- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πέθανε η Νομπελίστρια συγγραφέας Άλις Μονρό - Κορυφαία εκπρόσωπος της φόρμας του διηγήματος
Χαρακτηρίστηκε «Τσέχοφ του Καναδά» - Υπέφερε από άνοια για πάνω από μια δεκαετία
Άλις Μoνρό: Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καναδή συγγραφέας - Αναδρομή στη ζωή και το έργο της κορυφαίας διηγηματογράφου.
Η Καναδή συγγραφέας και βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Άλις Mονρό, η οποία εξέταζε την καθημερινή ζωή μέσα από τη φόρμα του διηγήματος για περισσότερα από 60 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 92 ετών σε γηροκομείο του Οντάριο. Υπέφερε από άνοια για πάνω από μια δεκαετία.
Άλις Μoνρό: Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Καναδή συγγραφέας
Αποκαλούμενη από ομότεχνούς της ως «Τσέχοφ του Καναδά», το σύνολο των έργων της Μονρό βασίστηκε σε θέματα που παραδοσιακά αγνοούνταν από το κυρίαρχο λογοτεχνικό ρεύμα.
Κατέκτησε τη φήμη αργότερα στη ζωή της, με τις ιστορίες της για φαινομενικά απλούς ανθρώπους σε μη δραματικές τοποθεσίες του Καναδά να συγκεντρώνουν σειρά διεθνών βραβείων, που περιελάμβαναν το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013.
Η Μάργκαρετ Άτγουντ την αποκάλεσε κάποτε «από τους σημαντικότερους συγγραφείς αγγλόφωνης μυθοπλασίας της εποχής μας».
Ο Σαλμάν Ρούσντι την επαίνεσε ως «αριστοτέχνη της φόρμας», ενώ ο Τζόναθαν Φράνζεν έγραψε: «Η Μονρό είναι ένας από τους λίγους συγγραφείς, μερικοί ζωντανοί, οι περισσότεροι νεκροί, τους οποίους έχω στο μυαλό μου όταν λέω ότι η μυθοπλασία είναι η θρησκεία μου».
We at the Review mourn the loss of Alice Munro (1931–2024). In memory of her life and work, we’ve unlocked her Art of Fiction interview from our archive.https://t.co/1G1Qgtss2C
— The Paris Review (@parisreview) May 14, 2024
Άλις Μονρό, «νοικοκυρά με κακό βαθμό» και τα πρώτα διηγήματα
Γεννημένη το 1931 σε αγροτική οικογένεια στο Γουίνγκαμ του Οντάριο που αγωνίζονταν να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η Μονρό πήγε στο πανεπιστήμιο με υποτροφία και σπούδασε για δύο χρόνια πριν μετακομίσει στο Βανκούβερ με τον πρώτο της σύζυγο, Τζέιμς Μονρό το 1951.
Canadian writer Alice Munro, whose short stories have been beloved for the past six decades, has died at 92. '
— The Globe and Mail (@globeandmail) May 14, 2024
Her earthy humour and ability to extend sympathy to every character made her a household name, and made her birthplace of Wingham, Ontario, a place of literary… pic.twitter.com/QatvLBMKDE
Περιγράφοντας τον εαυτό της ως «νοικοκυρά με κακό βαθμό» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άρχισε να γράφει όποτε οι κόρες της κοιμόντουσαν, κρατώντας τα αφηγήματα σύντομα επειδή της ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί για παρατεταμένες περιόδους.
Τα διηγήματά της άρχισαν να δημοσιεύονται σε περιοδικά όπως το Tamarack Review, το Montrealer και το Canadian Forum, συγκεντρώνοντας σταδιακά αρκετά για μια συλλογή που εκδόθηκε το 1968 αποσπώντας κριτικούς επαίνους από τους New York Times.
Η δεκαετία του 1970 ήταν μια δεκαετία μεταμόρφωσης για τη Μονρό: Επέστρεψε στο Γουίνγκαμ μετά την κατάρρευση του πρώτου της γάμου το 1973, παντρεύτηκε ξανά το 1976 και δημοσίευσε την πρώτη της ιστορία στο New Yorker το 1977. Η δουλειά της συνέχισε να δημοσιεύεται σε περιοδικά υψηλού πρεστίζ όπως το Paris Review και το Atlantic Monthly.
Alice Munro, 1931-2024. 💔 pic.twitter.com/bVg5a0Scm0
— Alice Munro Daily (@MunroQuotes) May 14, 2024
Τα λογοτεχνικά βραβεία και τα προβλήματα υγείας
Η φήμη της Μονρό συνέχισε να αυξάνεται καθώς οι ιστορίες της διεύρυναν τη θεματική και την πολυπλοκότητα τους. Κέρδισε το διεθνές βραβείο Man Booker το 2009 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013.
Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το 2001 έφερε μαζί της μια αυξημένη αντίληψη για τη δική της θνησιμότητα, με τη γραφή της Μονρό να περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από την ασθένεια και τη μνήμη. Μια ιστορία για έναν χαρακτήρα που διαγνώστηκε με καρκίνο που δημοσιεύτηκε στο New Yorker το 2008, συνοδεύτηκε ένα χρόνο αργότερα από την παραδοχή ότι είχε καρκίνο η ίδια.
Canadian writer and Nobel prize winner Alice Munro dies at 92 https://t.co/oDMH1rylWN
— BBC News (World) (@BBCWorld) May 14, 2024
Μια τελευταία συλλογή, το «Ακριβή μου ζωή», (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) περιλάμβανε τέσσερις αυτοβιογραφικές ιστορίες τις οποίες η συγγραφέας χαρακτήρισε «τα πρώτα, τα τελευταία και τα εγγύτερα πράγματα που έχω να πω για τη δική μου ζωή».
Σε συνέντευξή της το 2013, η Μονρό εξήγησε ότι έγραφε προσωπικές ιστορίες σε όλη της τη ζωή.
«Ελπίζω να διαβάζονται ευχάριστα», είπε. «Ελπίζω να συγκινούν τον κόσμο. Όταν μου αρέσει μια ιστορία, είναι επειδή προκαλεί κάτι… ένα χτύπημα στο στήθος».
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία της Άλις Μονρό «Πάρα πολλή ευτυχία», «Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει», «Ακριβή μου ζωή» και «Η αγάπη μιας καλής γυναίκας».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Τίτλος του «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» - Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας
Αν δεν υπήρχε καμιά εξωτερική επίπτωση, τιμωρία, θα άλλαζες κάτι από τις επιλογές στη ζωή σου;
Ανήκε στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων
Απόψε στις 7:30 μμ. παρουσιάζεται το βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS
Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός μιλά για μια από τις ηρωίδες της ζωής της
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για το νέο του βιβλίο με τίτλο, το τρίτο και τελευταίο μέρος της «Τριλογίας των Φάρων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.