- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Δοκίμια και βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης
Καινούργιες αφίξεις αλλά και παλιά δοκιμασμένα στάνταρ.
Αφιέρωμα βιβλίο: Ξεφυλλίζουμε τα βιβλία της σεζόν από δοκίμια και βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και σας προτείνουμε ιδέες και τίτλους
ΔΟΚΙΜΙΟ
Ο Μεσοπόλεμος, δηλαδή η περίοδος 1922-1940, είναι η σημαντικότερη περίοδος στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τότε ουσιαστικά μπήκαν οι βάσεις για τη διαμόρφωση της πραγματικότητας όπως τη ζούμε σήμερα. Στο βιβλίο παρουσιάζονται στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας των Ελλήνων που σίγουρα δεν αφορούν μόνο τη Μακεδονία. Η συγκρότηση των δικτύων των πολιτευτών, οι στρατηγικές τους για την άντληση ψήφων, η έκφραση και διαχείριση των μυριάδων αιτημάτων των ψηφοφόρων-χωρικών, οι συγκρούσεις ντόπιων-προσφύγων σχετικά με τη γη, τα έντονα πολιτικά πάθη των διχασμένων Ελλήνων σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς είναι μερικά από τα στοιχεία που αναλύονται στην παρούσα μελέτη και χαρακτηρίζουν όλη την ελληνική ύπαιθρο του Μεσοπολέμου.Το βασικό ερώτημα που διατρέχει αυτό το βιβλίο είναι το ποιος είναι ο ρόλος του κράτους στην προσπάθεια ένταξης των σλαβόφωνων και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και πώς το κοινοβουλευτικό σύστημα επηρέασε τη συγκρότηση εθνικών και πολιτικών ταυτοτήτων στη μεσοπολεμική Μακεδονία.
Μια αρχική ιδέα-πρόταση μεταξύ φίλων ήταν ο σπινθήρας για να φουντώσει η επιθυμία για ψάξιμο, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση, που τις διευκόλυνε η υποχρεωτική απομόνωση της κορωνoϊικής εποχής. Και ήρθαν στην επιφάνεια στιγμιότυπα και εμπειρίες, άλλες από το προσκήνιο και άλλες καλά κρυμμένες σε κάποια γωνιά του μυαλού. Η επεξεργασία και καταγραφή τους γέννησε τις Διαδρομές. Οι Δημήτρης Ψυχογιός, Νίκος Διακουλάκης, Σπύρος Καρβουνίδης, Νίκος Κουτρέτσης, Γιάννης Μαρούλης, Γιάννης Μειμάρογλου, Λάμπης Ντόλκας και Βασίλης Στεφανής αφηγούνται τις εμπειρίες τους με αφετηρία τη χούντα των συνταγματαρχών, που επηρέασε καθοριστικά τη διαδρομή τους στη ζωή και την πολιτική, οδηγώντας τον καθένα σε διαφορετικό μονοπάτι, σε διαδρομές που άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν – ως τα σήμερα. Καθένας από τους οκτώ καταγράφει τα ίχνη που άφησε πάνω του η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα των τελευταίων 60 σχεδόν χρόνων και αφηγείται τη δική του τροχιά μέσα σε αυτή. Και όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, ο καθένας ανατρέχει στη διαδρομή του με το δικό του στιλ, με το δικό του ύφος, από την εποχή της πρώτης πολιτικοποίησης μέχρι σήμερα. Όχι σαν αφηρημένη πραγματολογική εξιστόρηση, αλλά με το θάρρος της υποκειμενικότητάς του. Πώς βίωσαν οι συγγραφείς τις καταστάσεις όπου συμμετείχαν, αλλά και πώς αντιλαμβάνονται και κρίνουν σήμερα τα βιώματα. Γεμάτοι ερωτηματικά και αναμνήσεις μοιράζονται αναμνήσεις και ερωτηματικά μεταξύ τους αλλά και με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες αυτού του συνόλου κειμένων, αυτών των διαδρομών.
