Βιβλιο

Βιβλία για τα Χριστούγεννα: 15 βιβλία προσωπικής βελτίωσης

Merry bookmas! Η Athens Voice προτείνει ιδέες και τίτλους από τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των βιβλιοπωλείων

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 810
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια κοπέλα διαβάζει βιβλίο προσωπικής βελτίωσης
© Thought Catalog / Unsplash

15 βιβλία προσωπικής βελτίωσης για να χαρίσετε φέτος τα Χριστούγεννα

Θαύματα φτιαγμένα από τραύματα, π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εκδόσεις Αρμός
Θαύματα φτιαγμένα από τραύματα,
π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εκδόσεις Αρμός
Η ζωή μας διαμορφώνεται πάνω στα τραύματά μας. Ό,τι ζούμε είναι απώλειες που είτε τις μεταμορφώσαμε σε ζωή είτε έγιναν η κόλασή μας. Η ζωή μας ολάκερη είναι μια μάχη να μετατρέψουμε και να μεταπλάσουμε το σκοτάδι σε φως. Αυτό είναι το στοίχημα της ζωής μας, πώς το τραύμα θα γίνει θαύμα. Πώς η πληγή θα γίνει ζωή. Μια από τις βασικές αιτίες που ο Θεός επιτρέπει μια δοκιμασία είναι για να συναντηθούμε με το τραύμα μας. Το θαύμα έρχεται όταν δεν το περιμένεις, γιατί δεν είναι θέαμα, αλλά θέα στη θεραπεία της ύπαρξής μας.


Χωρίς κανόνες - Netflix: Μια δημιουργική επανάσταση, Erin Meyer, Reed Hastings, εκδόσεις Ψυχογιός
Χωρίς κανόνες - Netflix: Μια δημιουργική επανάσταση,
Erin Meyer, Reed Hastings, εκδόσεις Ψυχογιός
Ο Ριντ Χέιστινγκς, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας Netflix, σε αυτό το βιβλίο αποκαλύπτει τα μυστικά που έφεραν επανάσταση στον χώρο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Με τη συνεργασία της Έριν Μέγιερ, καθηγήτριας Διοίκησης Επιχειρήσεων στο INSEAD, αναλύει τη φιλοσοφία με την οποία ηγείται στην εταιρεία του, η οποία έχει ως αφετηρία την απόρριψη παγιωμένων αντιλήψεων, και πώς αυτή εφαρμόζεται στην πράξη στο Netflix. Το βιβλίο προσφέρει μοναδική πρόσβαση στον ξεχωριστό αυτό οργανισμό σε όποιον ενδιαφέρεται για τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία.


Άκουσε! Η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας, Dale Carnegie & Associates, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Άκουσε! Η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας,
Dale Carnegie & Associates, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Μήπως η επικοινωνία σας με κάποιον στη δουλειά ή την προσωπική σας ζωή είναι απογοητευτική; Αναρωτιέστε για ποιον λόγο κάνετε τις ίδιες συζητήσεις ξανά και ξανά; Αν ναι, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να γκρεμίσετε τα εμπόδια ώστε να δημιουργήσετε τις βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις που επιθυμείτε. Ποιοι παράγοντες συντελούν στην αποτελεσματική ακρόαση; Πώς μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τι πραγματικά σας λέει κάποιος; Τι γίνεται αν ο συνομιλητής σας ταραχτεί πάνω στη συζήτηση; Τι γίνεται αν ταραχτείτε εσείς πάνω στη συζήτηση; Πώς μπορείτε να ακούτε με τέτοιον τρόπο ώστε ο άλλος να νιώσει στ’ αλήθεια ότι τον ακούσατε;


Ό,τι πούμε θα χρησιμοποιηθεί υπέρ μας, Ελισάβετ Γιαννίκου, εκδόσεις Φυλάτος
Ό,τι πούμε θα χρησιμοποιηθεί υπέρ μας,
Ελισάβετ Γιαννίκου, εκδόσεις Φυλάτος
Έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν εάν μπορούσατε να διαχειριστείτε τις καταστάσεις της ζωής στρέφοντάς τες υπέρ σας; Έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή σας εάν κάθε αρνητική συνθήκη την αποδεχόσασταν και τη βιώνατε ως θετική; Μήπως τότε θα μπορούσατε να νιώσετε ευτυχία και εσωτερική γαλήνη; Μέσω προσωπικών βιωμάτων της συγγραφέως, που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει, θα μπορέσουμε να δούμε τη ζωή από μια άλλη οπτική, να νιώσουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, αλλά και να μην πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε τα όνειρά μας.


