Ν. Ψυχογιός: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο
Συνέντευξη με τον Νίκο Ψυχογιό από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ο Νίκος Ψυχογιός από τις Εκδόσεις Ψυχογιός μιλάει για το πώς αντιμετώπισε ο γνωστός εκδοτικός οίκος την πανδημία και θυμάται τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του
Υπάρχει ιδανική στρατηγική για περιόδους σαν και αυτή; Εσείς πώς προσαρμόσατε την εκδοτική πολιτική σας;
Ιδανική στρατηγική δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει. Θα πρέπει κάθε εταιρεία να προσαρμόζεται γρήγορα και οργανωμένα στις συνθήκες που επιβάλλει η αγορά. Η πανδημία επέβαλε σε όλο τον πλανήτη να αλλάξει συνήθειες, να σκεφτεί έξω από το κουτί για να επιβιώσει, να αναθεωρήσει τα όποια δεδομένα. Εμείς, θεωρώ, ότι αντιδράσαμε γρήγορα, αλλά σε αυτό βοήθησε και η γενικότερη οργανωτική δομή της εταιρείας. Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για ένα γενικό lock down, όμως καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του «μαύρου κύκνου» με επιτυχία, κάνοντας συντονισμένες κινήσεις και προσαρμόζοντας το εκδοτικό μας πρόγραμμα στις συνθήκες που επέβαλε η όλη κατάσταση. Σίγουρα διδαχτήκαμε ότι καθημερινά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο, να είμαστε ευέλικτοι και να μην επαναπαυόμαστε. Σημαντικό πλεονέκτημα για εμάς ήταν η τεχνολογία, στην οποία επενδύουμε δεκαετίες, οπότε από την πρώτη στιγμή λειτουργήσαμε απρόσκοπτα με την εξ αποστάσεως εργασία.
Ποιο βιβλίο ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία σας και γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Το «Άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Εκδόσεων Ψυχογιός. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1986 και για δεκαετίες βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Αποτελεί ένα κλασικό πλέον μυθιστόρημα και δύσκολα θα βρούμε βιβλιοθήκες λάτρεων της ανάγνωσης που δεν το περιέχουν. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει τρομακτικό παραμύθι, άλλοι φιλοσοφικό θρίλερ και για πολλούς αποτελεί μια ερωτική φαντασία. Το βέβαιο είναι ότι κανένας αναγνώστης δεν το αποκάλεσε αδιάφορο, ενώ οι περισσότεροι το θεωρούν πραγματικά συγκλονιστικό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Αν μιλάτε συχνά με φαντάσματα, δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Αν όμως όχι, δείτε τι ιστορίες έχουν να σας πουν.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.