Βιβλιο

Σειρήνες, χειροπέδες και ορίστε τα αστυνομικά βιβλία της σεζόν

Ακούω περιπολικά!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 757
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα στυνομικά βιβλία της σεζόν

15 δυνατά αστυνομικά βιβλία που βρήκαμε στα βιβλιοπωλεία για το φθινόπωρο 2020

Peter May, Lockdown, εκδόσεις Πεδίο
Peter May, Lockdown, εκδόσεις Πεδίο
Μια πόλη σε καραντίνα: Λονδίνο. Το επίκεντρο µιας παγκόσµιας πανδηµίας. Μια µητρόπολη σε καθολικό lockdown. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής από τον θανατηφόρο ιό, που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Το σύστηµα υγείας συντρίβεται υπό το βάρος των συνθηκών. Ένα δολοφονημένο παιδί: σε ένα εργοτάξιο για ένα νοσοκοµείο έκτακτης ανάγκης, οι εργάτες ανακαλύπτουν τον σάκο µε τα οστά ενός δολοφονηµένου παιδιού. Ένας αδίστακτος δολοφόνος δρα ανεξέλεγκτος στην πόλη. Μια πανίσχυρη συνωμοσία: Ο επιθεωρητής Τζακ Μακνίλ, µετρώντας τις τελευταίες ώρες του στην υπηρεσία, αναλαµβάνει δράση. Στο µεταξύ, η καριέρα και ο γάµος του καταρρέουν, ενώ η οικογένειά του βρίσκεται στον απειλητικό κλοιό του ιού. Οι δυνάµεις του κακού παρακολουθούν κάθε κίνησή του, έτοιµες να σκοτώσουν ξανά ώστε να µην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ποιος θα τον σταµατήσει πρώτος – ο ιός ή οι δολοφόνοι;


Alex North, Οι Σκιές, (The Shadow Friend), εκδόσεις Bell
Alex North, Οι Σκιές, (The Shadow Friend), εκδόσεις Bell
Ο Alex North επιστρέφει με το νέο σκοτεινό, πανέξυπνο μυθιστόρημά του, Οι Σκιές: «ένα σαγηνευτικά ατμοσφαιρικό και απολαυστικά ανατριχιαστικό βιβλίο που αφηγείται πώς το παρελθόν μπορεί να εισβάλει στο παρόν και πώς τα όνειρα επηρεάζουν την πραγματικότητα ώσπου γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις το ένα απ’ το άλλο… Και τότε τα ηνία παίρνει ο εφιάλτης» (Alex Michaelides, συγγραφέας του bestseller Η Σιωπηλή Ασθενής). Στις Σκιές μια δυσοίωνη αίσθηση αναπότρεπτου κακού και καταστροφής πλανιέται πάνω από το διαρκές σκοτάδι του δάσους της περιοχής, ενώ η πλοκή ελίσσεται με μαεστρία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, επιφυλάσσοντας στους αναγνώστες πολυάριθμες εκπλήξεις και ανατροπές. Αν σας άρεσε ο Ψιθυριστής, ετοιμαστείτε για ένα ακόμη πιο σκοτεινό και καθηλωτικό μυθιστόρημα, με ένα απροσδόκητο και συγκινητικό φινάλε που θα το θυμάστε για καιρό.


Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, Tο στοιχειωμένο μοναστήρι, Εκδόσεις Μίνωας
Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, Tο στοιχειωμένο μοναστήρι, Εκδόσεις Μίνωας
Ο Δικαστής Τι και η συνοδεία του, παγιδευμένοι σε μια καταιγίδα στα βουνά, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ταοϊστικό μοναστήρι. Εκεί ο ηγούμενος πεθαίνει μυστηριωδώς αφού πρώτα παραδώσει ένα εκστατικό κήρυγμα. Οι μοναχοί το αποκαλούν μεταφυσική εμπειρία, ο δικαστής όμως πιστεύει ότι πρόκειται για έγκλημα. Τους ζητά μια κάτοψη του αχανούς κτιρίου και ξεκινά την έρευνα, ανακρίνοντας έναν θίασο ηθοποιών που βρίσκονται στο μοναστήρι. Ένας μυστηριώδης πίνακας ζωγραφισμένος από το χέρι ενός θύματος αποκαλύπτει ένα σημαντικό στοιχείο για τις δολοφονίες, μέχρι που ο ίδιος ο δικαστής γίνεται ο επόμενος στόχος ενός σατανικού δολοφόνου. Με δώδεκα εικόνες σχεδιασμένες από τον συγγραφέα, με την κινεζική τεχνοτροπία, και σε μετάφραση της Χριστιάννας Σαμαρά. 


