Πρώτη του έτους: Η Juli Zeh μας ταξιδεύει στο Λανθαρότε
Η Γιούλι Τσε είναι μια εξαιρετική ξεναγός και στο Λανθαρότε και στη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία.
Juli Zeh «Πρώτη του έτους»: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για το βιβλίο της Γιούλι Τσε (εκδόσεις Μεταίχμιο) στη στήλη «Αναγνώστης με αιτία» της Athens Voice.
Αγαπώ τα ταξίδια. Για την ακρίβεια, τα ταξίδια είναι η ζωή μου. Ίσως έπρεπε να έχω γίνει εμπορικός αντιπρόσωπος. Το θέμα είναι πως τα ταξίδια είναι ένας καίριος παράγοντας της ψυχικής, πνευματικής και –επομένως– σωματικής μου υγείας. Η καθήλωση που επέφερε τούτη η καταραμένη πανδημία, το αταξίδευτον της εποχής, με έχει επηρεάσει βαθύτατα κι έχω φτάσει να σκέφτομαι ακόμη ακόμη και την έξοδο προς το μεγάλο ταξίδι, εκείνο που δεν έχει επιστροφή από τα κρυστάλλινα μαύρα νερά της Στύγας. Κοντολογίς, «πενθώ για τη ζωή», όπως θα έλεγε κι η Νίνα στον Γλάρο του Τσέχοφ.
Ένα μονάχα αντίδοτο βρήκα σε τούτο το αδιέξοδο, κι είναι να ταξιδεύω με τους ήρωες βιβλίων. Τούτες τις μέρες περιπλανιόμουν στις Ελβετικές Άλπεις παρέα με τον Χανς Κάστορπ – χάρη στο «Μαγικό βουνό», του Τόμας Μαν. Κι ως ξέφυγα απ’ τη χιονοθύελλα και ζεσταινόμουν πλάι σε μια ξυλόσομπα του σανατορίου, πέφτω πάνω σ’ ένα μυθιστόρημα που μόλις κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο, με τίτλο «Πρώτη του έτους». Μάλιστα, η γερμανίδα συγγραφέας του, Γιούλι Τσε, είχε πάρει το λογοτεχνικό βραβείο Thomas Mann! Απίστευτο;
Ο δικός της ήρωας –ένας σαραντάρης επιμελητής βιβλίων– παίρνει την οικογένειά του και φεύγουν για να περάσουν τα Χριστούγεννά τους στα Κανάρια νησιά, στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού, μακριά από το ψύχος του ευρωπαϊκού χειμώνα. Κι ενώ όλα μοιάζουν τέλεια, κάτι τρώει εσωτερικά τον ήρωα που παθαίνει ξαφνικά κρίσεις άγχους, πανικού, ή burn out από τη δουλειά – κι αυτός καλά καλά δεν ξέρει τι τον βασανίζει. Τι δεν πάει καλά στη ζωή του; Έχει έναν επιτυχημένο γάμο, δύο υγιέστατα παιδιά, ένα ωραίο σπίτι με Home Office, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο πηγαίνουν διακοπές – η εποχή είναι προ covid-19.
Από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου, ο ήρωας έχει καβαλήσει το ενοικιασμένο του ποδήλατο κι έχει βαλθεί να φτάσει στην κορυφή ενός βουνού που δεσπόζει στο Λανθαρότε. Για εκατό περίπου σελίδες τον παρακολουθούμε να ποδηλατεί και να κάνει απολογισμό της ζωής του. Είναι μια αγωνιώδης ανάβαση που θυμίζει κάπως τον «Πύργο» του Κάφκα και που μας κάνει να τραβάμε μαζί του ορθοπεταλιές ώσπου εκείνος φτάνει σε μια αετοφωλιά –ένα σπίτι, για να ακριβολογούμε– που είναι χτισμένο στην κορυφή του βουνού με θέα ολάκερο το νησί.
Όλα τούτα κάτι θυμίζουν στον ήρωα, σα να τα έχει ξαναζήσει μ’ έναν τρόπο, κι όταν η οικοδέσποινα της ορεινής εκείνης έπαυλης αρχίζει να τον ξεναγεί στο ενδιαίτημα, τότε ο ήρωας… Όμως όχι, δεν πρόκειται να προβώ σε αποκαλύψεις, γιατί εκεί ξεκινάει το δεύτερο μισό του βιβλίου και εκεί ακριβώς μας φανερώνεται το όνομα του Θηρίου – όπως θα αρέσκονταν να επισημάνουν κάποιοι μελετητές των Γραφών.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κατακρήμνισης στα σπηλαιώδη έγκατα του έσω εαυτού και ταυτόχρονα μια ποδηλατική περιήγηση σ’ ένα νησί του Ατλαντικού που φαντάζομαι λίγοι από εμάς θα ταξιδέψουν κάποτε ως εκεί. Το μέρος είναι σκεπασμένο από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Αν ήμουν ταξιδιωτικός πράκτωρ –που, δυστυχώς, δεν είμαι– θα σας πρότεινα να το επισκεφτείτε. Η Γιούλι Τσε είναι εξαιρετική ξεναγός – και στο Λανθαρότε, και στη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.