Βιβλιο

«Η ναζιστική δικτατορία» του σερ Ian Kershaw

Ένα βιβλίο για τα ιστοριογραφικά προβλήματα και τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η ναζιστική δικτατορία» του Ian Kershaw, από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Η ναζιστική δικτατορία»: Παρουσίαση του βιβλίου του Ian Kershaw, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Ian Kershaw είναι κορυφαίος ιστορικός με ειδίκευση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα στα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι το «Στην κόλαση των δύο πολέμων», «Η Ευρώπη σε δίνη», «Χίτλερ» και «Ο Χίτλερ, οι Γερμανοί και η τελική λύση». Το τελευταίο με τίτλο «Η ναζιστική δικτατορία» κυκλοφορεί σε μετάφραση Μενέλαου Αστερίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Ian Kershaw επανακαθόρισε τον τρόπο με τον οποίο εξετάζουμε αυτή την περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας που μας στοιχειώνει ακόμα. «Η ναζιστική δικτατορία» αποτελεί ορόσημο στην ιστοριογραφία του Βρετανού ιστορικού, καθώς καλύπτει τα κυριότερα θέματα στα οποία επικεντρώνεται η μελέτη του ναζισμού και καταγράφει, αναλύει και αξιολογεί τις ιστοριογραφικές αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν μαζί με τις προσπάθειες κατανόησης και ερμηνείας της ναζιστικής περιόδου. Σ’ αυτό το βιβλίο θίγει ζητήματα όπως το Ολοκαύτωμα, το κύρος και η ηγεσία του Χίτλερ, η ναζιστική εξωτερική πολιτική και οι συνέπειές της, καθώς και οι επιδράσεις της ενοποίησης της Γερμανίας στην ιστοριογραφία για το Τρίτο Ράιχ. Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου στάθηκε η συμμετοχή του Kershaw το 1979 σε ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν επιφανείς Γερμανοί και Βρετανοί ιστορικοί ειδικευμένοι στο Τρίτο Ράιχ. Εκεί ακούστηκαν ριζικά αντίθετες ερμηνείες του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το ναζιστικό καθεστώς: κατά μία ερμηνεία ο Χίτλερ με τις ιδέες του, τις αποφάσεις του, τις επιθυμίες του βρισκόταν στο κέντρο της εξουσίας – με λίγα λόγια, αν δεν είχε υπάρξει ο Χίτλερ, δεν θα είχε υπάρξει ο ναζισμός. Στην προσέγγιση αυτή αντιτάσσονταν όσοι εστίαζαν στις δομές του καθεστώτος και σε δυνάμεις πέρα από τον δικτάτορα τις οποίες ήλεγχε μόνο εν μέρει. Η ένταση και η σφοδρότητα των συζητήσεων στο συνέδριο αυτό, κυρίως μεταξύ των Γερμανών ιστορικών, βοήθησαν τον συγγραφέα να συνειδητοποιήσει ότι τα ζητήματα που θίγονταν είχαν μεγάλη σπουδαιότητα για τους συμμετέχοντες και αφορούσαν όχι μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν της Γερμανίας. Οι αντιπαραθέσεις με τις πολιτικές, ιδεολογικές και ηθικές τους προεκτάσεις ώθησαν τον Kershaw στην αναζήτηση συνθέσεων, που θα επέτρεπαν στον σύγχρονο μελετητή να αποκτήσει μια πιο αποστασιοποιημένη αλλά και πιο σφαιρική εικόνα για τη ναζιστική δικτατορία.

Ian Kershaw - βιογραφικό

Ο σερ Ian Kershaw διετέλεσε καθηγητής της νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και είναι μια από τις εξέχουσες παγκόσμιες αυθεντίες στον Χίτλερ. Για την προσφορά του στην ιστοριογραφία τού έχουν απονεμηθεί ο γερμανικός Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας (1994), ο τιμητικός τίτλος του Ιππότη (2002) και το μετάλλιο Norton Medlicott της Historical Association (2004). Συνεργάστηκε με το BBC ως επιστημονικός σύμβουλος σε τρεις σειρές ντοκιμαντέρ για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε ιστορικός σύμβουλος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του BBC: «Οι Ναζί: Μια προειδοποίηση της ιστορίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