- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο περίπλους συνεχίζεται στο «Εκεί» του Γιώργου Βέη
Βιετνάμ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κίνα, Καμερούν, και Γερμανία δημιουργούν ένα αφηγηματικό παλίμψηστο (εκδ. Κέδρος)
«Εκεί»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Βέη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος
Το ταξίδι ως διαδικασία ανακάλυψης βρίσκει στα κείμενα του Γιώργου Βέη τον τρόπο έκφρασης που νοηματοδοτεί την εμπειρία ενός τόπου, των ανθρώπων του, μα και του ίδιου μας του εαυτού.
Η βιωματική διάσταση είναι παρούσα σε κάθε κείμενο του βιβλίου, ως εάν κατά τη στιγμή της γραφής να είναι σε εγρήγορση όλες του οι αισθήσεις. Ίσως αυτό να εξηγεί την πλαστικότητα που έχουν οι εικόνες του, ή την απτική διάσταση που προσφέρουν οι ηχητικές περιγραφές του.
Η γεύση και η ακοή συναντώνται στον ουρανίσκο του ομιλητή που συλλαβίζει νέες λέξεις καθώς αναζητά τον προσανατολισμό του στις τελετουργίες που συνθέτουν την καθημερινή συναναστροφή σε τόπο ξένιο – ταυτόχρονα φιλόξενο και ανοίκειο. Ένα από τα σημαντικά χαρίσματα του Γιώργου Βέη είναι η ικανότητά του να μεταδίδει την αμφισημία που διέπει τη συνάντησή μας με ένα μέρος πρωτόγνωρο, αμφισημία που γονιμοποιεί το υλικό του συγγραφέα προς όφελος του προσεκτικού αναγνώστη.
Βιετνάμ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κίνα, Καμερούν, και Γερμανία δημιουργούν ένα αφηγηματικό παλίμψηστο, που διακόπτεται, διαθλάται, και διευρύνεται μέσω επιλεγμένων φωτογραφιών που ωθούν σε αναγνωστικές παύσεις οι οποίες τροφοδοτούν τον αναστοχασμό, αλλά και ένθετων επιστολών από σπουδαίους ομότεχνους του ποιητικού, του πεζού και του δοκιμιακού λόγου – δύσκολο να μην συγκινηθεί κανείς στην ανάγνωση των επιστολών του Βαρβέρη, της Δημουλά, του Κλείτου Κύρου, ή του Παπαδίτσα.
Το θεματικό εύρος που χαρακτηρίζει την περιήγηση του συγγραφέα σε μέρη μακρινά δεν προσφέρει επανάπαυση στον συγγραφέα, αλλά μια διαρκή πρόκληση που ο ίδιος θέτει στον εαυτό του, δοκιμάζοντας κάθε φορά, ενίοτε στην ίδια σελίδα, μια άλλη αφηγηματική προσέγγιση –του πρώτου ή του τρίτου προσώπου, του διαλόγου ή του εσωτερικού μονολόγου, της διακεκομμένης ή της γραμμικής ανάπτυξης–, προσέγγιση που προσιδιάζει στο μοναδικό ύφος του κάθε τόπου.
Σημαντικός είναι ο τρόπος που το έργο του Βέη αφενός θρέφεται από τη γεωγραφική απόσταση, αφετέρου την επερωτά. Καίρια από αυτή την άποψη είναι η καταληκτική ενότητα του βιβλίου για τον Γερμανικό Βορρά, όπου γίνεται σαφές στον αναγνώστη ότι εκείνο που ζωοδοτεί την ταξιδιωτική λογοτεχνία δεν είναι το πόσο απέχει χιλιομετρικά το περιγραφόμενο μέρος από την οικία μας, αλλά το πόσο ιδιαίτερο ή μοναδικό μπορεί να είναι κάτι που στο βιαστικό βλέμμα μας θεωρείται σύνηθες ή δεδομένο. Εκκινώντας από την Κάστροπ-Ράουξελ, μια πόλη ανθρακωρύχων, ως το διανοητικό προπύργιο της Βεστφαλίας που εξακτινώνεται από τον Καθεδρικό του Μύνστερ, ο συγγραφέας μάς προσφέρει μινιατούρες εξαιρετικής ενάργειας, με εσωτερικό παλμό, ως εάν να περνούσαν από τη νόηση στη γραφή, τη στιγμή που συνέβησαν.
Το «Εκεί» είναι ένα βιβλίο που ο αναγνώστης θα επισκεφθεί πολλές φορές για να απολαύσει το πλήθος των αισθητικών ποιοτήτων που μας προσφέρει η τέχνη του Γιώργου Βέη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Πώς ένας Κορεάτης οικονομολόγος μάς μαθαίνει να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από το φαγητό
Μια συζήτηση για τον έρωτα και την απώλεια με αφορμή το βιβλίο «Βαρύτητες» που μόλις κυκλοφόρησε
Η Ισπανίδα συγγραφέας και εικονογράφος μιλά στην Athens Voice με αφορμή την ελληνική έκδοση του παιδικού βιβλίου «Το Μεγάλο Τιγράκι» (εκδόσεις Key Books)
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
Μια μυθοπλαστική βιογραφία της αινιγματικής φωτογράφου δρόμου από την Ιταλίδα Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Η ιστορική έρευνα του Tim Tzouliadis για το πώς έζησαν και πέθαναν οι Αμερικανοί μετανάστες στη σοβιετική Ρωσία στη δεκαετία του 1930
Ο Αργύρης Παυλιώτης έλυσε το «Επικηρυγμένο Πρόβλημα» 20 χρόνια πριν την OpenAI
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Από τις παράξενες ηρωίδες μέχρι το φύλο των συγγραφέων, μια συζήτηση για τις ταμπέλες που συνοδεύουν τα βιβλία
Συγγραφέας χωρίς λογοτεχνικά όρια - Ήταν ανάμεσα στα φαβορί
Η Ελίζα Χριστοπούλου συγκεντρώνει σε ένα μικρό βιβλίο ιστορίες για έρωτες, φιλίες, λάθος αποφάσεις, γάτες και εκείνες τις απρόοπτες στιγμές που, χωρίς να το καταλάβουμε, γίνονται οι πιο σημαντικές.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η ιστορία της Ευαγγελίας Κακούρου μάς θυμίζει πως το να βλέπουμε καλύτερα δεν αφορά μόνο την όρασή μας αλλά και τον τρόπο που κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή τη νουβέλα του «Κόκκινο Φαράγγι»
Η γερμανίδα συγγραφέας γράφει για τη λατρεία των υψηλών επιδόσεων, την κουλτούρα της αμείλικτης αυτοπειθαρχίας και του αέναου ανταγωνισμού, στο μεγάλο χρηματιστήριο της εικόνας.
Ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας συνυπογράφει το μυθιστόρημα «The Protector»
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Από τις 11 ως τις 15 Νοεμβρίου 2026 στο Σκαγοπούλειο Ίδρυμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.