- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα βιβλία που θα διαβάσουμε τον Αύγουστο
Οι σελίδες που θα μας ταξιδέψουν τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού
Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ελληνική λογοτεχνία, μελέτες, ποίηση, δοκίμια και ιστορικά βιβλία που θα διαβάσουμε το καλοκαίρι.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Βραχέα ρήματα, Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, εκδόσεις Βακχικόν
Επτά ιστορίες που ξεκινούν και τελειώνουν μ’ ένα ταξίδι. Ο κύκλος ολοκληρώνεται και κλείνει. Η κάθε ιστορία δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη και όλες καταλήγουν στην ίδια αφετηρία. Δεν υπάρχει διαφυγή. Πρώτη συλλογή διηγημάτων του έμπειρου μυθιστοριογράφου (κυρίως αστυνομικών βιβλίων) Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.
Αναμονή, Κατερίνα Λουκίδου, εκδόσεις Βακχικόν
Ο Κώστας, ασθενής στα τελευταία του, έχει καταστρώσει σχέδιο με την αδήλωτη αποκλειστική του νοσοκόμα, Γκαϊανέ, για να τον επισκέπτεται κρυφά στο νοσοκομείο και να του κρατάει συντροφιά. Την τελευταία του νύχτα, μαζί με την Γκαϊανέ, θα ανακαλύψουν μιαν άλλη τους υπόσταση, μαγική και απελευθερωτική. Θα τακτοποιήσουν λογαριασμούς με τη ζωή και τον θάνατο και θα λάβουν μέρος σε ένα ονειρικό πάρτι εξόδου. Νέο θεατρικό έργο της συγγραφέως Κατερίνας Λουκίδου.
Club 23,4, Ντίνος Γιώτης, εκδόσεις Βακχικόν
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Σένον, φοιτητής στο Φυσικό της Αθήνας, αναζητά απαντήσεις στις έννοιες όπως η ύπαρξη, η ανυπαρξία, το είναι, το τίποτα, στον δρόμο που ανοίγεται γεμάτος υποσχέσεις μπροστά του. Μαζί με αυτόν, ο Κλεάνθης, ο Σωτήρης, ο Κωνσταντίνος και η Ρεβέκκα. Στην παρέα έρχεται να προστεθεί, έναν χρόνο αργότερα, η Αταλάντη. Ο Σένον είναι ερωτευμένος μαζί της από τότε που, μικρό παιδί, είχε πρωτοαντικρίσει την ομορφιά της. To νέο μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα και σεναριογράφου Ντίνου Γιώτη.
Ο πατέρας δεν μιλούσε γι’ αυτά, Γιάννης Καρκανέβατος, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο Εμφύλιος χωρίζει δύο αδέρφια. Ο ένας φυγαδεύτηκε τραυματίας σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, ο άλλος μένει πίσω. Χρόνια μετά, ένας γιος προσπαθεί να καταλάβει. Αυτά που μας καθορίζουν χωρίς να τα ελέγχουμε. Παράλληλες αφηγήσεις για τη μνήμη και τη διαχείρισή της. Στιγμές άγριες, τρυφερές, ενίοτε αστείες. Για όσα λέμε και για όσα δεν μιλάμε. Γι’ αυτά που ανατρέπουν τις βεβαιότητες και, κάποτε, τη ζωή μας όλη.
Μετανάστες, Πολύμνια Αθανασιάδη, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Η ιστορία εστιάζει στο χρονικό μιας σχέσης που ξετυλίγεται από το 1978 έως το 1983 ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα. Οι δύο πρωταγωνιστές και οι χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν συνυφαίνουν τις προσωπικές τους τύχες στον γεωπολιτικό ιστό του πολιτισμικού δίπολου Ανατολή-Δύση. Ολοκληρωμένο πριν την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τη σύμφυτη έκρηξη του ψηφιακού πολιτισμού και των πολιτικών του ορθοτήτων, το μυθιστόρημα εξεικονίζει την πορεία (και υποδηλώνει τα αδιέξοδα) του άμεσου μέλλοντος, που είναι το δικό μας παρόν.