Το άλλο μου μισό με κάνει ό,τι θέλει… και ήρθε η ώρα αυτό να το αλλάξω, Μιχάλης Χαντάς, εκδόσεις Αρμός
Το άλλο μου μισό με κάνει ό,τι θέλει… και ήρθε η ώρα αυτό να το αλλάξω,
Μιχάλης Χαντάς, εκδόσεις Αρμός
Έχεις συλλάβει ποτέ τον εαυτό σου να παίρνει αποφάσεις εις βάρος της προσωπικής σου ευτυχίας; Να ανησυχεί υπερβολικά για τη γνώμη των άλλων; Νιώθεις συχνά ή εύκολα απογοήτευση ή λύπη, ενοχές, τύψεις, αγωνία ή άγχος χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο; Αναβάλλεις να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου και δεν διεκδικείς αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι; Είσαι ντροπαλός/ή και δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου; Μάθε τι σε σταματά να ζεις καλά και διόρθωσέ το με οδηγό τη στέρεη επιστημονική γνώση του Μιχάλη Χαντά σχετικά με την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία που μετουσιώνεται σε πρακτικές λύσεις. Απενοχοποιήσου, απελευθερώσου και Ζήσε!


Μαθήματα ηγεσίας από τους ήρωες του 1821, Λουκάς Παπάζογλου, Δημήτρης Μπουραντάς, εκδόσεις Ψυχογιός
Μαθήματα ηγεσίας από τους ήρωες του 1821,
Λουκάς Παπάζογλου, Δημήτρης Μπουραντάς, εκδόσεις Ψυχογιός
Οι ηγέτες του 1821 αποτελούν τα πιο φωτεινά και διαχρονικά χρήσιμα παραδείγματα αποτελεσματικής ηγεσίας. Χωρίς αυτή, η απελευθέρωση της χώρας μας δε θα ήταν δυνατή. Στο βιβλίο παρουσιάζονται σημαντικοί στρατιωτικοί ηγέτες της Επανάστασης και αναλύονται τα ηγετικά χαρακτηριστικά, η ηγετική συμπεριφορά και τα επιτεύγματά τους, που αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα για την ανάπτυξη των ηγετικών στελεχών όλων των ιεραρχικών επιπέδων. Από αυτά τα παραδείγματα μένουν χαραγμένα στη μνήμη πολύτιμα μαθήματα για την άσκηση αποτελεσματικής ηγεσίας στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς στο σύγχρονο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ραγδαίες αλλαγές, υψηλή αβεβαιότητα, αντιφατικότητα, πολυπλοκότητα, κινδύνους, απειλές, αλλά και ευκαιρίες.


Πες μου έναν λόγο για να ζω - Αναζητώντας τον σκοπό της ζωής, Ελευθέριος Γ. Ελευθεριάδης, εκδόσεις Εν Πλω
Πες μου έναν λόγο για να ζω - Αναζητώντας τον σκοπό της ζωής,
Ελευθέριος Γ. Ελευθεριάδης, εκδόσεις Εν Πλω
«Θέλω να φανταστείς ένα καράβι με τις καλύτερες προδιαγραφές. Φτιάχτηκε στα καλύτερα ναυπηγεία. Έχει τα πιο σύγχρονα όργανα ναυσιπλοΐας και τους πιο ενημερωμένους χάρτες. Διαθέτει το πιο άξιο προσωπικό. Αν, όμως, δεν δώσουμε προορισμό στο καράβι αυτό, είναι καταδικασμένο να βουλιάξει.Δεν μπορεί ένα καράβι να μην έχει προορισμό… Ο προορισμός τού δίνει ασφάλεια. Ο προορισμός τού δίνει νόημα. Ο προορισμός είναι αυτός που κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο προορισμός είναι ανάγκη». Ο Ελευθέριος Γ. Ελευθεριάδης μέσα από παραδείγματα σύγχρονων ανθρώπων αλλά και προσωπικά του βιώματα διανύει μαζί μας ένα ταξίδι ωρίμασης και αναζήτησης του αληθινού σκοπού της ύπαρξης.


Μην τα παρατάς!, Μαρία Πολύζου, εκδόσεις Key Books
Μην τα παρατάς!, Μαρία Πολύζου, εκδόσεις Key Books
Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών είδε τη σκοτεινή πλευρά της ζωής στα παιδικά της χρόνια όταν βίωσε την κακοποίηση στον στενό οικογενειακό κύκλο της. Το ταλέντο της στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων τη βοήθησε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, να πετύχει σπουδαίες νίκες να γράψει ιστορία. Το 2008 έγινε η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο άθλο, τρέχοντας 524 χμ. από την Αθήνα έως την Σπάρτη και από εκεί στον Μαραθώνα. Ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής της, όμως, ήρθε πριν μερικά χρόνια και το όνομά του ήταν καρκίνος. Η Μαρία δεν σταμάτησε ούτε σε αυτό το εμπόδιο. Έκανε χημειοθεραπείες με το χαμόγελο στα χείλη και αθλητικά παπούτσια στα πόδια.


