Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι…

Συνταγές και βιβλία που αναφέρονται στα μικρά του φαγητού, που όταν δεν τα έχεις είναι μεγάλα

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 884
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατσαρόλες με βιβλία: Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι…

Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για μακαρόνια πέστο μαϊντανού από το βιβλίο «Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας» της Εύης Βουτσινά (Εκδ. Καστανιώτη)

«Από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων, μία τέτοια μείωση των επισιτιστικών αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών θα μπορούσε να αποβεί ξεκάθαρα συμφέρουσα», έγραφε στην εμπιστευτική έκθεση που είχε παραδώσει στον Πρόεδρο Φορντ των ΗΠΑ ο Χένρυ Κίσσινγκερ ως ένα μέσο εξουδετέρωσης του «δημογραφικού όπλου» που κατά τη γνώμη του αποτελούσαν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Την έκθεση αυτή, που ευτυχώς ο Φορντ δεν έκανε δεκτή, υπενθυμίζει ο Pierre Raffard στο εξαιρετικό βιβλίο του «Γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας».

Η τροφή, όταν απουσιάζει, γίνεται μέσο εξόντωσης του ανθρώπου. Αλλιώς «η πείνα θερίζει», που έλεγαν και οι παλιοί. Στον Θεσσαλικό Κάμπο με τη νεροποντή και την πλημμύρα, οι άνθρωποι έγιναν σε μία νύχτα πρόσφυγες χωρίς νερό και φαγητό στον τόπο τους. Και έρχονται αναπόφευκτα οι διηγήσεις των παλαιότερων από εμάς να μας υπενθυμίζουν πως είμαστε τόσο ευάλωτοι. Και πως στα χρόνια της δυστυχίας, που έρχονται μετά από την ευτυχία που τελειώνει πιο γρήγορα, υπάρχει ένας και μόνος τρόπος για να είμαστε όλοι μαζί: να δίνουμε κι από αυτά που δεν έχουμε – από παλιά έρχεται αυτό. Και στα πιο φτωχά σπίτια μπαίνει ένα επιπλέον πιάτο στο τραπέζι για τον ξένο, για τον ναυτικό, για εκείνον που θα έρθει αιφνιδιαστικά. Για εκείνον που δεν έχει τίποτα. Διότι από το τίποτα ερχόμαστε, να το θυμόμαστε όλοι αυτό.

Και τώρα ας στρώσουμε το τραπέζι. Να φτιάξουμε κάτι ωραίο στα γρήγορα για να χορτάσουμε. Στη βιβλιοθήκη, ανάμεσα σε CD και δίσκους, άλλο βιβλίο που αναφέρεται στα μικρά του φαγητού, που όταν δεν τα έχεις είναι μεγάλα: Η «Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας» της αείμνηστης Εύης Βουτσινά. Ανάβω το μάτι της κουζίνας για να φτιάξουμε μια μακαρονάδα με καρπούς της γης και αλάτι χοντρό, ωραίο, θαλασσινό.

Στο ραδιόφωνο ακούγεται το «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι…» με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού, τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου. Ο συνθέτης θα ανέβει την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στο θέατρο του Λυκαβηττού το οποίο ανοίγει μετά από 15 χρόνια. Για να μην ξεχάσουμε τον πόνο του «ρεμπέτικου» στο «Μεγάλο μας τσίρκο».

Συνταγή για μακαρόνια πέστο μαϊντανού

Τα υλικά

  • 3 φλιτζάνια μαϊντανός
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι καρύδια
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 φλιτζάνι λάδι

Η εκτέλεση

Βάλτε στο μπλέντερ ή στο multi 3 φλιτζάνια μαϊντανό, χωρίς τα κοτσανάκια. Όταν τα μετράτε, τα πιέζετε μέσα στο φλιτζάνι. Προσθέστε 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 1 φλιτζάνι καρύδια κομμένα, 2 κουταλάκια αλάτι και 1 φλιτζάνι λάδι. Δουλέψτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη πάστα. Δοκιμάστε το αλάτι μήπως χρειάζεται ακόμα λίγο. Βάλτε τη σάλτσα σε βάζο στο ψυγείο (διατηρείται πολύ καιρό). Όταν θέλετε να φτιάξετε τη μακαρονάδα, βράστε τα μακαρόνια τόσο ώστε «να κρατούν στο δόντι». Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετέ τα από την κατσαρόλα, στραγγίξτε τα καλά και κρατήστε 1 φλιτζανάκι του καφέ από το ζουμί τους. Στη συνέχεια ρίξτε στην κατσαρόλα 1 ποτήρι κρύο νερό και ξαναβάλτε τα μακαρόνια μέσα. Διαλύστε τη σάλτα που φτιάξατε με το καυτό ζουμί που κρατήσατε και ανακατέψτε τη με τα μακαρόνια. Τέλος, αδειάστε τα μακαρόνια σε πιατέλα, προσθέστε λίγο τριμμένο τυρί και σερβίρετέ τα καυτά.

Τα βιβλία

  • «Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας – Φαγάκια χωρίς κρέας» της Εύης Βουτσινά, Εκδόσεις Καστανιώτη.
  • «Γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας. Από το δίκρανο στην τεχνολογία τροφίμων» του Pierre Raffard, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Το τραγούδι
«Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι». Στίχοι: Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος.

Σταύρος Ξαρχάκος - Βάλε Κι Άλλο Πιάτο Στο Τραπέζι - Official Audio Release

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