Αυτοκινηση

Δείτε πώς το αυτοκίνητο επιτάχυνε την εξέλιξη του κόσμου

Η εντυπωσιακή έκθεση «Cars: Accelerating the Modern World» στο Λονδίνο

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto_-_kentriki.jpg

Η έκθεση «Cars: Accelerating the Modern World» στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου

Τι είναι

>Καθώς πλησιάζουμε ένα άλλο σημαντικό σημείο καμπής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτή η έκθεση εξετάζει το ρόλο του αυτοκινήτου στη διαμόρφωση του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα. Ουσιαστικά όπως και ο αποδοτικός τίτλος αναφέρει, «Αυτοκίνητα: Επιτάχυνση του σύγχρονου κόσμου» διερευνά το πώς το αυτοκίνητο ως κινητήρια δύναμη έχει επιταχύνει τον ρυθμό της αλλαγής του κόσμου μας τον περασμένο αιώνα.

auto_4.jpg

auto_3.jpg

Η έκθεση αυτή συγκεντρώνει 15 διαφορετικά αυτοκίνητα για να πει εξαιρετικές ιστορίες για το σχεδιασμό και τον αντίκτυπο του αυτοκινήτου στον ευρύτερο κόσμο μας. Αυτά τα αυτοκίνητα, για να αντιπροσωπεύσουν ικανά σημαντικές εξελικτικές περιόδους,  περιλαμβάνουν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που βγήκε στις αγορές, ένα αυτόνομο ιπτάμενο αυτοκίνητο,ένα προσαρμοσμένο όχημα με υδραυλικά βύσματα που επιτρέπουν το σασί να χαμηλώνει σχεδόν μέχρι τον δρόμο, και ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο της δεκαετίας του 1950. Πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο ευρύ κοινό και η εμφάνισή τους συνδυάζεται μοναδικά με μια ποικίλη συλλογή προϊόντων, μόδας, γραφικών σχεδίων, φωτογραφίας και ταινιών, για να καταδείξει τις συνδέσεις με τις ευρύτερες σφαίρες σχεδίασης των πραγμάτων στην δημόσια ζωή.

auto_1.jpg

auto_5.jpg

Όπως προαναφέρθηκε, καθώς βρισκόμαστε σε ένα νέο, κομβικό, σημείο καμπής στον σχεδιασμό της κινητικότητας του ανθρώπου στις πόλεις αλλά και έξω από αυτές, η έκθεση αυτή λειτουργεί ως ένα «look-back-to-look-forward» για να κατανοήσουμε τα παρελθόντα λάθη και τα επιτεύγματά μας για να φανταστούμε καλύτερα πώς θέλουμε να κινηθούμε στο μέλλον.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα:

1. Going Fast

auto_-_enotita_1_going_fast.jpg

>Η ενότητα «Πηγαίνοντας γρήγορα» (GoingFast) ανοίγει την έκθεση εξερευνώντας το ρόλο του αυτοκινήτου στη φαντασία ενός μελλοντικού κόσμου που δεσπόζει η απελευθερωμένη μετακίνηση αλλά και ως σύμβολο της τεχνολογικής προόδου. Εξετάζει πώςο στόχος για να κινείται ολοένα και πιο γρήγορα επηρέασε όχι μόνο το σχεδιασμό των αυτοκινήτων, αλλά έτσι διαμορφώθηκε μια οπτική κουλτούρα και αισθητική που κυριάρχησε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα (υπερβατικά σχήματα, επαναστατικές δυναμικές γραμμές, κ. ά.). Αυτή η ενότητα τελειώνει εξετάζοντας την ένταση μεταξύ δύο αντίθετων δυνάμεων: την επιθυμία για τη συγκίνηση της ταχύτητας από την μία και την επιτακτική ανάγκη για ασφάλεια από την άλλη.


2. Making More

auto_-_enotita_2_making_more.jpg

>Το τμήμα «Κάνοντας περισσότερα» (MakingMore) εξερευνά το αυτοκίνητο ως το αρχέτυπο της σύγχρονης κατασκευής, το αντικείμενο που ανέπτυξε ραγδαία τον σύγχρονο καταναλωτισμό και καθιέρωσε τις εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων σε παγκόσμια δύναμη. Ξεκινώντας από την πρώτη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου τουHenryFord, αυτή η ενότητα εξετάζει την τεράστια επιρροή που είχε η κατασκευή αυτοκινήτων στη διαμόρφωση του τρόπου που σκεφτόμαστε για την εργασία και την παραγωγή: από τα εργοστασιακά σχέδια εργοστασίων έως τις πρώιμες πολιτιστικές εορταστικές εκδηλώσεις μαζικής παραγωγής, και μετέπειτα της αυτοματοποίησης. Αυτή η ενότητα εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνικές που αναπτύσσονται για να πουλήσουν αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής βοήθησαν να δημιουργήσουν, αλλά και να εμπνεύσουν μια νέα καταναλωτική κοινωνία, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μοντέλα, χρωματικές σειρές και θεαματικές εκδηλώσεις και μάρκετινγκ κάθε χρόνο, για να μετατρέψουν τα αυτοκίνητα από τις χρηστικές μηχανές σε αντικείμενα επιθυμίας.


3. Shaping Space

auto_-_enotita_3.jpg

>Η τρίτη ενότητα «Διαμόρφωση χώρου» (ShapingSpace) εξερευνά την εκτεταμένη επίδραση του αυτοκινήτου σε όλα τα σημεία της γης και στις προσπάθειες οικοδόμησης του έθνους. Εξετάζει πώς το αυτοκίνητο ενέπνευσε την ανάπτυξη και αργότερα την εξάρτηση από μια παγκόσμια πετρελαϊκή οικονομία, δημιουργώντας τεράστια τοπία εξόρυξης και με τη σειρά του την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθεί η εξέταση διαφόρων προσπαθειών για την εξεύρεση περιβαλλοντικών εναλλακτικών λύσεων και τις περιοχές εξόρυξης λιθίου που θα κυριαρχήσουν στη νέα ηλεκτρική οικονομία. Εξετάζει επίσης το αντίκτυπο που έχει το αυτοκίνητο στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των εθνικών κρατών, από τα προγράμματα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων έως τα εθνικά προγράμματα ιδιοκτησίας αυτοκινήτων και τις πολυπλοκότητες και τις αντιφάσεις που έχει φέρει η παγκοσμιοποίηση στη βιομηχανία.

Μέχρι πότε;

>Η έκθεση «Cars: Accelerating the Modern World» στο Victoria and Albert Museum τουΛονδίνου θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Απριλίου 2020.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