Αυτοκινηση

Νέο Nissan Leaf: Το πιο προηγμένο ηλεκτροκίνητο μαζικής παραγωγής

Κινούμενο αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και γεμάτο με έξυπνη τεχνολογία, είναι εμπλουτισμένο με πρωτοποριακές καινοτομίες

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 745
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο Nissan Leaf

Nissan Leaf: Το νέο 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μηδενικών εκπομπών ρύπων

Είναι προφανές ότι το πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα έχετε ακούσει είναι το Nissan Leaf. Κυκλοφόρησε το 2011, και με την εμφάνισή του τότε το Leaf έκανε τις άλλες εναλλακτικές λύσεις με μπαταρία της εποχής να μοιάζουν με «αυτοκινητάκια του γκολφ», κι αυτό επειδή έμοιαζε σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο. Διέθετε επίσης σημαντική επιτάχυνση και υψηλή ταχύτητα, που σήμαινε ότι θα μπορούσατε πραγματικά να φτάσετε εκεί που πηγαίνετε το ίδιο γρήγορα αλλά εμφανώς πιο οικονομικά και οικολογικά από οποιοδήποτε άλλο όχημα της εποχής εκείνης.

Τα χρόνια κύλησαν, η ηλεκτροκίνηση πέρασε από διάφορα στάδια (γραφικότητα, ειρωνεία, αντιπάθεια, τάση και πλέον πραγματικότητα) και φτάσαμε στην εποχή μας όπου με την παρουσίαση του νέου Leaf, του πιο εξελιγμένου αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος (EV) στην Ευρώπη, η Nissan δίνει σάρκα και οστά στο όραμά της για την ευφυή κινητικότητα.

Ας δούμε κάτι: Η Nissan με το Leaf προσεγγίζει τον υποψήφιο αγοραστή με τη λογική της ήπιας προσαρμογής, δηλαδή τον εισάγει σε έναν εντελώς νέο κόσμο, σε ένα απόλυτα μελλοντικό τοπίο στην αυτοκίνηση. Και το κάνει αυτό μέσα από προσεκτικά όσο και προσιτά βήματα.

Νέο Nissan Leaf

Κινούμενο αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και εξοπλισμένο με μία σειρά από έξυπνες τεχνολογίες, το νέο Nissan Leaf έχει μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει τα 389 χλμ. σε αστικό κύκλο οδήγησης (σύμφωνα με τις μετρήσεις WLTP) με μία μόνο φόρτιση, σκοπεύοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις των νέων αγοραστών, με μια πιο κομψή εμφάνιση τόσο μέσα όσο και από  έξω.

Στο εσωτερικό, χάρη στα υλικά υψηλότερης ποιότητας με τέλεια εφαρμογή και φινίρισμα,  συναντούμε εκλεπτυσμένη εμφάνιση και αίσθηση. Η οθόνη TFT 7 έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως είναι η τεχνολογία Safety Shield, και τα συστήματα Apple CarPlay και  Android Auto έχουν προστεθεί στο σύστημα ψυχαγωγίας, στις εκδόσεις με το σύστημα πλοήγησης.

Εκτός των σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, να επισημάνουμε και το Nissan Intelligent Integration, όπου το περίσσευμα ενέργειας από την μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί να επιστραφεί πίσω στο δίκτυο και μάλιστα με όφελος για τον ιδιοκτήτη του!

Νέο Nissan Leaf

Στον δρόμο

Στο επίκεντρο του Nissan Intelligent Power, στο νέο Nissan Leaf, βρίσκεται το e-powertrain, το ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής και μετάδοσης κίνησης το οποίο προσφέρει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή και ισχύ, με περισσότερο δυναμικές επιδόσεις. Το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης συμπληρώνει η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τεχνολογίας, η οποία παρέχει αυξημένη ισχύ, όπως και ικανότητα αποθήκευσης της ενέργειας.

Μαζί με την ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, το νέο e-powertrain προσφέρει μια εκπληκτική, γραμμική οδηγική απόδοση ισχύος 110 kW. Η ροπή έχει αυξηθεί στα 320 Nm, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιτάχυνσης.

Νέο Nissan Leaf

Να σημειώσουμε εδώ ότι το νέο Nissan Leaf διαθέτει τρεις κύριες νέες ευφυείς τεχνολογίες οδήγησης. Η πρώτη ακούει στο όνομα ProPILOT, που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια  οδήγησης σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, η δεύτερη είναι το  ProPILOT Park, που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων σχετικά με τη στάθμευση, και η τρίτη τεχνολογία, το e-Pedal, είναι η τεχνολογία που αλλάζει τον τρόπο που οδηγούμε.

Το νέο Nissan Leaf είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με τιμή που με τις πρόσφατες εξαγγελίες, με επιδότηση και απόσυρση, ξεκινά από τις 28.879 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