Michael Connelly, Ιερή σκοτεινή νύχτα, εκδόσεις Διόπτρα
Michael Connelly, Ιερή σκοτεινή νύχτα, εκδόσεις Διόπτρα
Δύο μυθιστορηματικοί ντετέκτιβ, μοναδικοί στη δουλειά τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους: η Ρενέ Μπάλαρντ δουλεύει πάλι τη νυχτερινή βάρδια. Επιστρέφοντας στο Αστυνομικό Τμήμα του Χόλιγουντ τις πρώτες πρωινές ώρες, βρίσκει έναν άγνωστο να ψάχνει τα αρχεία παλιών υποθέσεων. Ο εισβολέας δεν είναι άλλος από τον συνταξιούχο ντετέκτιβ Χάρι Μπος, ο οποίος σκαλίζει μια άλυτη υπόθεση που του έχει γίνει εμμονή. Η Μπάλαρντ εξαγριωμένη τον πετάει έξω, όμως, όταν ρίχνει και η ίδια μια ματιά στον φάκελο της υπόθεσης, νιώθει να κατακλύζεται από συμπόνια και οργή. Η υπόθεση αφορά τον θάνατο της δεκαπεντάχρονης Ντέιζι Κλέιτον. Η Μπάλαρντ ενώνει τώρα τις δυνάμεις της με τον Μπος, προκειμένου ν’ ανακαλύψουν τι συνέβη στην Ντέιζι και να οδηγήσουν τον φονιά της ενώπιον της δικαιοσύνης.


Ντίνος Οικονόμου, Τα στειρωμένα νερά, εκδόσεις Αρμός
Ντίνος Οικονόμου, Τα στειρωμένα νερά, εκδόσεις Αρμός 

Ο ομότιμος καθηγητής της Χειρουργικής Περκατές και οι δύο πρώην συμμαθητές και παλιοί φίλοι του, πετυχημένοι κι εκείνοι στη δουλειά τους, τον στηρίζουν στην πραγματοποίηση του οράματός του, που είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός πρότυπου οίκου ευζωίας για ηλικιωμένους ανθρώπους. Η οικονομική ισορροπία του οίκου εξασφαλίζεται από τη συνύπαρξη δύο πτερύγων του. Της πολυτελούς, στην οποία φιλοξενούνται εύρωστοι οικονομικά τρόφιμοι, και της άλλης, ευπρεπούς κατά τα λοιπά πτέρυγας, η οποία στεγάζει ηλικιωμένους με πενιχρά ή ανύπαρκτα βαλάντια. Τα όσα θα επακολουθήσουν έχουν τις ρίζες τους σε παλιά δράματα, δολοπλοκίες, δυνατούς, ακατάλυτους έρωτες και δίψα για εκδίκηση. Θα έρθει άραγε η κάθαρση; Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την κοινωνική ευθύνη, τον έρωτα, την κακία, το μίσος, αλλά και την απροϋπόθετη αγάπη. Για σχέσεις που όσος χρόνος κι αν περάσει παραμένουν αναλλοίωτες. 


