- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ανοιχτές πόλεις, ανοιχτά μυαλά
Ο συγκοινωνιολόγος και υποψήφιος του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Σταύρος Κωνσταντινίδης μιλάει στην Α.V.
Κάποιες φορές στις σελίδες της A.V. ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης μάς ξαφνιάζει. Μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων Σπύρο Βούγια «παρεμβαίνουν» στην πόλη μέσα από τη στήλη «Μικροί ανασχεδιασμοί» και προτείνουν πρακτικές, φτηνές και αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να την κάνουν πιο ανθρώπινη. Μοιάζει τόσο απλό, αλλά είναι; Ίσως, αν συνδυάζεις τον ενθουσιασμό και το όραμα με ρεαλιστικές προτάσεις, εμπειρία και τεχνογνωσία. Στο βιβλίο «Open Cities - Ανοιχτές Πόλεις», (εκδ. ATHENSVOICE BOOKS) ο Κωνσταντινίδης έχει συγκεντρώσει μια σειρά άρθρων παρέμβασης που αναδεικνύουν σοβαρά θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών των μεγάλων αστικών κέντρων (κυκλοφοριακό, ποδηλατοδρόμοι, πάρκα κ.λπ.). Με μία εικόνα από το Βερολίνο στο εξώφυλλο να συμβολίζει την «ανοιχτότητα» και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Γιάννη Καλτιριμιτζή να εξάπτουν τη φαντασία, το βιβλίο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι από τα «μεγάλα» έργα και λόγια είναι καλύτερα τα μικρά, καινοτόμα, υπερβατικά έργα.
Στις «Ανοιχτές Πόλεις», το πρώτο σας βιβλίο, προτείνετε μικρές αλλαγές με τις οποίες πιστεύετε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Πόσο εφικτό είναι αυτό και γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν κινητοποιούνται; Όσο η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στις πόλεις περνάει μέσα από την κατασκευή των μεγάλων έργων, άλλο τόσο και περισσότερο επηρεάζεται από μικρές και μεσαίες παρεμβάσεις. Οι λύσεις σε μικρά προβλήματα είναι εξίσου επίπονο να βρεθούν και προϋποθέτουν γνώση και συνεχή ενασχόληση. Η πολιτική πάσχει συνήθως στην Ελλάδα από μεγαλοϊδεατισμό, πρώτον, γιατί αυτός είναι πρόσφορος στο λαϊκισμό, και, δεύτερον, διότι στην περίπτωση επίτευξης του μεγάλου έργου οι πάντες απενοχοποιούνται σαν να εκπλήρωσαν τον τελικό τους στόχο. Στη Θεσσαλονίκη, π.χ., πιστεύω πως όλο το βάρος της σημερινής διοίκησης έπεσε στην ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου, πιστεύοντας πως ο ισχυρός συμβολισμός του κτιρίου θα ήταν το καλύτερο άλλοθι της ανυπαρξίας έργου.
Είναι ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο η «Πράσινη ανάπτυξη» σε καιρό κρίσης; Πρόκειται για ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο που υπερβαίνει την ως σήμερα αδιέξοδη και ακραία οικολογική προσέγγιση είτε της προστασίας του περιβάλλοντος, με φοβικότητα σε κάθε είδους ανάπτυξη, είτε της μετακομμουνιστικής πρόθεσης ανατροπής του καπιταλισμού μέσω της οικολογίας. Η νέα πολιτική αναζήτηση με την έννοια μιας «πράσινης κοινωνικής μεταρρύθμισης» ενσωματώνει στην περιβαλλοντική προστασία την οικονομική και αναπτυξιακή υπεραξία. Αυτή η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει ουσιαστικά τη μετάβαση της οικονομίας από τις ρυπογόνες στις καθαρές μορφές ενέργειας, από τις αντιοικονομικές στις φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές, από την υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων σε μια συλλογική αίσθηση βιωσιμότητας και αειφορίας.
Η Αθήνα είναι μια «ανοιχτή πόλη» ή μια ανοχύρωτη πόλη; Αν μου επιτρέπεται να γενικεύσω, θα έλεγα ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη έχουν τις προϋποθέσεις να είναι ανοιχτές μεγαλουπόλεις. Έχουν δηλαδή συμμετοχικότητα στις νέες πολιτικές, πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα, συλλογική συνύπαρξη στο δημόσιο χώρο και ανεκτικότητα στο διαφορετικό. Αντί αυτού, κατέληξαν να είναι ανοχύρωτες πόλεις: η μεν Αθήνα καθώς απαξίωσε στην κυριολεξία το ιστορικό της κέντρο, η δε Θεσσαλονίκη καθώς βουλιάζει στη χρόνια εσωστρέφεια γυρνώντας την πλάτη στις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις οι δημοτικοί άρχοντες συνέβαλαν αρνητικά.
Ζείτε μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η αγαπημένη σας πόλη; Υπάρχω αρμονικά ανάμεσα. Απολαμβάνω ταυτόχρονα τον κοσμοπολιτισμό της Αθήνας και την ήρεμη ανθρώπινη κλίμακα της Θεσσαλονίκης. Δεν αντιλαμβάνομαι την έμμονη ανταγωνιστικότητα που αναπτύσσουν οι συντηρητικές δυνάμεις και οι λαϊκιστικές φωνές της Θεσσαλονίκης για την Αθήνα.
Έχετε υπηρετήσει σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τώρα είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Μπουτάρη. Πώς προτίθεστε να την αξιοποιήσετε αν εκλεγείτε; Θα συνδράμω όπου μου ζητηθεί. Ως συγκοινωνιολόγος-μηχανικός πάντως, αντιλαμβάνομαι πως η πόλη δεν είναι παιχνίδι. Για μένα είναι η δουλειά μου.
Περιγράψτε μας μια παρέμβαση χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να βελτιώσει αισθητά τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Αν κάθε σηματοδότης ήταν αριθμημένος, θα απλοποιούσε τις διαδρομές. Είναι ευκολότερο και φιλικότερο να πει κάποιος «Στρίψε στο φανάρι 25» παρά «Στρίψε στο πέμπτο φανάρι μετά το γυάλινο κτίριο και πριν το βενζινάδικο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Μια μετάφραση του ποιήματος που γράφτηκε το 1927
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Κλοντ Μπεατά, που μπήκε στη λίστα των πλέον ευπώλητων βιβλίων της Γαλλίας, μαθαίνεις πολλά και άγνωστα μυστικά για τη γάτα σου
Μια ιστορία αγάπης και αυτογνωσίας γεμάτη λευκές τρίχες
Έχεις λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Τα βιβλιοπωλεία είναι φορτωμένα από σπουδαία βιβλία αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν διαλέγεις μερικά;
8 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.