ΜΕΛΕΤΕΣ
Αργοναύτες και σύντροφοι – Όψεις του λογοτεχνικού πεδίου στη δεκαετία του ’30, Χριστίνα Ντούνια, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Με κύριους άξονες την πρόσληψη του Καβάφη και του Καρυωτάκη, την προσωπικότητα του Βενιζέλου, την κανονικοποίηση της δημοτικής γλώσσας και τις εκλεκτικές συγγένειες με Έλληνες και ξένους δημιουργούς, η συγγραφέας παρακολουθεί τις αισθητικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές αναμετρήσεις που απασχόλησαν τους νεοέλληνες λογοτέχνες και διανοούμενους στους «μοντέρνους καιρούς». Η γενιά του ’30, όπως αναδύεται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, αναστοχάζεται τον «εθνικό εαυτό», αμφισβητεί τις κοινωνικές συμβάσεις και αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.
Δέκα μαθήματα για την εποχή μετά την πανδημία, Fareed Zakaria, εκδόσεις Επίκεντρο
Το βιβλίο του Zakaria δεν αφορά την πανδημία αλλά μάλλον τον κόσμο που θα δημιουργηθεί ως αποτέλεσμά της, και υπερασπίζεται τη λογική, την επιστήμη, τον ουμανισμό. Ακόμα κι αν η πανδημία εξουδετερωθεί, είναι σχεδόν βέβαιο πως στο μέλλον θα κάνουν την εμφάνισή τους άλλες επιδημίες. Με αυτήν τη γνώση και την εμπειρία ζούμε πλέον σε μια νέα εποχή: την μεταπανδημική. Το βιβλίο είναι στα best seller των New York Times, ενώ την εισαγωγή στην ελληνική έκδοση έχει κάνει ο Σωτήρης Ντάλης.
Η Αθήνα τον 19ο αιώνα – Εικόνες μιας οδοιπορίας μέσω του Τύπου, Θανάσης Γιοχάλας, Ζωή Βαΐου, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Η εφημερίδα Ραμπαγάς τον Ιούνιο του 1882 ανακοινώνει ότι λόγω του πολλαπλασιασμού των λωποδυτών πολίτες αποφάσισαν να συστήσουν Σύλλογον αντιλωποδυτικόν. Οι λωποδύτες απαντούν με τη σύσταση δικού τους σωματείου. Κάθε μέλος φέρει επί του στήθους την επιγραφή: Άρπαξε να φας και κλέψε νάχης. Οι άνθρωποι διασταυρώθηκαν στους δρόμους και στις συνοικίες και το πρόσωπο της Αθήνας θα ήταν άχρωμο χωρίς την παρουσία τους, τις ιστορίες τους, τις ζωές τους. Η Ιστορία έχει ανάγκη τη μικροϊστορία, πτυχές της οποίας αποτυπώνονται εν θερμώ στις στήλες των εφημερίδων και εγγράφονται στη συλλογική μνήμη· τη μνήμη της πόλης.
Οι ζωές των άλλων – Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989), Στράτος Δορδανάς, Βάιος Καλογρηάς, εκδόσεις Επίκεντρο
Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό ιστοριογραφικό κενό αναφορικά με τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία, ενώ στο δεύτερο μέρος του αναφέρεται στους «Έλληνες της Στάζι», δηλαδή όσους στρατολογήθηκαν από την ανατολικογερμανική κρατική ασφάλεια ως σημαντικοί πράκτορες ή απλοί πληροφοριοδότες από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 έως και την πτώση του Τείχους το 1989. Κρατικό βραβείο Μαρτυρίας, Βιογραφίας, Χρονικού, Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2021, σε πρόλογο του Ανδρέα Στεργίου.
ΠΟΙΗΣΗ
Κυπρίων γη αέναη - Καρπασία, Στέλιος Νικολάου, εκδόσεις Βακχικόν
Μια συλλογή που προσπαθεί να σμίξει τα ιστορικά, γεωγραφικά, παραδοσιακά και ανθρωποκεντρικά στοιχεία των κατεχόμενων χωριών της Κύπρου μαζί με την ιμπρεσιονιστική περιγραφή και ποιητική αφήγηση από τα μάτια ενός περιηγητή.
