- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Κατσαρόλες με βιβλία: Τα μακαρόνια με κιμά ενδέχεται να είναι η «Ελληνίδα ξαδέλφη της μπολονέζ»
Η Μελίσσα Στοΐλη διηγείται ιστορίες φαγητών στο βιβλίο «Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων»
![Κατσαρόλες με βιβλία: Τα μακαρόνια με κιμά ενδέχεται να είναι η «Ελληνίδα ξαδέλφη της μπολονέζ» Μελίσσα Στοΐλη «Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων», εκδόσεις Κίχλη](/images/1074x600/jpg/files/2024-02-27/kai-dihgontas-ta-na-trws-melissa-stoili-kixli1.jpg)
Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για μακαρόνια με κιμά από το βιβλίο «Και διηγώντας τα να τρως» της Μελίσσας Στοΐλη, εκδόσεις Κίχλη
Και εκεί που περπατάω στην πόλη και ψάχνω για βιβλία και νέες γεύσεις, πέφτω πάνω σε μια ξεχωριστή έκδοση για τον κόσμο της μαγειρικής: «Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων» (εκδόσεις Κίχλη). Συγγραφέας η δημοσιογράφος Μελίσσα Στοΐλη.
Επιστρέφω στο σπίτι, ξεφυλλίζω μία μία τις σελίδες. «Αρχαίοι θεοί που κοιτάνε πάνω από τις μαρμίτες των θνητών, άγιοι που λιγουρεύονται πίτες και λουκουμάδες, ρεμπέτες και ασίκηδες που τραγουδούν τα πάθη του έρωτα και ταυτόχρονα ορέγονται μεζεδάκια, ζητιάνοι και σουλτάνοι βασιλιάδες και επαναστάτες, κλασικά εικονογραφημένα νούμερα επιθεώρησης, οδηγοί μαγειρικής, παροιμίες και τελετουργίες, λαϊκά ποιήματα και λογίων μυθιστορήματα ξεπετάγονται την κατσαρόλα κάθε φορά που ανοίγω το καπάκι της» γράφει η δημοσιογράφος. «Ο αχνός της παίρνει μορφή γίνεται ένα τζίνι-παραμυθάς και τα μπλέκει όλα σε ένα γαστρονομικό χορό. Τηγάνια, ταψιά και χύτρες ζωντανεύουν όπως γίνονται τα παραμύθια και διηγούνται συναρπαστικές ιστορίες».
Να, λοιπόν, ο μαγικός κόσμος της κατσαρόλας που μπλέκεται με τον μύθο και στο τέλος φτιάχνει νέα μοναδικά φαγητά. «Η μαγειρική λοιπόν αποτέλεσε ένα χωνευτήρι γηγενών και ξένων αστικών αγροτικών και κοσμοπολίτικων παραδόσεων το οποίο δημιούργησε μια κληρονομιά μοναδικών συνταγών με δάνεια και προσθαφαιρέσεις με παραλλαγές και ριζικές αλλαγές» γράφει η Μελίσσα Στοΐλη. «Έτσι γεννήθηκαν τα μακαρόνια με κιμά, το γιουβέτσι μοσχαράκι, η ταραμοσαλάτα, το αρνάκι φρικασέ, τα σουτζουκάκια, το παστίτσιο, οι αγκινάρες αλά πολίτα, τα γεμιστά, οι πίτες και τόσα άλλα πιάτα που έκαναν μεγάλο σουξέ. Εδέσματα που μπήκαν σε καζάνια πανηγυριών και σε πορσελάνινα σερβίτσια, που πρωταγωνιστούν σε κοινά τραπέζια και στρατιωτικές καραβάνες που σερβιρίστηκαν σε αστικά εστιατόρια και σε λαϊκές ταβέρνες. Που έχουν να θυμηθούμε πολλά από τη γνωστή και άγνωστη ζωή τους τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις και με ένα παράδοξο τρόπο πρόκειται για την αφήγηση της δικής μας ζωής», καταλήγει στην εισαγωγή της η συγγραφέας.
