Βιβλιο

«Το σπίτι των Χόλοου»: Εκεί που πεθαίνει η Ομορφιά

Μια φεμινιστική προσέγγιση στη διαφορετικότητα, την απώλεια και το τραύμα, και μαζί ένα ταξίδι στην Κόλαση — κυριολεκτικά

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 833
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Krystal Sutherland, «Το σπίτι των Χόλοου» (μετάφραση Μυρσίνη Γκανά, Εκδόσεις Διόπτρα)

Krystal Sutherland, «Το σπίτι των Χόλοου»: Παρουσίαση του μυθιστορήματος φαντασίας και τρόμου των εκδόσεων Διόπτρα

Στην Ελλάδα εκδίδονται πια ελάχιστα μυθιστορήματα τρόμου και, με τη λαμπρή εξαίρεση του Κινγκ, όχι πάνω από ένα ή δύο όλα κι όλα τον χρόνο από mainstream εκδοτικούς. Όποτε κυκλοφορεί κάποιο, οι φαν πανηγυρίζουν. Παρά ταύτα, η επιτυχία που ελπίζουμε ότι θα έχει το «Σπίτι των Χόλοου», το καλύτερο μυθιστόρημα τρόμου που διαβάσαμε εδώ και καιρό, ίσως σταθεί αφορμή για να διορθωθεί αυτό το εκδοτικό ατόπημα.

Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σημαντική στιγμή στο genre εδώ πέρα, με ένα πολύ μεστό, πολύ στιβαρό κείμενο —μεστό και στιβαρό παρά την ποιητικότητά του, παρά την αιθέρια ύφανσή του, παρά το γεγονός ότι θυμίζει παραμύθι με νεράιδες και ξωτικά—, με ένα κείμενο που σε αφήνει άφωνο και που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου — κλισέ μεν, ισχύει 100% δε. Το βιβλίο τής εξαιρετικά νεαρής Krystal Sutherland —είναι μόλις 32 ετών—, που γεννήθηκε στην Αυστραλία αλλά ζει στο Λονδίνο, κυκλοφόρησε πέρυσι στο πρωτότυπο, και απέκτησε αμέσως μία πολύ μεγάλη βάση αναγνωστών που (δικαίως) το λάτρεψαν. Το ίδιο συνέβη και με εμάς.

Στο «Σπίτι των Χόλοου» παρακολουθούμε την αινιγματική ιστορία τριών κοριτσιών. Η Ίρις, η Βίβι και η Γκρέι, 17, 19 και 21 ετών αντίστοιχα, είναι αδελφές και μοιράζονται μία τρομακτική εμπειρία που τις σημάδεψε για πάντα. Προ δέκα ετών, εξαφανίστηκαν —χάθηκαν μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, «άνοιξε η γη και τις κατάπιε»—, για να επανεμφανιστούν, γυμνές, τρομαγμένες, αλλαγμένες, έναν ολόκληρο μήνα μετά, χωρίς να θυμούνται το παραμικρό από την εμπειρία τους. Τι συνέβη; Πού είχαν πάει; Ποιος τις είχε αρπάξει και πού τις έκρυβε όλον αυτό τον καιρό; Κανείς δεν ξέρει, και κανείς δεν μπορεί να το βρει.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Με τον ερχομό τους, έχουν αλλάξει: τα μαλλιά τους έχουν γίνει λεπτά, μακριά και κάτασπρα, σαν των ξωτικών, και τα μάτια τους κατάμαυρα. Είναι πανέμορφες, σε βαθμό που σε πονάει, και μοιάζουν να έχουν έρθει από κάπου αλλού. Αν ακουμπήσουν με τα δάχτυλά τους κάποιον, πόσο δε μάλλον αν τον φιλήσουν, τον κάνουν αμέσως υποχείριό τους, κι ας τους πονάει αυτό. Μένουν κοντά η μία στην άλλη, γίνονται σχεδόν ένα, και μεγαλώνουν με το βάρος του αφόρητου μυστηρίου που τις τυλίγει, και αυτής της καινούργιας φύσης τους.

Οι γονείς τους δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του δράματος της εξαφάνισής τους και των αλλαγών που υπέστησαν. Ο πατέρας τους θα τρελαθεί και εντέλει θα αυτοκτονήσει, ενώ η μητέρα τους θα μισήσει τη μεγαλύτερη κόρη και δεν θα της ξαναμιλήσει ποτέ πια. Η Γκρέι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση απλώς εγκαταλείποντας το σχολείο και φεύγοντας από το σπίτι στα 17 της, ενώ λίγο καιρό μετά θα την ακολουθήσει και η μεσαία αδελφή, η Βίβι. Η Ίρις, μοναδικό στήριγμα πια της μητέρας της, θα μείνει μαζί της και θα προσπαθήσει να επιβιώσει μόνη, χωρίς τα δύο πλάσματα που της μοιάζουν τόσο πολύ και που είναι σάρκα από τη σάρκα της. Δεν θα της είναι καθόλου εύκολο να τα βγάλει πέρα.

Η δυναμική Γκρέι θα γίνει πολύ σύντομα τρομακτικά διάσημη και υπερβολικά πλούσια, καθώς η αλλόκοτη ομορφιά της θα την κάνει το πιο περιζήτητο μοντέλο του κόσμου, ενώ η Βίβι θα ξυρίσει τα άσπρα μαλλιά της, θα φτιάξει μια μπάντα και θα περνά τις μέρες της με μουσική, σεξ, αλκοόλ και ναρκωτικά.

Μέχρι που ένας κερασφόρος και γεμάτος αίματα άντρας θα κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του, και η Γκρέι θα εξαφανιστεί — ξανά. Και οι άλλες δύο αδελφές της θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινήσουν γη και ουρανό για να τη βρουν. Ουρανό… ή καλύτερα την Κόλαση.

Ένα σκοτεινό, γκροτέσκο, αιματηρό, πανκ, ονειρικό, ποιητικό αστικό παραμύθι, μια βίαιη ιστορία ενηλικίωσης, ένα συχνά σοκαριστικό και πέρα για πέρα φεμινιστικό μυθιστόρημα τρόμου που σε ανατριχιάζει και σε κάνει να τρως τα νύχια σου όσο το διαβάζεις, ενώ ήδη έχεις ερωτευτεί τις πρωταγωνίστριές του. Πράγμα που δεν είναι πολύ σοφό, όπως δεν θα αργήσεις να καταλάβεις… Ένα βιβλίο γεμάτο λουλούδια, που όμως φυτρώνουν στα πιο απίθανα μέρη: καμιά φορά, στο σώμα σου.

Το βιβλίο, που ήδη έχει βαθμολογηθεί από 32.000 αναγνώστες στο Goodreads και έχει αποσπάσει βαθμολογία πάνω από 4, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε πολύ καλή μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά, που φαίνεται να το απολαμβάνει.

Η συγγραφέας του βιβλίου «Το σπίτι των Χόλοου» Krystal Sutherland
Η συγγραφέας Krystal Sutherland

Η Krystal Sutherland έχει γράψει άλλα δύο μυθιστορήματα. Το πρώτο της, «Our Chemical Hearts», κυκλοφόρησε το 2016 και έγινε ταινία από τα Amazon Studios με πρωταγωνιστές τη Lili Reinhart και τον Austin Abrams το 2020. Το δεύτερο, «A Semi-Definitive List of Worst Nightmares» εκδόθηκε το 2017.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