Όλη η ιστορία της μεσαίας τάξης σε ένα πόνημα που την ακτινογραφεί και την καταγράφει διεξοδικά και μοναδικά: Ποια είναι η ιστορία στη Δύση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποια η σχέση της με την κατανάλωση, τον ατομικισμό και τη χειραφέτηση; Με ποιον τρόπο φτάσαμε στην πανθομολογούμενη πλέον υπαρξιακή της κρίση; Ποια η ιστορική πορεία των μεσαίων στρωμάτων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60 και μετά; Μέσα από ποιες εμπειρίες συνάφθηκε το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολιτευτικής μεσαίας τάξης; Πώς γίνεται η ελληνική οικογένεια να είναι ταυτόχρονα ο βιότοπος και η καταδίκη της; Υπάρχει ακόμα κάποια ταυτότητα μεσαίων στρωμάτων στη χώρα μας ή πλέον έχουν διασπαστεί σε αντίπαλες μικρό-κοινότητες ανθρώπων οι οποίοι με δυσκολία συνυπάρχουν σήμερα στους τόπους της κοινωνικής και συναισθηματικής ερήμωσης; Η κρίση της πανδημίας θα επικυρώσει τις ανισότητες που διέπουν τις σχέσεις των μελών της παλιάς μεσαίας τάξης στην Ελλάδα ή μήπως θα αποδειχτεί ευκαιρία για μια νέα κοινωνική και πολιτισμική σύγκλιση; Κατατοπιστικό, αναλυτικό, πολύτιμο.
Εξορκισμοί, Πνευματικός Κόσμος και άλλα Άνθη του Κακού στις ταινίες Υπερφυσικού Τρόμου: ο συγγραφέας επιχειρεί, για πρώτη φορά στη νεοελληνική βιβλιογραφία, να υπαγάγει τις ταινίες υπερφυσικού τρόμου στις επιστημολογικές απαιτήσεις της θρησκειολογικής έρευνας, και να καταστήσει σαφές ότι η έρευνα αυτή μπορεί να αποβεί εξαιρετικά γόνιμη για τη χριστιανική θεολογία. Φιλοδοξεί να δείξει ότι οι ταινίες υπερφυσικού τρόμου έχουν πολλά πράγματα να μας διδάξουν τόσο για τη φύση και την προέλευση του Κακού, όσο και για τη σχέση μας με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα αυτού του κόσμου. Τέλος αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση σε μία συζήτηση για τον Θεό, την Εκκλησία, τη Θρησκεία και τον πνευματικό κόσμο, η οποία έχει το θάρρος να μην αφορμάται από υψηλά θεολογικά κείμενα και πολιτισμικά τεκμήρια του μακρινού παρελθόντος, αλλά από τον καθρέφτη της εποχής της: τη δημοφιλή λαϊκή κουλτούρα (pop culture) και το κινηματογραφικό θέαμα.
Η προετοιμασία για αυτή την υπονόμευση είχε αρχίσει αρκετά χρόνια πριν, από τότε που εκδηλώθηκε η ελληνική κρίση. Σταδιακά, η ιδεολογία της αντιδημοκρατίας κατακτούσε έδαφος. Κέρδιζε τον νου και τις καρδιές της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας. Αυτοί που θα έπρεπε να υπερασπιστούν τη δημοκρατία δίσταζαν να το κάνουν. Η ηγεμονία των εχθρών της φιλελεύθερης δημοκρατίας δεν σήκωνε αμφισβήτηση…Με πρόλογο του Δημήτρη Κ. Ψυχογιού, ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος αναλύει τον εθνικολαϊκισμό της περιόδου 2015-2019 και τις προβληματικές πτυχές της. Ο ομότιμος καθηγητής Παντείου ΠανεπιστημίουΓιάννης Βούλγαρης θεωρεί πως πρόκειται για ένα βιβλίο «που ανασυστήνει μια στέρεη και μαχητική ιδεολογική άποψη για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον σύγχρονο Κόσμο, με οξυδερκή πολιτική ανάλυση της εθνικής μας εξέλιξης στην πιο δραματική περίοδο της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας, με επιστημονική και συναισθηματική εγρήγορση για την τύχη της Δημοκρατίας στην εποχή της ανάδυσης των λαϊκισμών». Ο Βασίλης Γούναρης, καθηγητής ΑΠΘ, σημειώνει: «Με μια από τις πιο αιχμηρές πένες του δημοσίου διαλόγου, ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος υπερασπίζεται με πάθος, γνώσεις και επιχειρήματα τη φιλελεύθερη δημοκρατία και αναδεικνύει τους σύγχρονους εχθρούς της, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν. Κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να του πει πως δεν μίλησε όταν έπρεπε». «Το βιβλίο διατηρεί νωπή τη μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος και η μνήμη θωρακίζει τη Δημοκρατία» εκτιμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τι είναι επιτέλους αυτή η 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Αφορά τη βιομηχανία των ανεπτυγμένων χωρών ή μήπως μας αφορά όλους; Τα ερωτήματα που δημιουργεί η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι πολλά και δύσκολα, η απάντηση όμως είναι απλή. Η σοφή διαχείριση της γνώσης θα αποτελέσει το σημείο-κλειδί στην επιτυχημένη εφαρμογή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο άνθρωπος έχει φθάσει σε μια καμπή της εξελικτικής του πορείας και βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε σταυροδρόμι, όπου καλείται να διαμορφώσει το μέλλον του. Το βιβλίο Άνθρωπος 4.0 επιχειρεί μια διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών με μια απλή ματιά και με την ίδια ματιά βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Τάσσεται ξεκάθαρα και με επιχειρήματα υπέρ του ανθρώπου στο νέο δίλημμα «άνθρωπος ή μηχανή». Εν τέλει, θα επικρατήσει το φως ή το σκοτάδι στη νέα εποχή που έρχεται; Η μήπως αυτή η εποχή κιόλας ήρθε;
Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης; Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να χαστουκίσουμε τον Όμηρο; Γιατί τις Κυκλάδες τις λέμε Κυκλάδες; Η αρχαιολογία, όπως και η αρχαιότητα, ανήκει σε όλους μας. Είναι απολαυστική, συγκινητική, τρομακτική, χιουμοριστική, μας εμπνέει και μας δείχνει τι θα πει άνθρωπος στο σύνολο της ύπαρξής του σε αυτή τη γαλάζια μπίλια που πλέει στο σύμπαν και λέγεται Γη. Η αρχαιολογία είναι μια πανανθρώπινα ψυχοθεραπευτική επιστήμη. Οι τόσοι αιώνες αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στον ελλαδικό χώρο συχνά μοιάζουν δύσκολοι στην κατανόηση. Δεν είναι. Ξεκινώντας από τα κοινωνικά δίκτυα, ο Archaeostoryteller, ένα project Επικοινωνίας της Επιστήμης, «σπάει τους κανόνες» και φέρνει την αρχαιολογία στο ευρύ κοινό με εύθυμο τρόπο. Το βιβλίο παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος της. Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα ασανσέρ, το οποίο σταματά μεταξύ ορόφων. Ο ένας είναι αρχαιολόγος, ο άλλος όχι. Με αφορμή την ερώτηση «με τι ασχολείσαι» ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.
Η ανθρωπολογική και κοινωνική συνθήκη της πανδημίας συνιστά μια πρόκληση για τον ανθρώπινο ψυχισμό, που έρχεται αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με τη συνθήκη της μολυσματικής νόσου, του θανάτου και της θνητότητας. Παράλληλα οι περιορισμοί ως μέτρο προφύλαξης θέτουν σε αναστολή την κινητικότητα, περιορίζοντας δραματικά αυτήν που μεσολαβεί την επιθυμία και την ικανοποίησή της, αφού τόσο η αναζήτηση ευχαρίστησης όσο και η αποφυγή δυσαρέσκειας βρίσκονται υπό την αιγίδα της ψυχοσωματικής κινητικότητας η οποία περιορίζεται. Ποιες οι συνέπειες όλων αυτών, ειδικά όταν αφορούν ολόκληρες κοινωνίες, και ποια είναι τα δυσοίωνα «δώρα» που μπορεί να φέρνει ο επιβεβλημένος εγκλεισμός; Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου δοκιμάζονται η ευθραυστότητα της ζωής και η ευαλωτότητα του ανθρώπου, καλούμαστε να αναστοχαστούμε την ανθρώπινη κατάσταση και η ψυχανάλυση, μολονότι και η ίδια επηρεάζεται από την καινοφανή αυτή συνθήκη, δείχνει ορισμένους δρόμους με τον τρόπο που προσεγγίζει το ανθρώπινο υποκείμενο και τον ψυχισμό.