Όλα είναι μάταια, Δημήτρης Κανέλλης, εκδόσεις Key Books
Όλα είναι μάταια,
Δημήτρης Κανέλλης, εκδόσεις Key Books
Αν αργείς να κοιμηθείς επειδή δεν την παλεύεις να πας δουλειά την επόμενη μέρα, αν πρέπει να κατεβάσεις 2 μπουκάλια κρασί κάθε Κυριακή βράδυ για να αντέξεις την εβδομάδα· αν νιώθεις πως όλα είναι μάταια, τότε σίγουρα αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Ο συγγραφέας βρέθηκε να δυσκολεύεται να κατανοήσει το τοπίο της αγοράς εργασίας και πώς λειτουργεί, καθώς για άλλη φάση είχε προετοιμαστεί κι εν τέλει άλλη φάση του έσκασε. Οπότε, αφού τα κατάφερε εκείνος, ήρθε η ώρα να βοηθήσει και τον αναγνώστη να τα καταφέρει.


Πέρα από την τάξη, Jordan B. Peterson, εκδόσεις Key Books
Πέρα από την τάξη, Jordan B. Peterson, εκδόσεις Key Books
Το «Πέρα από την τάξη» μάς καλεί να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δύο βασικές αρχές της πραγματικότητας –την τάξη και το χάος– και αποκαλύπτει το βαθύτερο νόημα που μπορούμε να ανακαλύψουμε στο μονοπάτι το οποίο χωρίζει τις αρχές αυτές. Σε καιρούς αστάθειας και ανασφάλειας, ο Dr. Peterson μας υπενθυμίζει ότι τα διδάγματα της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και των σημαντικότερων μύθων του κόσμου αποτελούν ανεξάντλητες πηγές δύναμης για τον καθένα μας.12 ακόμα κανόνες για να μας οδηγήσουν με θάρρος σε μια ζωή γεμάτη νόημα.


Σου αξίζει να ευτυχήσεις, Αγνή Μαριακάκη, εκδόσεις Key Books
Σου αξίζει να ευτυχήσεις,
Αγνή Μαριακάκη, εκδόσεις Key Books
Μπορούν οι φουρτούνες της ζωής να σε κάνουν πιο δυνατό; Έχεις μάθει να συγχωρείς τον εαυτό σου; Βλέπεις το παρελθόν σαν βάρος ή το έχεις ξεπεράσει; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι τα κλειδιά για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας – και τη ζωή. Γιατί η αλήθεια είναι πως είμαστε γεννημένοι για να ευτυχούμε. Η ψυχολόγος Αγνή Μαριακάκη μας καθοδηγεί βήμα-βήμα στο να συμφιλιωθούμε με όσα δυσάρεστα βιώματα μας κρατούν καθηλωμένους στο παρελθόν και μας δείχνει πώς μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε σε εφόδια για μια καλύτερη ζωή.


#AskGaryVee, Gary Vaynerchuk, εκδόσεις Key Books
#AskGaryVee, Gary Vaynerchuk, εκδόσεις Key Books
Ο Gary Vaynerchuk, o επιδραστικός και αντισυμβατικός επιχειρηματίας, ξέρει πώς να επιτυγχάνει αποτελέσματα και ταυτόχρονα να το διασκεδάζει. Το #AskGaryVee αποτελεί συλλογή των πιο χρήσιμων απαντήσεων σε ερωτήσεις που του έχει απευθύνει το κοινό. Είτε σχεδιάζετε να ιδρύσετε τη δική σας εταιρεία είτε εργάζεστε στον ψηφιακό κόσμο είτε μόλις πιάσατε δουλειά σε μια συμβατική επιχείρηση, το #AskGaryVee είναι ο απαραίτητος οδηγός για να γίνετε μεγάλοι και τρανοί.


