Βιβλιο

Ο Γιάννης Λεβέντης μιλάει για τα σχέδια των εκδόσεων Κάκτος

Ποια βιβλία πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε;

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 757
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιάννης Λεβέντης των εκδόσεων Κάκτος

Ο Γιάννης Λεβέντης των εκδόσεων Κάκτος μιλάει στην Athens Voice για τα μελλοντικά σχέδια του οίκου και τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε.

Ποιο βιβλίο ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία σας και γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Η μεγαλύτερη επιτυχία, για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, είναι η βραβευμένη σειρά του Κάκτου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 800 τόμους, έργα από όλα τα γένη και είδη του αρχαίου ελληνικού λόγου, σε δόκιμες νεοελληνικές μεταφράσεις, με το πρωτότυπο κείμενο, εισαγωγές, αναλύσεις και σχόλια.
Για τις Εκδόσεις Κάκτος, αλλά και για μένα προσωπικά, είναι ένα στοίχημα, ένας υψηλός στόχος να κάνω τη σειρά αυτή γνωστή στα πέρατα του κόσμου, αλλά και να την παντρέψω με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία, με σκοπό να μπει ο Κάκτος δυναμικά στη νέα εποχή, γιατί η μελέτη των αρχαίων κειμένων είναι η λυδία λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η σειρά αυτή μάλιστα βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence, στη Γαλλία, ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο.

Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Πολλά και σημαντικά βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις Κάκτος· μεταξύ αυτών θα εκδώσουμε το μυθιστόρημα «Real Life» του Brandon Taylor, short list για τα Booker Prize (τελική ανακοίνωση 17 Νοεμβρίου). Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του Γουάλας, ενός μαύρου γκέι μεταπτυχιακού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Ο ήρωας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του αλλά και να διακριθεί σε ένα campus σχεδόν αποκλειστικά «λευκό», προσπαθώντας να αντιμετωπίσει με υπερηφάνεια τις επιθέσεις που δέχεται από τους λευκούς φίλους/καθηγητές/συνεργάτες του.
Επίσης, θα κυκλοφορήσει το φιλοσοφικό βιβλίο «Ο Έλληνας Βούδας» του Christopher Beckwith, το οποίο πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα φιλοσόφου Πύρρωνα το  Ηλείου. Ο Πύρρωνας υπήρξε ιδρυτής της Σχολής του Σκεπτικισμού, ιερέας και περίφημος για την ψυχική του γαλήνη. Ήταν σύγχρονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον οποίο συναντήθηκε στην κεντρική Ασία και Ινδία, όπου ο  πρώιμος Βουδισμός διαμόρφωσε τη σκέψη του φιλοσόφου και, κατ’ επέκταση, επηρέασε τη δυτική φιλοσοφία γενικότερα.
Και, επίσης, το βιβλίο της Ελληνοαμερικανίδας σωματοφύλακα των Αμερικανών Προέδρων Evy Poumpouras με τίτλο «Becoming Bulletproof». Η Evy Poumpouras υπήρξε υπεύθυνη για την ασφάλεια των Αμερικανών Προέδρων καθώς και για την 11η Σεπτεμβρίου. Τώρα, μέσα από το βιβλίο της, μας μαθαίνει μυστικά αυτοάμυνας, καθώς, όπως η ίδια δηλώνει, από μικρή ήθελε να είναι δυνατή, σαν τους αρχαίους Έλληνες θεούς, για να μπορεί να αντιμετωπίζει το bullying στο σχολείο. Επίσης, μας εξηγεί στο βιβλίο της πώς ξεκίνησε να διαβάζει  αρχαία ελληνική φιλοσοφία και πόσο αυτό τη βοήθησε καταλυτικά στην καριέρα της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