Βιβλιο

Πήγαμε στο 5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» - Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy

Η Πάτρα μάλλον έχει τους περισσότερους ποιητές από κάθε πόλη, αλλά σαν να μην της έφταναν οι δικοί της, φέρνει και από ξένα κράτη. Με πολλή επιτυχία, όπως φάνηκε από το Φεστιβάλ

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πήγαμε στο 5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» - Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας: 65 σημαντικοί ποιητές από 12 διαφορετικά κράτη και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Στην Πάτρα τις μέρες του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, αρχές Σεπτέμβρη, γινότανε χαμός – εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, αναγνώσεις ποίησης, συναυλίες και ξεναγήσεις επί 4 ημέρες ζωντάνεψαν μια πόλη που έτσι κι αλλιώς έχει ζωηρή πολιτιστική ζωή, δηλαδή αποκλείεται να έχει παράπονο.

Τα τελευταία δύο χρόνια γινότανε διαδικτυακά το φεστιβάλ – φέτος η Πάτρα «άνοιξε», όπως όλη Ελλάδα, και φιλοξένησε 65 σημαντικούς ποιητές από 12 διαφορετικά κράτη. Το πρόγραμμα είχε πολλές εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες/το κοινό, με εκδηλώσεις και ξεναγήσεις σε καταπληκτικούς χώρους – στο υπέροχο οινοποιείο-κάστρο της Αχαΐα Κλάους οι αναγνώσεις ποιημάτων πήραν μια ακόμα πιο ρομαντική διάσταση, περίμενες να πεταχτεί από κάποιο μπαλκόνι η Ιουλιέττα αναζητώντας τον Ρωμαίο. Το οινοποιείο λειτουργεί από το 1861, μάλιστα ο Βαυαρός Γκούσταβ Κλάους, που αγόρασε τα πρώτα αμπέλια εδώ κι άρχισε να πατάει σταφύλια, βάφτισε την Μαυροδάφνη για χάρη της αγαπημένης του Δάφνης, που πέθανε νέα. Οι εγκαταστάσεις, με τα αρχαία βαρέλια, τους τρούλους και τις μεγάλες αυλές, είναι σα να βγήκαν από ρομάντσο του 19ου αιώνα – ό,τι πρέπει για ποιητές.

To oινοποιείο-κάστρο της Αχαΐα Κλάους
To oινοποιείο-κάστρο της Αχαΐα Κλάους

Η θεματική του PWPF2022 ήταν η ίαση μέσω της τέχνης και ειδικότερα της ποίησης («Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy») και το πρόγραμμα των δράσεων «σχεδιάστηκε με σκοπό να δημιουργεί μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση των τεχνών, της ποίησης και της ψυχολογίας». Μια παρτίδα ανάγνωσης ποιημάτων έγινε στο ωραίο θέατρο «Επίκεντρο», μία στην Αχαΐα Κλάους, μία στην περίφημη Βίλλα Κόλλα, ένα ιστορικό αρχοντικό με δύο οκτάγωνους πύργους, παραμυθένιο, χτισμένο το 1828 από τον Χιώτη σταφιδέμπορα Κόλλα. Άλλη μια (ανάγνωση) έγινε στο Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά στο Καστρίτσι, που είναι γεμάτο με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς. Μετά τις αναγνώσεις ακολουθούσαν τραπέζια με σούπερ φαγητό και κάμποσο κρασί, που ήταν απαραίτητο για να δένουν οι συζητήσεις ανάμεσα σε ποιητές και μη. Η τελευταία ανάγνωση πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία με ολοήμερη εκδρομή. Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι πέρασαν υπέροχα – εμείς ήμασταν ένα κονκλάβιο 2-3 δημοσιογράφων «ελαφρού» Τύπου που δεν καταφέραμε να ξυπνήσουμε την Κυριακή το πρωί για την περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά όλοι οι υπόλοιποι την εκθείαζαν, αρκετοί και με ποιήματα.

Πήγαμε στο 5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» - Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy
5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» - Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy
5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» - Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy

Από το Δελτίο Τύπου: «Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν σημαντικοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων οι Πρέσβεις των συνεργαζόμενων χωρών, αναγνωρισμένοι με διεθνές κύρος πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες και εκπρόσωποι φορέων.

Ξεχωριστές στιγμές του Φεστιβάλ αποτέλεσαν το αφιέρωμα στον Τίτο Πατρίκιο, η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα την Ίαση μέσω της Ποίησης…» Ο Τίτος Πατρίκιος ήταν σεμνός και διακριτικός όπως πάντα, σαν να μην είναι ο κολοσσός της ποίησης που ξέρουμε, παρά ένας ποιητής ανάμεσα στους άλλους…. Όλες οι εκδηλώσεις ήταν ανοικτές για το κοινό με δωρεάν είσοδο. 

