Βιβλιο

Πρέπει να αντικρίσεις την αλήθεια, η «Φυγή» δεν είναι λύση

​Το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Χάρλαν Κομπέν σε προκαλεί (εκδ. Bell)

Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κέλλη Κρητικού διαβάζει το μυθιστόρημα «Φυγή» του Χάρλαν Κομπέν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Ο Χάρλαν Κομπέν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πολυγραφότατος και με τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό του, πρωτοεμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία με τα θρίλερ "Play Dead" και "Miracle Cure" και έκτοτε συναρπάζει με κάθε του βιβλίο. Είναι ο πρώτος συγγραφέας στην ιστορία που έχει τιμηθεί και με τα τρία σημαντικότερα βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας: το Έντγκαρ, το Σέιμους και το Άντονι, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 43 γλώσσες. Στις 30 Ιανουαρίου ανέβηκε στην πλατφόρμα Netflix η σειρά «The stranger» («Ο Ξένος»), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, με πρωταγωνιστές τους Richard Armitage και Jennifer Saunders, που καθηλώνει το φανατικό τηλεοπτικό κοινό. Το νέο του βιβλίο, «Φυγή», ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη, παίζει με την αγωνία σου και ετοιμάζει το έδαφος για μια ακόμα επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά. Ο μάγος της έντασης και των εξαιρετικά ενορχηστρωμένων ανατροπών είναι εδώ και σε προκαλεί να ζήσεις την εμπειρία.

Ο Σάιμον Γκριν και η Ίνγκριντ έχουν μια όμορφη οικογένεια και τρία παιδιά, τον Σαμ την Πέιτζ και την Άνια. Τον τελευταίο χρόνο όμως όλα έχουν αλλάξει δραματικά. Η εθισμένη στα ναρκωτικά Πέιτζ έχει εξαφανιστεί παρέα με τον Άαρον, τον ναρκομανή φίλο της, και κανείς δεν μπορεί να μάθει κάτι γι αυτήν. Μέχρι που ένας γείτονας του Σάιμον τον ενημερώνει πως την έχει δει να παίζει κιθάρα στο Σέντραλ Παρκ. Με αναπτερωμένες τις ελπίδες, σπεύδει να τη συναντήσει αλλά το κορίτσι που συναντά δεν θυμίζει σε τίποτα το κοριτσάκι του. Είναι εκείνη χωρίς να είναι. Ένα φάντασμα που τον διαλύει. Την πλησιάζει και την παρακαλεί να επιστρέψει σπίτι αλλά εκείνη διαφεύγει και πάλι, με τη βοήθεια του Άαρον. Ο Σάιμον δεν μπορεί όμως πια να περιμένει με σταυρωμένα χέρια. Αποφασίζει να αναλάβει δράση. Μόνο που οι εξελίξεις τον προλαβαίνουν. Και τώρα πρέπει να χαθεί στα σκοτάδια της παρανομίας και των ουσιών, ενώ η Ελένα Ραμίρεζ προσπαθεί να εξιχνιάσει μια παράξενη εξαφάνιση και το δίδυμο των Ας και Ντι-Ντι σκορπούν τον θάνατο γύρω τους.

Η ιστορία απλώνει τα πλοκάμια της σταδιακά και με ύπουλο τρόπο. Βρίσκεσαι ξαφνικά αντιμέτωπος με τρεις παράλληλες ιστορίες που είναι φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά και με πολλούς χαρακτήρες με έντονες προσωπικότητες. Καθώς τα γεγονότα τρέχουν, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι εν μέρει κάποιους συσχετισμούς και να σχηματίζεις αμυδρά μια γενική εικόνα. Με τον Κομπέν όμως δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Ποτέ ασφαλής. Καθώς νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως, νέα ερωτήματα προκύπτουν και νέες απορίες γεννιούνται. Οι ενδείξεις όχι μόνο δεν οδηγούν εκεί που φαντάζεσαι αλλά σκάνε μπροστά σου σαν πυροτεχνήματα και ρίχνουν φως σε άλλες παραμέτρους που δεν είχες καν σκεφτεί.

Αν και υπάρχουν πολλοί και δυνατοί χαρακτήρες που τραβούν την προσοχή και κερδίζουν το ενδιαφέρον σου, ο Σάιμον είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Πατέρας και σύζυγος, παλεύει να φέρει πίσω το παιδί του, να το σώσει από τα ναρκωτικά, να μείνει πιστός στις αξίες του, να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και τον εαυτό του στον δρόμο της λογικής. Ζει με ενοχές και αναμοχλεύει τις αναμνήσεις για να εντοπίσει τα λάθη του, τα σφάλματα εκείνα που οδήγησαν στην αποδόμηση της οικογενειακής ευτυχίας. Μα όταν οι καταστάσεις το απαιτούν, απελευθερώνει την οργή του και καταδιώκει με λύσσα τους ενόχους, τους υπεύθυνους, όσους εκμεταλλεύτηκαν μια ευάλωτη στιγμή για να οδηγήσουν το κοριτσάκι του στη λήθη και στην αφασία. 

Την ίδια στιγμή, ο Ας και η Ντι-Ντι είναι εκεί για να βάλουν φωτιά, με την κυνικότητά και τις ψυχρές εκτελέσεις τους, εξυπηρετώντας τις πτυχές του θρίλερ και της δράσης, ενώ η Ελένα Ραμίρεζ, με το αστυνομικό της δαιμόνιο, στέκει αμείλικτη και έτοιμη να ενώσει τα κομμάτια του παζλ για να φτάσει στους ενόχους.

Η «Φυγή» συνδυάζει το οικογενειακό δράμα, τον φρενήρη ρυθμό και την έκρηξη αδρεναλίνης σε απρόβλεπτο χρόνο και χώρο. Επίκαιρο και ευαίσθητο, με τα μάτια στραμμένα στο χάσμα γονέων και παιδιών που μπορεί να γιγαντωθεί, να ξεπεράσει τα όρια και να εκτραχυνθεί, προβάλλει την αγάπη που δεν γνωρίζει από φραγμούς και καταλύει κάθε όριο. Ο συγγραφέας εστιάζει στη μάστιγα των ναρκωτικών και πυροδοτεί ηθικά διλήμματα, ψέματα και μυστικά που παγώνουν την ατμόσφαιρα. Η αφήγησή του διαγράφει μεγάλους ομόκεντρους κύκλους συστήνοντας τους ήρωες, το παρελθόν τους, τις ενοχές που κουβαλούν και οδηγώντας αριστοτεχνικά τις καταστάσεις στο κέντρο, εκεί όπου όλα θα φανερωθούν και θα αποκαλυφθούν.

«Το ένα ψέμα φέρνει τ’ άλλο, ακόμα κι αν ο λόγος που είπαμε ψέματα ήταν ο καλύτερος στον κόσμο. Κι έπειτα όλα αυτά τα ψέματα μαζεύονται και γίνονται ένα ορμητικό ποτάμι που πνίγει την αλήθεια».

Η απόγνωση και η αβεβαιότητα κυριαρχούν σε όλες τις σελίδες της «Φυγής». Ακόμα και όταν το πέπλο προστασίας καίγεται και μένει ατόφια η αμείλικτη αλήθεια, τα παιχνίδια της μοίρας στέκονται έτοιμα να καταστρέψουν και πάλι τα πάντα. Και αυτή τη φορά η απόφαση είναι στο χέρι τους. Έχουν το περιθώριο να επιλέξουν. Και σε προκαλούν να έρθεις να τους συναντήσεις την ώρα της μεγάλης απόφασης. Τόλμησέ το.