Αρχές, Ray Dalio, εκδόσεις Key Books
Αρχές, Ray Dalio, εκδόσεις Key Books
Η Bridgewater Associates, την οποία ίδρυσε ο Ray Dalio από το διαμέρισμά του το 1975, εξελίχθηκε στην πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Fortune, ενώ έχει αποφέρει υψηλότερα κέρδη για τους πελάτες της από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κλάδου στην ιστορία (Bloomberg). Στην πορεία ο Dalio ανακάλυψε ένα σύνολο μοναδικών αρχών στις οποίες πιστεύει ότι οφείλει την επιτυχία του και τις οποίες μοιράζεται μαζί μας σε αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο παρέχει επίσης ένα σχέδιο για τη δημιουργία «μιας αξιοκρατίας των ιδεών, που καλλιεργεί την ουσιαστική εργασία και τις ουσιαστικές σχέσεις μέσω της ριζοσπαστικής αλήθειας και ριζοσπαστικής διαφάνειας», στις οποίες στηρίζεται η επιτυχία της Bridgewater.


Η φωνή της επιτυχίας, Νίνα Καλούτσα, εκδόσεις Key Books
Η φωνή της επιτυχίας, Νίνα Καλούτσα, εκδόσεις Key Books
«Η φωνή της επιτυχίας» -η φωνή δηλαδή που προσελκύει την προσοχή, εμπνέει εμπιστοσύνη, γοητεύει, πείθει, παρακινεί– αποτελεί σημαντικό εφόδιο στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο επαγγελματικό και το προσωπικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας την αξία του ομιλητή. Η Νίνα Καλούτσα, ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας, μέσα από μία πρωτότυπη κοινωνική και ψυχολογική προσέγγιση της φωνής, αποκαλύπτει βήμα βήμα τη μέθοδό της. Με αναφορές σε πραγματικές ιστορίες μαθητών της και με πλήθος ασκήσεων, η συγγραφέας μάς οδηγεί να ανακαλύψουμε την αληθινή φωνή μας και να τη χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά στην καθημερινότητά μας.


Η χαρά του δρομέα, Κωνσταντίνος Καρνάζης, εκδόσεις Key Books
Η χαρά του δρομέα, Κωνσταντίνος Καρνάζης, εκδόσεις Key Books
Ο πιο φημισμένος δρομέας υπεραποστάσεων της εποχής μας. Έχει τρέξει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια και να αρχίσουν το τρέξιμο. Σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στον κόσμο, στα 100 μίλια των Δυτικών Πολιτειών, το σώμα του ζητά απεγνωσμένα ξεκούραση, τροφή και νερό, ενώ το μυαλό του δίνει έναν άλλο, εξίσου σκληρό αγώνα. «Αξίζει τόσος πόνος;», «Για πόσο ακόμα θα μπορώ να το κάνω;», «Υπήρξα καλός πατέρας και σύζυγος;». Μια περιπέτεια γεμάτη ενδορφίνες και ταυτόχρονα μια ερωτική επιστολή στο άθλημα από έναν από τους πιο ξακουστούς πρεσβευτές του.


Η χαρά της απλότητας, Φρανσίν Τζέι, εκδόσεις Μίνωας
Η χαρά της απλότητας, Φρανσίν Τζέι, εκδόσεις Μίνωας
Έχετε νιώσει ποτέ ότι τα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σάς προκαλούν άγχος αντί για χαρά; Μήπως ενδόμυχα εύχεστε να εξαφανιζόταν η ακαταστασία από τον χώρο σας ως διά μαγείας; Ήρθε η ώρα να απλουστεύσετε την καθημερινότητά σας! Ανακαλύψτε το πώς μέσα από αυτόν τον διασκεδαστικό οδηγό απλότητας.
Δέκα εύκολα βήματα για να ξεφορτωθείτε τα περιττά πράγματα.
Πλήρης οδηγός για τακτοποίηση ανά δωμάτιο.
Πρακτικές συμβουλές για όλα τα μέλη της οικογένειας για μια πιο ξέγνοιαστη ζωή.
Εύκολοι τρόποι για να περιορίσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα, να γίνετε υπεύθυνοι καταναλωτές και να συμβάλετε στη διάσωση του πλανήτη.


Το βιβλίο του Hygge, Μάικ Βάικινγκ, εκδόσεις Μίνωας
Το βιβλίο του Hygge, Μάικ Βάικινγκ, εκδόσεις Μίνωας
Το hygge έχει πολλές ερμηνείες: «τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής», «ζεστασιά της ψυχής», «συναίσθημα ευεξίας και εσωτερικής πληρότητας». Το hygge το καταλαβαίνετε όταν το νιώθετε. Όταν είστε κουλουριασμένοι στον καναπέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν μοιράζεστε το φαγητό με τους στενούς σας φίλους. Είναι εκείνα τα δροσερά γαλάζια πρωινά όταν το φως που μπαίνει από το παράθυρo είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε. Από την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού και την προετοιμασία ενός δείπνου μέχρι την επιλογή των ρούχων και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη μαγεία του hygge.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