![Μελίσσα Στοΐλη «Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων», εκδόσεις Κίχλη Μελίσσα Στοΐλη «Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων», εκδόσεις Κίχλη](/images/w250/3/jpg/files/2024-02-27/kai-dihgontas-ta-na-trws-melissa-stoili-kixli.jpg)
Ψάχνω τώρα να βρω μια συνταγή για την κατσαρόλα γιατί πρέπει να ετοιμάσουμε και φαγητό. Τα μακαρόνια με κιμά ενδέχεται να είναι η «Ελληνίδα ξαδέλφη της μπολονέζ» όπως σημειώνεται στο βιβλίο, και οι ρεμπέτες τραγουδούν για την αξία της μακαρονάδας:
«Μες στη φυλακή είν’ ωραία
άμα βρεις καλή παρέα
Τρίτη Πέμπτη μακαρόνια
φάτε μάγκες βγάλτε χρόνια»
Ποιο είναι το μυστικό του φαγητού αυτού; «Η ουσία είναι πως ο κιμάς που είχε το πλεονέκτημα να κάνει το φαγητό να φτουράει, αφού αναμεμειγμένος με άλλα υλικά χόρταινε πολλά πεινασμένα. Όταν τα σπίτια απέκτησαν και ηλεκτρικά ψυγεία ή έστω ψυγεία με πάγο, τότε τα νοικοκυριά είχαν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα υλικά για να φτιαχτεί μια περιποιημένη μακαρονάδα».
Πάμε, λοιπόν, στις κατσαρόλες.
Συνταγή για μακαρόνια με κιμά
Υλικά για 4 άτομα
- ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 300 γρ. κιμάς χοιρινός
- 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- μια κονσέρβα ντοματάκια πολτοποιημένα
- μισό κ.γ. ζάχαρη
- μισό κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
- 1 πακέτο μακαρόνια
- κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα τριμμένα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να ξανθύνει τελείως.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά, τον οποίο «σπάμε» με το πιρούνι για να μη σβολιάσει, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τέλος, αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σερβίρουμε τα μακαρόνια, μοιράζουμε τον κιμά και ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Και μια συμβουλή: Ίσως η σάλτσα να φαίνεται έτοιμη νωρίτερα, ωστόσο γίνεται νοστιμότερη όταν μαγειρευτεί για πολλή ώρα.
Το βιβλίο
«Και διηγώντας τα να τρως - Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων» της Μελίσσας Στοΐλη, εκδόσεις Κίχλη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα διήγημα για τα 100 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 1924
Ένα μυθιστόρημα φαντασίας για παιδιά, κόντρα στις προκαταλήψεις
Ένα μυθιστόρημα φτιαγμένο από εικόνες, φως, νερό, ειλικρίνεια, αγάπη — και καλοκαίρι
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για την πρώτη του συλλογή διηγημάτων
60 χρόνια από την κυκλοφορία ενός ιστορικού βιβλίου για τα ΜΜΕ
Μιλήσαμε μαζί της για το νέο της βιβλίο «In God we trust»
Για το βιβλιοφιλικό μυθιστόρημα του Χουάν Βιγιόρο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Carnívora (μετάφραση Χριστίνα Φιλήμονος)
Διαβάστε το ποίημα από τη συλλογή «Κλαγγή των όπλων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Μάθε απο το παρελθόν σου, αγάπησε τον εαυτό σου, ζήσε τη ζωή που σου αξίζει
Γράφοντας για αυτά που έχουν σημασία, με τον πιο συναρπαστικό τρόπο
Μιλήσαμε με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η φωνή στα χέρια της» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για ένα μακρύ, καυτό και διαβαστερό καλοκαίρι!
Τι τη συγκινεί, τι τη θυμώνει, τι νοσταλγεί στην καθημερινή της ζωή και τι της λείπει από το παρελθόν; Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα
Πώς η επιμονή, η αφοσίωση στη δημιουργική σου φωνή και μια σειρά από ευφάνταστα σωματικά τελετουργικά μπορούν να δώσουν φτερά στην καλλιτεχνική δημιουργία
Διαβάστε δύο ποιήματα από τη νέα συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η ψυχαναλύτρια Galit Atlas φωτίζει τη σκοτεινή επικράτεια του ασυνείδητου, αυτή που μας στοιχειώνει εν αγνοία μας
Τα λημέρια των συγγραφέων - πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων. Γιατί γράφουν εκεί που γράφουν; Τι φετίχ έχουν; Πώς εμπνέονται σ’ αυτόν τον χώρο;
Tι μας ενδιαφέρει η πεισιθάνατη αναζήτηση ενός μετανάστη Ιρανού που μέσα σε όλα τα άλλα είναι και ορφανός από μητέρα, ενώ ο πατέρας του δουλεύει σε εκτροφείο ορνίθων;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.