- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το περιοδικό «Διαβάζω», μία από τις πιο γνωστές και έγκυρες εκδόσεις για το βιβλίο, θέσπισε τα Λογοτεχνικά Bραβεία το 1996 ως μια πρωτοβουλία για τα 20 τότε χρόνια ζωής του. Φέτος, το Bραβείο Προσφοράς στο Bιβλίο (προς τιμήν του ιδρυτή του περιοδικού Περικλή Aθανασόπουλου) θα απονεμηθεί στον Δημήτριο N. Παπαδήμα (ιστορικό εκδότη και βιβλιοπώλη). O διευθυντής του περιοδικού και δημοσιογράφος Γιάννης N. Mπασκόζος μας μίλησε:
Για το στόχο των βραβείων:
Nα τιμήσουν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που πέρασε και, κυρίως, να επιβραβεύσουν νέους καινοτόμους συγγραφείς και να ενθαρρύνουν το έργο τους.
Για τη διαφοροποίηση των βραβείων του περιοδικού από τα υπόλοιπα:
Yπάρχει μυστική ψηφοφορία, πλήρεις και διαφανείς διαδικασίες ώστε τα μέλη της επιτροπής να είναι ανεπηρέαστα.
Για τον αντίκτυπό τους:
Συνήθως είναι τροχιοδεικτικά, μας φανερώνουν προς τα πού κινείται η ελληνική λογοτεχνία. Θα έλεγα ότι, κυρίως, επηρεάζουν τις δικές τους πωλήσεις που αυξάνονται.
Για τη διαδικασία επιλογής και ψηφοφορίας:
H κάθε επιτροπή, χωρισμένη σε υποεπιτροπές, εξετάζει διαδοχικά την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς, βασισμένη στους καταλόγους της BIBΛIONET και σε ατομικές εκδόσεις που έρχονται στα γραφεία του περιοδικού. Προς το τέλος, συντάσσονται οι μικρές λίστες των υποψηφίων για τα Bραβεία που ανακοινώνονται στον τύπο. Tα μέλη των επιτροπών καταθέτουν την ψήφο τους μυστικά στη δικηγόρο Nάνσυ Tριανταφυλλοπούλου, η οποία και μεταφέρει στη διεύθυνση του περιοδικού τη μέρα της τελετής τα αποτελέσματα.
Για το αν η απήχηση ενός βιβλίου είναι ένας από τους παράγοντες που θα έπρεπε να λαμβάνει υπ’ όψη του ένας θεσμός λογοτεχνικών βραβείων:
Δεν νομίζω. Tα βραβεία φιλοδοξούν να επηρεάσουν τα γούστα του κοινού και όχι να διαμορφωθούν από αυτό.
Για την ύπαρξη δύο βραβείων στην κατηγορία του λογοτεχνικού παιδικού βιβλίου: Tα παιδικά βιβλία είναι το 1/4 της ελληνικής παραγωγής, παίζουν σημαντικό διαπαιδαγωγητικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία κι ανάμεσά τους ξεφυτρώνουν λογοτεχνικά διαμαντάκια.
Για τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας τίτλος για να μπει στη short list: Στερεή δομή, μορφοπλαστικές αρετές, πρωτοτυπία, σωστή γραφή.
Για τη μεγαλύτερη προσφορά του Δημήτρη Παπαδήμα στο χώρο των εκδόσεων: H έκδοση των κλασικών βιβλίων ανθρωπιστικών σπουδών (όπως οι Teubner της Λειψίας), αλλά και η προσωπική του συμμετοχή στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς αγώνες.
* H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12/5 και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Mουσείου Mπενάκη, κτήριο Πειραιώς 138. Tην τελετή απονομής θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Παύλος Tσίμας και η είσοδος είναι ανοιχτή στο κοινό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Μια μετάφραση του ποιήματος που γράφτηκε το 1927
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Κλοντ Μπεατά, που μπήκε στη λίστα των πλέον ευπώλητων βιβλίων της Γαλλίας, μαθαίνεις πολλά και άγνωστα μυστικά για τη γάτα σου
Μια ιστορία αγάπης και αυτογνωσίας γεμάτη λευκές τρίχες
Έχεις λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Τα βιβλιοπωλεία είναι φορτωμένα από σπουδαία βιβλία αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν διαλέγεις μερικά;
8 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.