Αβινιόν, Χρυσή Γιάντσιου, εκδόσεις Βακχικόν
Κοντεύουν οι μέρες./ Κι η Μήδεια το είπε ξεκάθαρα: / Θάρθει ο καιρός που η θάλασσα θα σκουριάσει όλες τις αλυσίδες/που κλείνουν τα περάσματα./ Θάρθει ο καιρός που η θάλασσα θ’ απλώσει μια γη μπροστά μας. Δεύτερη ποιητική συλλογή της συγγραφέως θεατρικών και παιδικών βιβλίων.
ΔΟΚΙΜΙΑ
Λενάκι. Δυο φωτιές και δυο κατάρες, Δημήτρης Ινδαρές, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ένα στοχαστικό ταξίδι με οδηγό την ακαταμάχητη ανάγκη εξερεύνησης των ριζών σε μια ορεινή κοινότητα της Πελοποννήσου. Η τυχαία ανακάλυψη ενός πάκου εγγράφων στο πατρικό του σπίτι στην Πάτρα οδηγεί τον συγγραφέα σε μια αναζήτηση βάθους επτά γενεών. Ανάμεσα στα χαρτιά βρίσκεται το εκκλησιαστικό επιτίμιο που αφορά την καταδίκη των εμπρηστών ενός πύργου στο Λειβάρτζι των Καλαβρύτων, εκεί όπου λίγο πριν από το 1821 πλέχτηκε το ειδύλλιο δύο αλλοθρήσκων: της Ελένης, κόρης του άρχοντα Κυρ-Χριστόδουλου, και του Ελμάζ-αγά της Μοστενίτσας. Ο πρόλογος είναι του Παντελή Μπουκάλα και η εικονογράφηση της Λυδίας Βενιέρη.
Μην αφήνετε μια κρίση να πάει χαμένη – Μαθήματα από τον COVID-19, Mariana Mazzucato, εκδόσεις Επίκεντρο
Συλλογή δοκιμίων από την καθηγήτρια στα Οικονομικά της Καινοτομίας και της Δημόσιας Αξίας στο University College London, που διερευνά τις διαφορετικές αντιδράσεις των διαφόρων κυβερνήσεων στην κρίση της πανδημίας. Όπως σημειώνει, δεν υπάρχει πιο θεμελιώδης αποστολή αυτή τη στιγμή από την επίτευξη παγκόσμιας ισότητας στα εμβόλια και την καθοδήγηση των οικονομιών μας ώστε να είναι, πραγματικά, οικονομίες βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική εκστρατεία – Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας, επιστημονικός υπεύθυνος Δημήτρης Καμούζης, επιμέλεια Δημήτρης Καμούζης, Αλέξανδρος Μακρής, Χαράλαμπος Μηνασίδης, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Σκοπός του βιβλίου είναι η κριτική ιστορική ανάλυση, η κατανόηση και η αξιολόγηση της Μικρασιατικής εκστρατείας μέσα από τη μελέτη της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών του στους Έλληνες στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε αυτόν. Ενδεικτικά κάποια από τα θέματα: Επιστράτευση και εθελοντισμός, Αντίσταση, λιποταξίες και ανυποταξίες, Πόλεμος, αρρενωπότητα και έμφυλες σχέσεις, Καθημερινή ζωή στο μέτωπο, Τραύμα και μνήμη. Με 16 σελίδες φωτογραφικό ένθετο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Μια μετάφραση του ποιήματος που γράφτηκε το 1927
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Κλοντ Μπεατά, που μπήκε στη λίστα των πλέον ευπώλητων βιβλίων της Γαλλίας, μαθαίνεις πολλά και άγνωστα μυστικά για τη γάτα σου
Μια ιστορία αγάπης και αυτογνωσίας γεμάτη λευκές τρίχες
Έχεις λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Τα βιβλιοπωλεία είναι φορτωμένα από σπουδαία βιβλία αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν διαλέγεις μερικά;
8 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.