Αντώνης Παπαϊωάννου, Άμα θέλω γίνομαι διάβολος, εκδόσεις Δίαυλος
Αντώνης Παπαϊωάννου, Άμα θέλω γίνομαι διάβολος, εκδόσεις Δίαυλος
Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821. Μια συναρπαστική ιστορία, που διατρέχει την καθημερινή ζωή, αλλά και τα ιστορικά περιστατικά της διετίας 1824-1826 στο Μεσολόγγι. 1824. Το ελεύθερο πλέον Μεσολόγγι έχει αντέξει στην πρώτη πολιορκία και οχυρώνεται για την πιθανότητα μιας δεύτερης. Η παρουσία του Λόρδου Βύρωνα και του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου καθώς και η βοήθεια της φιλελληνικής κομητείας του Λονδίνου συμβάλλουν ώστε η πόλη να αποκτήσει σιγά σιγά τους ρυθμούς που ταιριάζουν σε μια ελεύθερη κοινωνία. Ο φόνος της πανέμορφης κόρης ενός πρόκριτου της πόλης είναι μια μελανή κηλίδα, μέσα στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί. Η δεύτερη πολιορκία, ο λιμός και η ηρωική έξοδος που έρχονται στη συνέχεια, θα τον κάνουν να ξεχάσει το προσωπικό του χρέος ή θα καταφέρει να φτάσει στον στόχο του;


Stuart MacBride, Σφαγείο Ψυχών, εκδόσεις Πεδίο
Stuart MacBride, Σφαγείο Ψυχών, εκδόσεις Πεδίο
Ο τρόμος χτυπά και πάλι στη Γρανιτένια Πόλη… Όταν ένα εμπορικό κοντέινερ εμφανίζεται στο λιμάνι του Αμπερντίν γεμάτο ανθρώπινο κρέας, αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα του μεγαλύτερου μυστηρίου στην ιστορία της πόλης. Είκοσι χρόνια πριν, ο Σαρκοβόρος σφαγιάζει ανθρώπους σε ολόκληρη τη Βρετανία, μετατρέποντας τα θύματά του… σε μερίδες έτοιμες για μαγείρεμα, ώσπου οι επίλεκτοι της Αστυνομίας τον συλλαμβάνουν. Αποφυλακίζεται όμως έπειτα από έφεση και καταζητείται ξανά καθώς η πόλη γεμίζει πτώματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι της αρχικής έρευνας αρχίζουν να εξαφανίζονται. Τότε ο αρχιφύλακας Λόγκαν ΜακΡέι αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο φαίνεται… Είκοσι χρόνια γεμάτα μυστικά και ψέματα έρχονται στο φως. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι το Αμπερντίν δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.


Χοσέ Κάρλος Σομόθα, Το Σπήλαιο των Ιδεών, εκδόσεις Πατάκη
Χοσέ Κάρλος Σομόθα, Το Σπήλαιο των Ιδεών, εκδόσεις Πατάκη
Ένας έφηβος, λαµπρός µαθητής της Ακαδηµίας του Πλάτωνος, βρίσκεται νεκρός. Όµως ο δάσκαλός του, ο Διαγόρας, βέβαιος για τον τρόµο που είχε δει στα µάτια του νέου την προηγουµένη του θανάτου του, καταφεύγει στις υπηρεσίες του Ηρακλή Πόντορος, Αποκρυπτογράφου Αινιγµάτων. Ένας πλατωνικός φιλόσοφος και ένας θιασώτης της τετράγωνης λογικής θα αποδυθούν στην αναζήτηση της Αλήθειας και των ενόχων, ενώ τα διαµελισµένα πτώµατα θα πληθαίνουν στους δρόµους του τέως κλεινού άστεως. Ο επιφανής επιµελητής του απεβίωσε πριν ολοκληρώσει το έργο του και πλέον ο ανώνυµος µεταφραστής του µπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στο κείµενο, συντάσσοντας εκτενείς υποσελίδιες σηµειώσεις. Ώσπου κάποια στιγµή ανακαλύπτει ότι ο επιµελητής του χειρογράφου πέθανε κάτω από τις ίδιες συνθήκες µε τον έφηβο µαθητή της Πλατωνικής Ακαδηµίας… Το Σπήλαιο των Ιδεών είναι ένα αταξινόµητο αστυνοµικό µυθιστόρηµα σε μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου. 


