Ανταπόκριση από την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Αδύνατον να μη σχολιάσει κανείς και να μη χαρεί με το πόσο κόσμο είχαν κυριολεκτικά όλες οι εκδηλώσεις


20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ανταπόκριση από τη γιορτή του βιβλίου με τιμώμενη χώρα το Εμιράτο της Σάρτζα.
Με επιτυχία, παρά τις αντιξοότητες, διεξάγεται η φετινή, επετειακή 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στους γνώριμους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO. Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ 19 Μαΐου. Τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση είναι το Εμιράτο της Σάρτζα, ένα από τα επτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα Η.Α.Ε. είχαν διαδεχθεί την Αθήνα στον θεσμό της Παγκόσμιας Πρωτεύουσα Βιβλίου το 2019.
Η περσινή διοργάνωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων, προσέλκυσε περισσότερους από 90.000 επισκέπτες με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκο Κούκη να δηλώνει και φέτος πολύ ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, μιλώντας για άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση. Ενδεικτικό ότι την ώρα που μας τα λέει αυτά, στη μέση του περιπτέρου 15 της έκθεσης (απόγευμα Σαββάτου) γίνεται κανονική κοσμοσυρροή.

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Καθιερωμένος θεσμός με νέες προσθήκες
Με κεντρική θεματική «Άνθρωπος και μηχανή» και συζητήσεις για το πολύ επίκαιρο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν επίσης πλήθος συζητήσεων για τις «Γυναίκες στα βιβλία». Περισσότεροι από 40 συγγραφείς από 18 χώρες προσήλθαν στην έκθεση, υπάρχει και φέτος η Παιδική και Εφηβική γωνιά καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο αυτόνομο περίπτερο για το παιδικό βιβλίο, το πολύ επιτυχημένο και αγαπητό 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης. Εκτός από τα καθιερωμένα δρώμενα, εισήχθησαν στη φετινή ΔΕΒΘ και νέες πρωτοβουλίες όπως η 2η Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης, το 2ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και η ενότητα «Ιστορίες από τα Βαλκάνια», ένα φεστιβάλ βαλκάνιων συγγραφέων. Ακόμα, το αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό Γιώργο Ιωάννου και τo επετειακό αφιέρωμα στον Φραντς Κάφκα.

Παράλληλα, στις νέες προσθήκες, το διεθνές φόρουμ δικτύωσης γυναικών επαγγελματιών του βιβλίου «PublisHer» – ιδρύτρια του οποίου είναι η εκδότρια Μποντούρ αλ Κασίμι, κόρη του εμίρη της Σάρτζα, και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών – αλλά και η ετήσια συνάντηση του ENLIT, του Δικτύου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μετάφρασης, ενώ συνεχίστηκε και φέτος η τόνωση του διεθνούς επαγγελματικού προγράμματος της ΔΕΒΘ με το 2ο Fellowship-Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών, με τη συμμετοχή 30 επαγγελματιών του βιβλίου από 22 διαφορετικές χώρες.
Εμιράτο της Σάρτζα: Η τιμώμενη χώρα στην 20ή ΔΕΒΘ και η αραβοελληνική συνεργασία
Στο πολύ εντυπωσιακό περίπτερο της τιμώμενης χώρας δεν υπάρχουν δυστυχώς πολλά βιβλία μιας και τώρα γίνονται προσπάθειες να μεταφραστούν κάποια στα ελληνικά. Παράγοντες από τον χώρο του βιβλίου μας λένε πάντως ότι η Σάρτζα έχει μεγάλη παραγωγή σε παιδικά βιβλία. Στο γιατί επελέγη ως τιμώμενη χώρα το εμιράτο της Σάρτζα, ο κ. Κούκης (Πρόεδρος του Ε.Ι.Π. - που συνδιοργανώνει τη ΔΕΒΘ μαζί με τους εκδότες και την HELEXPO) μας είπε ότι μετά και την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση της 86ης ΔΕΘ (2022), όπου τιμώμενη χώρα ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και την παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου, που είχε προηγηθεί (2022), η επικοινωνία μεταξύ του ΕΙΠ και της Σάρτζα έγινε στενότερη με τη Σάρτζα να δείχνει την επιθυμία της να συμμετάσχει στην έκθεση. «Κάνουν με δυναμισμό τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των μεγάλων εκθέσεων. Στη Σάρτζα πια διοργανώνεται μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Επίσης ως χώρα πάντα είχαμε πολύ καλές σχέσεις με το αραβικό κόσμο», προσθέτει ο κύριος Κούκης.

