Βιβλιο

Ο Δημήτρης Ξεκαλάκης για τα σχέδια των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή

Ποια βιβλία πρέπει οωσδήποτε να διαβάσουμε;

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 757
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sygxroni-epoxi.jpg

Ο Δημήτρης Ξεκαλάκης των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή μιλάει στην Athens Voice για τα μελλοντικά σχέδια του οίκου & την social media επιρροή στο πεδίο του βιβλίου.

Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Ολοκληρώνοντας σταδιακά την εκδοτική μας δραστηριότητα για το 2020 και βαδίζοντας προς το 2021, σκοπεύουμε να αναδείξουμε με πολυποίκιλες εκδόσεις το ζήτημα της επετείου της Επανάστασης του 1821, για την οποία ήδη κυκλοφορεί από τη Σύγχρονη Εποχή η έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ 1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους. Πρόκειται για έκδοση τομή στην ιστοριογραφία για την Επανάσταση του 1821, καθώς αναδεικνύει την ουσία των ιστορικών γεγονότων, συμβάλλει στο να διαμορφώνουν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα ταξικά κριτήρια για τη μελέτη της Ιστορίας, συνεισφέρει στην πιο ουσιαστική αντιπαράθεση με την οπτική της αστικής ιστοριογραφίας και κατ’ επέκταση βοηθάει στην ενίσχυση της ταξικής πάλης.

Επιπλέον, συνεχίζοντας να αναδεικνύουμε και να τιμάμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ και στη συνέχεια του Ένγκελς, καθώς και τα 150 χρόνια από την 1η έκδοση του 1ου τόμου του «Κεφαλαίου», προχωράμε στην έκδοση 2 τόμων (ο 1ος κυκλοφορεί ήδη, με τον τίτλο «Αλληλογραφία για “Το Κεφάλαιο”») που περιλαμβάνουν την Αλληλογραφία ανάμεσα στους δύο θεωρητικούς του επιστημονικού κομμουνισμού που συνδέεται με τη συγγραφή και την έκδοση του μεγαλειώδους έργου του Μαρξ. Πρόκειται για μια έκδοση η οποία μεταφράζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα και η οποία αποτελεί προϊόν της σταθερής προσπάθειας δεκαετιών της Σύγχρονης Εποχής να μεταφράζει και να εκδίδει στα ελληνικά ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος από την πλούσια και πολυσχιδή κληρονομιά των Μαρξ-Ένγκελς. Πρόκειται δε για μια έκδοση που φωτίζει σημαντικές πλευρές του «Κεφαλαίου» και της αντιπαράθεσης που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό. Και στην πορεία, μέσα στο 2021 θα υπάρξουν και άλλες παρεμφερείς εκδόσεις από μέρους μας που θα φωτίζουν το μαρξιστικό έργο αλλά και τη ζωή των Μαρξ-Ένγκελς, όπως η έκδοση που ετοιμάζουμε για τη ζωή του Ένγκελς με τίτλο «Ο Στρατηγός», σε αντιστοιχία με την ενδιαφέρουσα έκδοσή μας «Ο Μαύρος» που σχετίζεται με τη ζωή και τις ιδέες του Μαρξ.
Τέλος, στα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη, του Λένιν, σε συνεργασία με την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ, προχωράμε σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και σημαντικές εκδόσεις που αναδεικνύουν το θεωρητικό έργο αλλά και τη δράση των Μπολσεβίκων, που οδήγησε στη δημιουργία και την οικοδόμηση του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, εξηγώντας πώς αποτελούν και τη διέξοδο για το σήμερα και για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τέτοιες εκδόσεις είναι η έκδοσή μας «Σοσιαλισμός - Η απάντηση για τον 21ο αιώνα», σε επιμέλεια της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και η έκδοση «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία», σε επιμέλεια της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Ωστόσο, ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι εκδόσεις μας που θα ακολουθήσουν σε σχέση με τα ζητήματα αυτά!

Οι νέοι σήμερα έχουν «εκπαιδευτεί» και από τα social media στα μικρά κείμενα ή δεν διαβάζουν καθόλου. Συμφωνείτε με αυτή την πεποίθηση και τι κάνετε γι’ αυτό;
Η παιδεία που παρέχει το κράτος σήμερα στους μαθητές και τους φοιτητές-σπουδαστές ωθεί σαφώς στην αποστέωση, στη συντηρητικοποίηση της σκέψης και της δράσης τους. Είναι πολυδιασπασμένη, όχι ολόπλευρη, εστιάζει στην πληροφορία και όχι στη γνώση, και κυριαρχείται από τον ιδεαλισμό. Σαφώς τα social media, όντας στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας συμμετέχει σε αυτά. 

Ωστόσο, υπάρχει και η πλευρά της νεολαίας που αντιλαμβάνεται ότι η γνώση είναι δύναμη και παλεύει για να γίνει αυτό κατάκτηση όλης της νεολαίας της χώρας μας. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να συμβάλουν και οι δικές μας εκδόσεις, είτε έντυπες είτε ηλεκτρονικές (e-book). Εκδόσεις που προωθούν την υλιστική θεώρηση της επιστήμης και της Ιστορίας, αναδεικνύουν στους νέους τη διαλεκτική μέθοδο σκέψης και συμβάλλουν στη διαμόρφωση κριτηρίων για να μπορούν οι νέοι να εξηγούν τον κόσμο και τις αλλαγές που συντελούνται.
Αυτό προσπαθούμε να το μεταδώσουμε ακόμα και σε μικρούς ηλικιακά αναγνώστες μας, με εκδόσεις όπως το «Κι όμως κινείται…», που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες από τη Σύγχρονη Εποχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