Robert Bryndza, Σκοτεινό νερό, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Robert Bryndza, Σκοτεινό νερό, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Η τρίτη συναρπαστική υπόθεση της Έρικα Φόστερ: το πτώμα βυθίστηκε γρήγορα κάτω από το νερό. Στην ξηρά, ο εφιάλτης μόλις ξεκινούσε. Η υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ δίνει εντολή να ερευνηθεί ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στα περίχωρα του Λονδίνου, όπου βρέθηκαν τα βασικά στοιχεία μιας σοβαρής υπόθεσης ναρκωτικών. Μαζί με αυτά, όμως, ανασύρεται από την παχιά λάσπη και ο σκελετός ενός μικρού κοριτσιού. Σύντομα διαπιστώνουν ότι ο σκελετός ανήκει στην επτάχρονη Τζέσικα Κόλινς, το αγνοούμενο κορίτσι του οποίου η εξαφάνιση είχε γίνει πρώτη είδηση πριν από είκοσι έξι χρόνια. Η Έρικα θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή θα είναι μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές υποθέσεις που έχει αναλάβει. 


Søren Sveistrup, Ο καστανάνθρωπος, εκδόσεις Διόπτρα
Søren Sveistrup, Ο καστανάνθρωπος, εκδόσεις Διόπτρα
Ένας δολοφόνος τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη. Μια σοκαριστική αποκάλυψη δίπλα σε κάθε θύμα του. Κανείς δεν είναι ασφαλής: σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την «κάρτα» του, έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Εξετάζοντας τις κούκλες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: ένα αποτύπωμα το οποίο ανήκει σε ένα κορίτσι, την κόρη μιας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν. Τραγική σύμπτωση ή κάτι πολύ πιο διεστραμμένο; Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα βάλει τα δυνατά του... 


M. W. Craven, Μαύρο Καλοκαίρι, εκδόσεις Bell
M. W. Craven, Μαύρο Καλοκαίρι, εκδόσεις Bell
Ο Τζάρεντ Κίτον είναι διάσημος σεφ. Γοητευτικός. Χαρισματικός. Ψυχοπαθής… Εκτίει ποινή ισόβιων δεσμών για τη βίαιη δολοφονία της κόρης του, της Ελίζαμπεθ. Το πτώμα της δε βρέθηκε ποτέ και ο Κίτον καταδικάστηκε κυρίως εξαιτίας της κατάθεσης του ντετέκτιβ Ουάσινγκτον Πόου. Όταν μια νεαρή γυναίκα εμφανίζεται σε ένα απομονωμένο αστυνομικό τμήμα με ατράνταχτα στοιχεία πως είναι η Ελίζαμπεθ Κίτον, ο Πόου θα γίνει το αντικείμενο μιας έρευνας, η οποία μπορεί να του στοιχίσει κάτι περισσότερο από την καριέρα του. Μετά τις Μαριονέτες, που απέσπασαν το βραβείο CWA Gold Dagger ως το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του 2019, ο M.W. Craven επιστρέφει με τη δεύτερη συναρπαστική υπόθεση του ντετέκτιβ Ουάσινγκτον Πόου. Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίτσης.


Steve Cavanagh, Χωρίς όνομα, εκδόσεις Διόπτρα
Steve Cavanagh, Χωρίς όνομα, εκδόσεις Διόπτρα
Ποτέ μην αφήνεις έναν φόνο να χαλάσει μια καλή ιστορία και πριν διαβάσετε αυτό το βιβλίο πρέπει να γνωρίζετε τρία πράγματα: 1. Η αστυνομία προσπαθεί να με κατηγορήσει για φόνο. 2. Κανείς δεν ξέρει ποιος είμαι ή πώς τον έκανα. 3. Αν πιστεύεις ότι με έχεις βρει, είσαι το επόμενο θύμα. Ναι, όταν διαβάσεις το βιβλίο, θα καταλάβεις ότι η αλήθεια είναι ακόμα πιο ανατρεπτική απ’ ό,τι νόμιζες...


Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη, Άσπιλοι ένοχοι, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη, Άσπιλοι ένοχοι, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
«Τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνεται σ’ αυτή την πόλη». Ένα σύγχρονο, καθαρόαιμο, αστυνομικό μυθιστόρημα με ανατρεπτική, γρήγορη πλοκή και σκηνές που κόβουν την ανάσα. Γνωρίστε τον αστυνόμο Μάξιμο Βαγενά! Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, μια 35χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κανένα ίχνος, καμία ένδειξη, κανένα τηλεφώνημα για λύτρα, πουθενά το πτώμα της. Παρά τις έρευνες της τοπικής αστυνομίας, στέκεται αδύνατο να βρεθεί, νεκρή ή ζωντανή. Ο Βαγενάς, ένας από τους πιο έμπειρους και καταξιωμένους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Kατά Ζωής, αναλαμβάνει κάπως απρόθυμα να ρίξει φως στο μυστήριο της εξαφάνισης, ενώ παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Βήμα-βήμα και χαρτογραφώντας τα ίχνη της, ο Μάξιμος έρχεται αντιμέτωπος με ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, οι οποίες θα αλλάξουν ακόμα και τη δική του ζωή...


Katherine Neville , Η Φωτιά, εκδόσεις Πεδίο
Katherine Neville , Η Φωτιά, εκδόσεις Πεδίο
1822, Αλβανία: Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, τα γκρίζα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν απειλητικά πάνω από την Ευρώπη. Σε κατάσταση πολιορκίας, ο Αλή πασάς, ο πιο ισχυρός ηγέτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναθέτει στην κόρη του Χαϊδή να φυγαδεύσει κρυφά από τη χώρα ένα πολύτιμο κομμάτι της σκακιέρας του Αβαείου της Μονγκλάν. Κυνηγημένη από τον εχθρό, η Χαϊδή δραπετεύει στο Μαρόκο, έπειτα στη Ρώμη και λίγο μετά στην Ελλάδα. 2003, Κολοράντο, ΗΠΑ: Πριν καν φτάσει στο οικογενειακό καταφύγιο, η Αλεξάνδρα Σολάριν ήξερε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τριάντα χρόνια πριν, οι γονείς της είχαν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να σκορπίσουν τα παντοδύναμα κομμάτια της σκακιέρας στα πέρατα του κόσμου, θάβοντας βαθιά τα μυστικά της ανείπωτης δύναμής της. Ωστόσο, φτάνοντας εκεί, η Αλεξάνδρα ανακαλύπτει πως η μητέρα της αγνοείται αφήνοντας για την κόρη της μια σειρά από στρατηγικά τοποθετημένα στοιχεία, ώστε να ανακαλύψει πού βρίσκεται. Το Παιχνίδι έχει μόλις αρχίσει!


Εύη Φρυγανά, Ο κήπος με τους υάκινθους, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
Εύη Φρυγανά, Ο κήπος με τους υάκινθους, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
Η πρωτοεμφανιζόμενη Εύη Φρυγανά υπογράφει το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την αρχιφύλακα Λόρεν Γουότερστον. Με φόντο το μουντό τοπίο μια επαρχιακής πόλη της Ανατολικής Αγγλίας, οι υάκινθοι που θέλησε να φυτέψει στον κήπο του αδερφού της η αρχιφύλακας Λόρεν Γουότερστον έγιναν η αιτία να ανακαλύψει το πτώμα μιας γυναίκας που είχε εξαφανιστεί από καιρό. Οι υποψίες για τη δολοφονία πέφτουν στην οικογένειά της, οπότε της απαγορεύεται κάθε συμμετοχή στην υπόθεση. Τα βασικά στοιχεία από τον φάκελο του θύματος, που της παρέχει κρυφά ο επιθεωρητής Πίτερ Ρέντφορντ, την οδηγούν να χτίσει τις δικές της θεωρίες για το τι συνέβη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