Βιβλιο

1922-2022: Πώς έβλεπαν το μέλλον πριν από έναν αιώνα

Σε άρθρο του σε νεοϋρκέζικη εφημερίδα ο συγγραφέας Walter Lionel George ζωγράφιζε τον κόσμο του 2022

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλη του μέλλοντος
Οι προβλέψεις του George το 1922 για το σήμερα ήταν εξαιρετικά ακριβείς © Getty Ιmages

Οι ακριβείς προβλέψεις του μυθιστοριογράφου W.L. George για τη σημερινή εποχή, γραμμένες έναν αιώνα πριν

Πριν από έναν αιώνα, το 1922, ο Άγγλο-γαλλο-εβραίος μυθιστοριογράφος W.L. George (1882-1926) φαντάστηκε τον κόσμο του 2022: «Καθημερινές πτήσεις διάρκειας οκτώ ωρών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ασύρματα τηλέφωνα και κατάργηση όλων των καλωδίων», έγραφε ο George στην εφημερίδα “New York Herald” τον Μάιο του 1922. Και συνέχιζε: «Το κάρβουνο δεν θα χρησιμοποιείται πια ως πηγή θέρμανσης και ενέργειας· θα το αντικαταστήσουν οι παλίρροιες, ο ήλιος και το ράδιο, «αν καταφέρουμε να τιθασεύσουμε την ατομική ενέργεια».

Σε μια εποχή όπου ο κινηματογράφος ήταν ακόμα βωβός και ασπρόμαυρος, ο George έγραφε ότι το 2022 στην οθόνη θα υπήρχαν «όλα τα χρώματα» κι ότι οι ηθοποιοί θα μιλούσαν «με τη φυσική τους φωνή»: «Οι σταρ θα πρέπει να ξέρουν να παίζουν· να μιλούν· όχι μόνο να χαμογελάνε». Για την πολιτική και τη θέση των γυναικών ο George έδειχνε παρόμοια διορατικότητα: «Το 2022 ένας μεγάλος αριθμός γυναικών θα είναι μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, του δικαστικού σώματος και πιθανότατα του υπουργικού συμβουλίου στις ΗΠΑ και αλλού. Οι γυναίκες θα επιλέγουν αν θα κάνουν παιδιά με κάποιο χάπι.  Δεν νομίζω ωστόσο ότι θα έρθει το τέλος της οικογένειας […] Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν σε πολυώροφα συγκροτήματα διαμερισμάτων και ίσως τα έπιπλά τους να είναι φτιαγμένα από συμπιεσμένο χαρτί. Οι πόλεις θα ελέγχονται κλιματικά με τεράστιους γυάλινους θόλους».

Σύμφωνα με το άρθρο του George το 2022, η πρόοδος της επιστήμης «θα είναι εκπληκτική αλλά όχι απαραιτήτως τόσο αλματώδης όσο ήταν κατά τον 19ο αιώνα». Επίσης, ο George φαίνεται να προέβλεψε την παγκοσμιοποίηση γράφοντας ότι «σήμερα η Αμερική θεωρείται η  χώρα των ευκαιριών αλλά το 1922 χώρα των ευκαιριών θα είναι και η Βρετανία. Το ίδιο θα συμβεί και με την ελευθερία: παντού θα μπορεί ο καθένας να λέει με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο αυτό που πιστεύει. Δεν θα υπάρχουν πράγματα που δεν θα επιτρέπεται να πεις ή ακόμα και να σκεφτείς.»

Δεν ήταν βέβαια ο μόνος που είχε μια αρκετά ακριβή εικόνα για το μέλλον: το 1911, ο Thomas Edison προέβλεψε τα smartphones, το τέλος της φτώχειας και τις βιβλιοθήκες που μπορούν να χωρέσουν σε μια και μόνο συσκευή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