Ο περίπλους συνεχίζεται στο «Εκεί» του Γιώργου Βέη
Βιετνάμ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κίνα, Καμερούν, και Γερμανία δημιουργούν ένα αφηγηματικό παλίμψηστο (εκδ. Κέδρος)
«Εκεί»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Βέη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος
Το ταξίδι ως διαδικασία ανακάλυψης βρίσκει στα κείμενα του Γιώργου Βέη τον τρόπο έκφρασης που νοηματοδοτεί την εμπειρία ενός τόπου, των ανθρώπων του, μα και του ίδιου μας του εαυτού.
Η βιωματική διάσταση είναι παρούσα σε κάθε κείμενο του βιβλίου, ως εάν κατά τη στιγμή της γραφής να είναι σε εγρήγορση όλες του οι αισθήσεις. Ίσως αυτό να εξηγεί την πλαστικότητα που έχουν οι εικόνες του, ή την απτική διάσταση που προσφέρουν οι ηχητικές περιγραφές του.
Η γεύση και η ακοή συναντώνται στον ουρανίσκο του ομιλητή που συλλαβίζει νέες λέξεις καθώς αναζητά τον προσανατολισμό του στις τελετουργίες που συνθέτουν την καθημερινή συναναστροφή σε τόπο ξένιο – ταυτόχρονα φιλόξενο και ανοίκειο. Ένα από τα σημαντικά χαρίσματα του Γιώργου Βέη είναι η ικανότητά του να μεταδίδει την αμφισημία που διέπει τη συνάντησή μας με ένα μέρος πρωτόγνωρο, αμφισημία που γονιμοποιεί το υλικό του συγγραφέα προς όφελος του προσεκτικού αναγνώστη.
Βιετνάμ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Κίνα, Καμερούν, και Γερμανία δημιουργούν ένα αφηγηματικό παλίμψηστο, που διακόπτεται, διαθλάται, και διευρύνεται μέσω επιλεγμένων φωτογραφιών που ωθούν σε αναγνωστικές παύσεις οι οποίες τροφοδοτούν τον αναστοχασμό, αλλά και ένθετων επιστολών από σπουδαίους ομότεχνους του ποιητικού, του πεζού και του δοκιμιακού λόγου – δύσκολο να μην συγκινηθεί κανείς στην ανάγνωση των επιστολών του Βαρβέρη, της Δημουλά, του Κλείτου Κύρου, ή του Παπαδίτσα.
Το θεματικό εύρος που χαρακτηρίζει την περιήγηση του συγγραφέα σε μέρη μακρινά δεν προσφέρει επανάπαυση στον συγγραφέα, αλλά μια διαρκή πρόκληση που ο ίδιος θέτει στον εαυτό του, δοκιμάζοντας κάθε φορά, ενίοτε στην ίδια σελίδα, μια άλλη αφηγηματική προσέγγιση –του πρώτου ή του τρίτου προσώπου, του διαλόγου ή του εσωτερικού μονολόγου, της διακεκομμένης ή της γραμμικής ανάπτυξης–, προσέγγιση που προσιδιάζει στο μοναδικό ύφος του κάθε τόπου.
Σημαντικός είναι ο τρόπος που το έργο του Βέη αφενός θρέφεται από τη γεωγραφική απόσταση, αφετέρου την επερωτά. Καίρια από αυτή την άποψη είναι η καταληκτική ενότητα του βιβλίου για τον Γερμανικό Βορρά, όπου γίνεται σαφές στον αναγνώστη ότι εκείνο που ζωοδοτεί την ταξιδιωτική λογοτεχνία δεν είναι το πόσο απέχει χιλιομετρικά το περιγραφόμενο μέρος από την οικία μας, αλλά το πόσο ιδιαίτερο ή μοναδικό μπορεί να είναι κάτι που στο βιαστικό βλέμμα μας θεωρείται σύνηθες ή δεδομένο. Εκκινώντας από την Κάστροπ-Ράουξελ, μια πόλη ανθρακωρύχων, ως το διανοητικό προπύργιο της Βεστφαλίας που εξακτινώνεται από τον Καθεδρικό του Μύνστερ, ο συγγραφέας μάς προσφέρει μινιατούρες εξαιρετικής ενάργειας, με εσωτερικό παλμό, ως εάν να περνούσαν από τη νόηση στη γραφή, τη στιγμή που συνέβησαν.
Το «Εκεί» είναι ένα βιβλίο που ο αναγνώστης θα επισκεφθεί πολλές φορές για να απολαύσει το πλήθος των αισθητικών ποιοτήτων που μας προσφέρει η τέχνη του Γιώργου Βέη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.