Ο Bill Gates έχει αφιερωθεί την τελευταία δεκαετία στη μελέτη των αιτιών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Με τη συνεργασία ειδικών από τομείς της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της μηχανικής, της πολιτικής επιστήμης και της οικονομίας, έχει επικεντρωθεί στο τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί η πορεία του πλανήτη προς τη βέβαιη περιβαλλοντική καταστροφή. Στο βιβλίο αυτό όχι μόνο εξηγεί γιατί πρέπει να βάλουμε ως στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, αλλά και αναπτύσσει διεξοδικά τι συγκεκριμένα πρέπει να κάνουμε για την επίτευξη αυτού του ζωτικής σημασίας στόχου.Δίνει μια ξεκάθαρη περιγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Βασιζόμενος στην πείρα του και τη γνώση των καινοτομιών και του πώς μπορούν να υλοποιηθούν νέες ιδέες, παρουσιάζει τους τομείς όπου η τεχνολογία ήδη συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου· επίσης, το πού και το πώς η τεχνολογία που σήμερα διαθέτουμε μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, πού χρειαζόμαστε καινοτόμες ανακαλύψεις και ποιοι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, παραθέτει ένα συγκεκριμένο, πρακτικό σχέδιο για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών – προτείνοντας όχι μόνο πολιτικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ατομικά, προκειμένου οι κυβερνήσεις μας, οι εργοδότες μας αλλά και εμείς οι ίδιοι να συμβάλουμε σε αυτό το κρίσιμο εγχείρημα. Η επίτευξη του στόχου της μηδενικής εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι εύκολη, ξεκαθαρίζει ο Μπιλ Γκέιτς, αν όμως ακολουθήσουμε ένα οργανωμένο σχέδιο, είναι εντελώς μέσα στις δυνατότητές μας.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ - ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ
Στο βιβλίο των καταξιωμένων ψυχιάτρων-ψυχοθεραπευτών Giampiero Arciero και Guido Bondolfi,όπως δηλώνει και ο τίτλος του έργου, αντικείμενο μελέτης των συγγραφέων αποτελεί το άτομο, και ειδικότερα η ψυχοπαθολογία του, εξεταζόμενη με τρόπο διεπιστημονικό. Συγκεράζοντας την κλασική Ψυχολογία με προσεγγίσεις των Νευροεπιστημών, τη Φιλοσοφία και διάφορες άλλες θεωρίες (π.χ. τη Συστημική ή του Κονστρουκτιβισμού), αλλά και με τη λογοτεχνία ακόμα (μέσα από παραδείγματα φανταστικών χαρακτήρων), οι Giampiero Arciero και Guido Bondolfi αποπειρώνται να ορίσουν εκ νέου την έννοια του εαυτού και της ταυτότητας, εστιάζοντας στο πρόσωπο και τα συναισθήματά του, τη δράση και τις εμπειρίες του, τα οποία, έχοντας ως σημείο αναφοράς το ίδιο το άτομο ή τους άλλους, νοηματοδοτούν και διαμορφώνουν τη ζωή του. Έμφαση δίνεται στα διάφορα στυλ προσωπικότητας και τις παθολογικές καταστάσεις που αυτά δημιουργούν (ιδεοψυχαναγκασμούς, υποχονδρία, υστερία, φοβικές, διατροφικές και καταθλιπτικές διαταραχές), που αναπόφευκτα επηρεάζουν το άτομο και πλάθουν ανάλογα τον χαρακτήρα του. Το Εαυτός, ταυτότητα &στυλ προσωπικότητας απευθύνεται τόσο σε ειδήμονες, που ενδιαφέρονται για μια πολυδιάστατη προσέγγιση του ζητήματος, όσο και σ’ ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, που σε αυτό θα βρει έναν «οδηγό» εξερεύνησης του εαυτού και της ψυχής.
