1821 Digital Gallery
Γράμματα 258
ΤΕΥΧΟΣ 258

Γράμματα 258

Η δηµοκρατία είναι ζεν

Η δηµοκρατία είναι ζεν

Χαίρετε, φίλοι της Α.V. Eκατό λέξεις θα γράψω µόνο. Επειδή η Σώτη Τριανταφύλλου επισύρει διαµαρτυρίες µε ό,τι κι αν γράφει, θέλω να πω το εξής: την έχω συναντήσει σε δηµόσια συζήτηση και ειλικρινά δεν έχω δει πιο δηµοκρατικό άνθρωπο. Ακούει όλες τις απόψεις, διατηρεί επιφυλάξεις, θέτει ερωτηµατικά, δεν είναι φανατική µε τίποτα. Όµως, το πλήθος ολόγυρά της είναι πάντα αγριεµένο. Μ’ αρέσει που παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει την αγριάδα και συνεχίζει απτόητη. Επιµένω πάντως ότι τέτοιον άνθρωπο, µε τέτοια δηµοκρατική παιδεία, εγώ δεν έχω ξαναδεί. ∆εν φηµιζόµαστε για τη δηµοκρατικότητά µας και, όταν κάποιος διαφέρει, πρέπει τουλάχιστον να του το αναγνωρίζουµε. ∆εν ξέρω αν η Σώτη Τριανταφύλλου έχει περάσει από ανατολικές φιλοσοφίες και τέτοια πράγµατα, η συµπεριφορά της όµως είναι Ζεν.

- ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΟΥΛΑΣ

Καθαρά χέρια

∆ιάβασα µε περισσή προσοχή το άρθρο του κνίτη (όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται στο τεύχος 256, 7-13 Μαΐου 2009, σελ. 34) µε τίτλο «Καραµανλικός καπιταλισµός», κ. ∆ηµ. Φύσσα. ∆εν θα κριτικάρω τα γραφόµενά του, όσο κι αν δεν αποφεύγει να φανερώνει, ο ίδιος, ότι η πένα του είναι αρκετά «στρατευµένη», αλλά θα ήθελα να τον ρωτήσω σε ό,τι αφορά τα καθαρά χέρια και την τιµιότητα των κυβερνήσεων του κ. Σηµίτη αν του διαφεύγει η περίπτωση Τσουκάτου - Siemens - Ταµεία ΠΑΣΟΚ, καθώς και η παραίτηση (για λόγους ευθιξίας, sic) του κ. Βερελή µε την υπόθεση MAN – τρόλεϊ, τριαξονικά οχήµατα κ.λπ. Αιδώς, Αργείοι!!!

Σχετικα
Κορωνοϊός: Πρόπολη, ρακόμελο, εισπνοές ατμού και τσάι ρίγανης...
Κορωνοϊός: Πρόπολη, ρακόμελο, εισπνοές ατμού και τσάι ρίγανης...

Υ.Γ. Προς τιµήν του παραδέχεται πως υπήρξε σκάνδαλο Χρηµατιστηρίου, αλλά αυτό ξεχάσθηκε…

 - ∆ΗΜ. ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ

∆εν διαφωνώ καθόλου µαζί σας για τα σκάνδαλα που αναφέρετε. Νοµίζω ότι στην προσωπική σύγκριση Καραµανλή - Σηµίτη, ο πρώτος υστερεί χαρακτηριστικά. ∆εν είµαι «στρατευµένος» υπέρ του ΠΑΣΟΚ, υπήρξα µόνο ψηφοφόρος του Σηµίτη προσωπικά. Ψηφίζω «Φιλελεύθερη Συµµαχία». - ∆.Φ.