Αντώνης Σκιαθάς, Τίτος Πατρίκιος, Tριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Αντώνης Σκιαθάς, Τίτος Πατρίκιος, Tριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

Κατά τον πρόεδρο του Γραφείου ποιήσεως Αντώνη Δ. Σκιαθά και τον πρόεδρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο (αμφότεροι, γνωστοί ποιητές, εκτός των άλλων ιδιοτήτων τους):

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας έχει δημιουργήσει ένα διεθνή θεσμό για τη λογοτεχνία που τιμά τα ελληνικά γράμματα, προβάλει την ελληνική ποίηση και φέρνει σε επικοινωνία Έλληνες ποιητές/ ποιήτριες με αντίστοιχους ποιητές/τριες από όλο τον κόσμο.
Σε αυτή τη διαδρομή του ποιητές/τριες από πενήντα χώρες έχουν συνομιλήσει μεταξύ τους στο Patras Word Poetry Festival.
Είναι σημαντικό για μας στο Γραφείο Ποιήσεως το ότι το φεστιβάλ είναι υπόθεση όλης της πόλης, καθώς θεσμοί πανελλήνιοι, περιφερειακοί, τοπικοί, επιχειρήσεις, πολίτες, στηρίζουν με όλους τους δυνατούς τρόπους τη διοργάνωση.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μερικοί από τους θεσμούς που το υποστηρίζουν.
Οι συνέργειες με φορείς πολιτισμού και η σύνδεση της Ποίησης με τέχνες όπως η μουσική, τα εικαστικά, η φωτογραφία δημιουργούν όλα εκείνα που κάνουν μοναδικό το φεστιβάλ».

5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας» - Από τον Ιπποκράτη στο poetry therapy

Το όραμα του Πατρινού ποιητή Αντώνη Σκιαθά και του Φεστιβάλ γενικά είναι «να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή».

Ευτυχώς το πρόγραμμα ήταν σωστά στημένο ώστε ακόμα και οι μη ποιητές να πάρουν μια ιδέα από ποίηση. Μείναμε σε ένα από αυτά τα μεγάλα επαρχιακά ξενοδοχεία που αποπνέουν Σεβεντίλα, με πολλούς καθρέφτες, ωραίες μαρμάρινες αίθουσες και μυρωδιά θάλασσας. Θαυμάσαμε για άλλη μια φορά τον μαγικό Τίτο Πατρίκιο, ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά ωραία ποιήματα… και είδαμε τα πιο υπέροχα, φωτογενή μέρη της Πάτρας. Εκτός που δεν είχαμε συναντηθεί πολλά χρόνια (οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι), και την κοπανήσαμε για μπάνιο ένα μεσημέρι ακριβώς όπως κάναμε μικροί, ίσα για να θυμηθούμε πόσο ωραίο είναι να είσαι ανάλαφρος τελικά. Και πόσο βαθιά ποιητικό...

Πάτρα
Πάτρα

ArtPlatform | LagrangePoints

Με την συνεργασία της γκαλερί σύγχρονης τέχνης CubeGallery και της Λιάνας Ζωζά, με την ιδιότητά της σαν επιμελήτρια, με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας δημιουργήθηκε η πλατφόρμα τέχνης LagrangePoints.

Η ιδέα προέκυψε ταυτόχρονα με την πρόταση της παρουσίασης, των δύο ongoing art projects ‘’OpenStudio’’ και ‘’Αόρατες Πόλεις | InvisibleCities’’ κάτω από τον κοινό τίτλο ‘’L3 point’’.

Η φωτογράφος PenyDelta δημιούργησε τα πορτρέτα των ποιητών που συμμετάσχουν στο φεστιβάλ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο αρχείο του Γραφείου Ποιήσεως καθώς και στην αντίστοιχη έκδοση του Φεστιβάλ.

To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» Πάτρας και το CultureBook (culturebook.gr), με υποστηρικτές το Υπουργείο Εξωτερικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, την Πρεσβεία Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας, την Greek Library of London, την World PoetryMovement, το Θέατρο Επίκεντρο+, την CubeGallery, το FriendsTravel και άλλους φορείς. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού. 

Ερμήνευσαν (στη συναυλία μελοποιημένης ποίησης):

  • Χρήστος Κωνσταντόπουλος
  • Δώρα Μπελέρη – με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.