Mπορεί η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί δουλεύουμε;» να φαίνεται απλή, αλλά ο Barry Schwartz αποδεικνύει ότι είναι σύνθετη, αναπάντεχη και επείγουσα. Από μικροί μαθαίνουμε ότι ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε είναι τα χρήματα. Η δομή της κοινωνίας μας βασίζεται σε αυτή την παραδοχή. Γιατί, λοιπόν, τόσο πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν ευχαριστημένοι από τη δουλειά τους, ακόμα κι αν είναι ικανοποιημένοι από τις απολαβές τους; Και γιατί, από την άλλη, τόσο πολλοί βρίσκουν ικανοποίηση σε «ταπεινές» δουλειές; Ο Schwartz ερευνά γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι το κίνητρο πίσω από την εργασία είναι τα χρήματα, πώς καταλήξαμε να πιστεύουμε ότι οι υψηλότερες αμοιβές συνεπάγονται πιο ποιοτική δουλειά και γιατί όλα αυτά προκαλούν δυσαρέσκεια στην κοινωνία μας. Το Γιατί δουλεύουμε; καταρρίπτει αυτούς τους μύθους και αποδεικνύει ότι η ποιοτική δουλειά σπάνια συνδέεται με συγκεκριμένα, σταθερά κίνητρα. Mας βοηθά, επίσης, να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει εργασία και, το σημαντικότερο, πώς να βρούμε εκείνη που θα μας κάνει ευτυχισμένους.Ένα βιβλίο για τον ρόλο της εργασίας στις ζωές μας, που βοηθά τον αναγνώστη να βρει τον δρόμο του προς την εργασιακή ευτυχία.
Ένας από τους σπουδαιότερους Δασκάλους του κόσμου, ο Τζίντου Κρισναμούρτι μας εμπνέει μέσα από τα λόγια σοφίας του. Κάθε εμπόδιο της ζωής, από τις δυσκολίες στις σχέσεις και στον έρωτα, μέχρι το άγχος και τη μοναξιά, αποτελεί μία αφορμή για να ανακαλύψουμε την αλήθεια μέσα μας και να οδηγηθούμε στην πνευματική ισορροπία. Οι απαντήσεις του φιλοσόφου σε ερωτήματα όπως «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» και «Πώς να ζήσω τη ζωή μου στο έπακρο;» αποκαλύπτουν τον ιδανικό τρόπο να αναγεννηθεί κάποιος ψυχικά. Με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, ο Κρισναμούρτι δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι, μία ανώτερη εξουσία ή έναν πνευματικό ηγέτη. Το μόνο που μετράει είναι το πώς εμείς επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, με υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Μήπως το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε και το τελευταίο πριν κοιμηθείτε είναι να κοιτάξετε το κινητό σας; Παίρνετε συχνά το τηλέφωνό σας στα χέρια, απλώς για να το τσεκάρετε, και πριν το καταλάβετε έχει περάσει μισή ώρα; Λέτε κι εσείς ότι θέλετε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας – αλλά δεν έχετε ιδέα πώς να το πετύχετε; Αν ναι, τότε αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο για εσάς. Η βραβευμένη δημοσιογράφος Catherine Price παρουσιάζει έναν απλό, πρακτικό τρόπο προκειμένου να χωρίσετε με το κινητό σας – και στη συνέχεια να τα ξαναβρείτε μαζί του. Ο στόχος: μία μακροχρόνια σχέση που θα σας κάνει να νιώθετε καλά. Θα ανακαλύψετε πώς τα κινητά και οι εφαρμογές τους είναι σχεδιασμένα ώστε να μας εθίζουν και θα μάθετε ότι ο χρόνος που περνάμε χρησιμοποιώντας τα βλάπτει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, να σκεφτόμαστε σε βάθος και να δημιουργούμε καινούργιες αναμνήσεις. Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις του κινητού σας, θα αλλάξετε και τον τρόπο σκέψης σας, ανακτώντας τον έλεγχο της ζωής σας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Μια μετάφραση του ποιήματος που γράφτηκε το 1927
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Κλοντ Μπεατά, που μπήκε στη λίστα των πλέον ευπώλητων βιβλίων της Γαλλίας, μαθαίνεις πολλά και άγνωστα μυστικά για τη γάτα σου
Μια ιστορία αγάπης και αυτογνωσίας γεμάτη λευκές τρίχες
Έχεις λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως. Τα βιβλιοπωλεία είναι φορτωμένα από σπουδαία βιβλία αυτόν τον καιρό. Γιατί δεν διαλέγεις μερικά;
8 προτάσεις για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.