Οι Νεοέλληνες

Σχετικα
Info-diet 808: Τα πάνω και τα κάτω της εβδομάδας
Info-diet 808: Τα πάνω και τα κάτω της εβδομάδας

Αγαπητό Athens Voice, ζω στις ΗΠΑ σαν µετανάστης από την Ελλάδα εδώ και 54 χρόνια περίπου. Όλον αυτό τον καιρό, δεν έχασα ποτέ την επαφή µου µε την Πατρίδα µου, την οποία λατρεύω, ενώ τα τελευταία χρόνια έχω τη δυνατότητα να µένω σ’ αυτήν για αρκετό διάστηµα κάθε χρόνο. ∆υστυχώς, η εντύπωση που αποκοµίζω για την εν γένει κατάστασή της, όταν γυρίζω πίσω κάθε φορά, είναι ότι αυτή πάει από το κακό στο χειρότερο από τον ένα χρόνο στον άλλο.

Αν κάποιος µου ζητούσε να συνοψίσω µε µια φράση τα αίτια αυτής της λυπηρής, κατά τη γνώµη µου, κατάστασης, θα έλεγα ότι αυτή οφείλεται στην παντελή έλλειψη σεβασµού του Νεοέλληνα απέναντι στο συµπολίτη του, την κοινωνία στην οποία αυτός ανήκει και την πατρίδα του γενικά. Καθετί που δεν πάει καλά στη χώρα µας έχει τη ρίζα του σ’ αυτή την έλλειψη του αλληλοσεβασµού εκ µέρους µας και τα παραδείγµατα που υποστηρίζουν του λόγου µου το αληθές είναι άπειρα, δυστυχώς.

Όταν τα κόµµατα κι οι πολιτικοί τους δεν σέβονται τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, δεν σέβονται επίσης τους ψηφοφόρους τους αλλά και την ίδια τους την πατρίδα, που ασµένως θα πρόδιναν παντοιοτρόπως προκειµένου να εξυπηρετήσουν την ιδιοτέλειά τους. Όταν οι πολιτικοί τα «πιάνουν» ενώ τα κόµµατα προσπαθούν να κουκουλώσουν τις παρανοµίες των δικών τους παιδιών ή η ∆ικαιοσύνη τα «χαϊδεύει» µε τις αποφάσεις της, αυτοί δεν σέβονται ούτε το συµφέρον των συµπολιτών τους ούτε αυτό της πατρίδας τους, αλλά ούτε και τη δική τους αξιοπρέπεια. Όταν οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι της Πολεοδοµίας, οι εξεταστές κάθε είδους, οι διοικήσεις των νοσοκοµείων, οι γιατροί του ΕΣΥ, µεταξύ άλλων ων ουκ έστιν αριθµός χρηµατίζονται, πάνω σε ποιους ασεβούν; Σ’ αυτούς που ετάχθησαν να υπηρετούν και να σέβονται κι όχι να εκµεταλλεύονται ασύστολα. Όταν οι κουκουλοφόροι τα κάνουν γης µαδιάµ, σκέφτηκαν ποτέ τα πανεπιστήµια ή τα µαγαζιά και τις τράπεζες που καταστρέφουν µαζί µε την καλή φήµη της πατρίδας τους για την οποία δήθεν αγωνίζονται;

Πώς µπορούµε να αντιστρέψουµε την καθοδική αυτή πορεία της πατρίδας µας; Για πρώτα βήµατα στη σωστή κατεύθυνση: Ο αλληλοσεβασµός αυτός που µας λείπει πρέπει να εµπεδωθεί στην οικογένεια πρώτα και κατόπιν στην πρωτοβάθµια και τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Οι υπάρχοντες νόµοι πρέπει να εφαρµόζονται κατά γράµµα κι οι παραβάσεις τους να τιµωρούνται αµείλικτα. Οι «Άρχοντες» αυτής της χώρας πρέπει πρώτοι και καλύτεροι να δίνουν το σωστό παράδειγµα, διαφορετικά να παίρνουν την άγουσα. Αν αρχικά καταφέρουµε κάτι τέτοιο στο εγγύς µέλλον, υπάρχει ελπίδα για τον τόπο µας! ∆ιαφορετικά...

- ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ


Professor of Electrical Engineering San Jose State University, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5