Μια γιορτή του βιβλίου
Αδύνατον να μη σχολιάσει κανείς και να μη χαρεί με το πόσο κόσμο είχαν κυριολεκτικά όλες οι εκδηλώσεις που συνέβησαν στα πλαίσια της έκθεσης, τόσο οι οργανωμένες από το ΕΙΠ όσο και από τους εκδότες. Ακόμα και στις πρώτες, εργάσιμες μέρες της έκθεσης, όλες οι εκδηλώσεις έχουν ζωηρό κοινό και οι συζητήσεις φαίνονταν γόνιμες. Μεταξύ των παρουσιάσεων που ξεχωρίσαμε συγκαταλέγονται οι εκδηλώσεις για τα ηχητικά βιβλία στα πλαίσια του επαγγελματικού προγράμματος, η παρουσίαση του βιβλίου «Σαίξπηρ, Η επινόηση του ανθρώπινου», που πρόκειται για την ελληνική έκδοση του σημαντικού ερμηνευτικού βιβλίου για τον Σαίξπηρ από τον Χάρολντ Μπλουμ, η συζήτηση για τα νέα προγράμματα σπουδών των αρχαίων ελληνικών στα Λύκεια της χώρας και τα νέα βιβλία, η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες βιβλιοθήκες, η παρουσίαση του σημαντικού κόμικς «Ένας κόσμος χωρίς τέλος» που αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο και ένα χρήσιμο ανάγνωσμα για την κλιματική κρίση.

Μια εκδήλωση που προκάλεσε αίσθηση και ένταση ήταν η συζήτηση για το έγχαρτο βιβλίο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα και του εκδότη Γιώργου Μουρούτη. Η συζήτηση μονοπωλήθηκε από την ίδρυση του νέου εθνικού φορέα για το βιβλίο (ώστε να καλυφθεί το κενό που άφησε το κατηργημένο ΕΚΕΒΙ). Ο ιδρυτικός νόμος έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των εκδοτών με τις περισσότερες ενώσεις των εκδοτών (οι εκδότες είναι μοιρασμένοι σε πολλά σωματεία διαφορετικών συμφερόντων) να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την χαμηλή εκπροσώπηση του εκδοτικού χώρου στο ΔΣ του νέου φορέα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη ο εκδότης Κώστας Δαρδανός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου και είχε μια έντονη συζήτηση, διαφωνώντας με τον Υφυπουργό.
Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις την Έκθεσης μεταδίδονται διαδικτυακά και είναι εύκολα προσβάσιμες στο κανάλι YouTube της διοργάνωσης.
Η κοσμοσυρροή συνεχίζεται αδιάκοπα με την κίνηση το βράδυ του Σαββάτου να είναι έντονη και τις ουρές αναγνωστών μπροστά από πάγκους συγγραφέων όπως ο καλεσμένος Sebastian Fitzek να είναι μακρές.

Ούσα η μεγαλύτερη έκθεση της χώρας σε ό,τι αφορά το βιβλίο και η μόνη Διεθνής, η ΔΕΒΘ περπατά πια στην τρίτη δεκαετία της με πολλή εμπειρία, τεχνογνωσία και ένα σταθερό κοινό. Αν κάτι δεν μας άρεσε πολύ ήταν η απουσία του ενημερωτικού περιπτέρου, που υπήρχε προηγούμενες χρονιές, στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους για την ενημέρωση του κοινού αλλά και ένα πιο ζωηρό κλίμα και διακόσμηση στο περίπτερο που βρίσκονταν τα παιδικά και εφηβικά βιβλία. Πολύ θετικό ότι διέθεταν δικό τους περίπτερο, το οποίο όμως για κάποιο λόγο ήταν πιο μουντό και κακοφωτισμένο από τα άλλα δυο, πράγμα όχι πολύ ελκυστικό για τους επισκέπτες μικρότερων ηλικιών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Thomas Feibel συζήτησε με παιδιά και εφήβους για τους πειρασμούς και τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου
Η πληροφορία και η κριτική σκέψη στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο
Ξεκίνησε επίσημα η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, με πάνω από 400 εκθέτες, 1000 ομιλητές και 450 εκδηλώσεις
Τα μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας
Το ποιήμα της ημέρας είναι από τη δεύτερη ποιητική της συλλογή
Τα βιβλία τους, «Μωσαϊκό σκέψεων και λέξεων» και «Χαμένες ανάγκες», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα
Πόσο σκληρή δουλειά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία;
Σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου που έφερε επανάσταση στη νευροεπιστήμη
Μια συζήτηση με τον Βρετανό συγγραφέα για το νέο του βιβλίου, τη λογοτεχνία και τη σχέση του με τη μουσική
Η συγγραφέας και δημοσιογράφος αφηγείται τη ζωή της, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η καλύβα στο δάσος»
Συζητήσαμε με τον διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, Γιωργανδρέα Ζάννο, για την πιο σύγχρονη και ενημερωμένη βιβλιογραφική βάση της Ελλάδας
Μια γενιά που ο Βιντσέντσο Λατρόνικο γνωρίζει πολύ καλά και ανατέμνει αμείλικτα
Aρκετοί θα τον συγκρίνουν με τον Καβάφη. Είναι όμως «κουίρ» ποιητής, με τον τρόπο που έχουμε μάθει να μιλάμε για την κουίρ ποίηση στις μέρες μας;
Ο χιλιανός συγγραφέας συζητά με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη
Παρουσίαση του βιβλίου «Κοσμικές συνδέσεις: Η ποίηση στην εποχή της απομάγευσης» του Τσαρλς Τέιλορ
Κάνετε κι εσείς λίστες με βιβλία που έχετε διαβάσει; Ή μήπως γράφετε βιβλία για λίστες που κάνετε;
60 χρόνια και μια κριτική βιογραφία που «τσιμπάει» από τις εκδόσεις Λογότυπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.