Αυτοκινηση

Τoyota Yaris Cross: True hybrid, true SUV, true different!

Ένα αυθεντικό urban SUV που συνδυάζει την τεχνογνωσία μικρών αυτοκινήτων της Toyota και την πλούσια κληρονομιά των SUV της

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 803
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τoyota Yaris Cross

H Toyota δημιουργεί το Yaris Cross, μία νέα κατηγορία στο πακέτο παροχών και δυνατοτήτων στην χρήση.

Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας το νέο Yaris Cross -που βασίζεται στην ισχυρή κληρονομιά της Toyota με προηγμένη υβριδική τεχνολογία, σχεδιασμό μικρών αυτοκινήτων και μηχανική SUV- αναρωτιέσαι που να το κατατάξεις από πλευράς κατηγορίας… και σωστά αναρωτιέσαι γιατί για μία ακόμα φορά η Toyota δείχνει να δημιουργεί μία νέα κατηγορία, όχι τόσο σε σχήμα, αλλά στο πακέτο παροχών και δυνατοτήτων στην χρήση του. Αυτό είναι το Yaris Cross!

Ως μέλος της οικογένειας Yaris, το Yaris Cross μοιράζεται επίσης το σχεδιασμό «μεγάλου-μικρού» και συσκευασίας που χαρακτήρισε το αυθεντικό Yaris και παρουσιάζει ένα ευρύχωρο εσωτερικό σε μικρές εξωτερικές διαστάσεις.

Τέλος το αυξημένο ύψος οδήγησης και η διαθεσιμότητα της ευφυούς τετρακίνησης AWD-i ενισχύουν τα αυθεντικά διαπιστευτήρια SUV.

Toyota Yaris Cross

Σχεδιασμός
Με το Yaris Cross, η Toyota έχει δημιουργήσει ένα αυθεντικό SUV σε μικρότερη κλίμακα, προσφέροντας στους πελάτες την υψηλότερη θέση οδήγησης, πρακτικότητα και εσωτερική ευρυχωρία, που επιθυμούν σε ένα αυτοκίνητο με συμπαγείς διαστάσεις που το καθιστούν κατάλληλο για αστική οδήγηση.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις κλασικές ιδιότητες των SUV, με υψηλότερο αμάξωμα και μεγαλύτερους τροχούς / ελαστικά που επικοινωνούν αντοχή και σκοπό. Αισθητικά διατηρείται το ισχυρό DNA της σειράς SUV της Toyota, αλλά ταυτόχρονα δόθηκε στο Yaris Cross μια δική του ταυτότητα, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το ύψος του αυτοκινήτου, τόσο το συνολικό, όσο και αυτό της απόστασης από το έδαφος.

Την πρακτικότητα του Yaris Cross που είναι εξίσου ευρύχωρο με αυτό που θα ήθελες να είναι όταν το πρωτοδείς από κοντά, μια και παρέχει μεγάλο όγκο φόρτωσης. Ωστόσο, εάν απαιτείται περισσότερη χωρητικότητα, υπάρχει ένα πτυσσόμενο σύστημα πίσω καθίσματος 40:20:40 για εξισορρόπηση του χώρου των επιβατών με τις ανάγκες φορτίου.

Στον δρόμο 
Τα Yaris και Yaris Cross είναι τα πρώτα μοντέλα που χρησιμοποιούν το τελευταίο υβριδικό σύστημα 1.5 της Toyota, που αναπτύχθηκε απευθείας από τους μεγαλύτερους κινητήρες 2.0 και 2.5 λίτρων που χρησιμοποιήθηκαν από πρόσφατα νέα μοντέλα όπως τα Corolla, C-HR, RAV4 και Camry. Εν προκειμένω το σύνολο αυτό διαθέτει έναν νέο, βενζινοκινητήρα 3-κυλίνδρων Atkinson 1,5-λίτρων, σχεδιασμένο με ακρίβεια για μείωση των τριβών και μηχανικές απώλειες και βελτιστοποίηση της ταχύτητας καύσης, έχει μέγιστη απόδοση 116 ίππους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην παροχή ισχύος, καθιστώντας το σύστημα πολύ ευαίσθητο στην οδήγηση. Όσον αφορά την απόδοση των εκπομπών ρύπων, το μοντέλο με εμπρός κίνηση ξεκινά από κάτω από 90 γρ/χλμ CO2 και η έκδοση AWD-i από κάτω από 100 γρ/χλμ CO2.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ορίζει το νέο Yaris Cross ως αυθεντικό SUV είναι η διαθεσιμότητα ενός έξυπνου συστήματος τετρακίνησης, όντας ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στην κατηγορία του για ένα υβριδικό μοντέλο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το AWD-i παρέχει επιπλέον σταθερότητα και πρόσφυση στην καθημερινή οδήγηση, σε κακές συνθήκες και σε χαμηλές επιφάνειες. Ένα ηλεκτρικό σύστημα, πιο συμπαγές και λιγότερο βαρύ από τις μηχανικές μονάδες AWD, βοηθά το Yaris Cross Hybrid AWD-i να επιτύχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές CO2 από οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές B-SUV με κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Toyota Yaris Cross

Tips
Το Yaris Cross χρησιμοποιεί την τέταρτης γενιάς υβριδική τεχνολογία της Toyota. Η Toyota πρωτοστάτησε επιτυχώς στη χρήση πλήρους υβριδικής τεχνολογίας σε αυτοκίνητα κατηγορίας Β με την εισαγωγή του πρώτου Yaris Hybrid hatchback το 2012. Έκτοτε, πάνω από μισό εκατομμύριο έχουν πουληθεί στην Ευρώπη, καθιστώντας το ένα ισχυρό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση του κοινού και εκτίμηση της τεχνολογίας. Σχεδιασμένο για την Ευρώπη, το Yaris Cross παράγεται στη Γαλλία με ετήσιο όγκο που ξεπερνά τις 150.000 μονάδες, όλα αυτά βέβαια σε ρυθμούς πριν αυτοί επηρεαστούν από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών…

Τιμή 
Η τιμή απόκτησης του νέου Toyota Yaris Cross αρχίζει από τις 17.470 ευρώ, ενώ η υβριδική έκδοση από 20.320 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