- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο ρυθμός του κόσμου, κύριε
Το βιβλίο «Ανεβαίνοντας προς τα πάνω» του Ευθύμιου Καλομοίρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ο Απόστολος Θηβαίος διαβάζει το βιβλίο «Ανεβαίνοντας προς τα πάνω» του Ευθύμιου Καλομοίρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Αν κάποιος αλυσωμένος, έκλεινε για μια στιγμή τα μάτια του, ο κόσμος θα γινόταν κομμάτια, γράφει ο Οκτάβιο Παζ από τον λαμπρό και ανεξίτηλο κόσμο του. Οι ήρωες του Ευθύμιου Καλομοίρη ανοίγουν τα ανάλαφρα βλέμματά τους στο κενό, τις φωτισμένες λεωφόρους. Συνήθως η ζωή τους έχει ανατραπεί, ή απλά υπάρχουν φορές που πρέπει κανείς να απομείνει δίχως τις μάσκες, τα ντενεκεδένια κοστούμια.
Ο συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων με τίτλο Ανεβαίνοντας προς τα Κάτω από τις εκδόσεις Βακχικόν δεν είναι αθώος. Ήδη οι πρώτες ιστορίες του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ το όνομά του ξεχωρίζει στον εξαιρετικά ποιοτικό περιεχόμενο των ηλεκτρονικών περιοδικών λογοτεχνίας. Με μια προσωπική γλώσσα, ολότελα υποταγμένη στον ρυθμό της ζωής, με μια δόση γοητείας να φέγγει πάνω από τις μετέωρες αφετηρίες. Τα διηγήματα του Καλομοίρη, φαντάζουν πολύ μικρά μυθιστορήματα, πάει να πει πως περιέχουν πλοκή, ένταση, το απαιτούμενο υλικό της μνήμης και τα ορυκτά συμφραζόμενα που αποκαλύπτονται σε όσους ψηλαφίσουν τοιυς κόσμους που σχηματίζονται στον Ιπτάμενο Πλασιέ και τις 24 Γουλιές μα και στα υπόλοιπα διηγήματα της συλλογής.
Ετούτο το σημείωμα που στοχεύει να συστήσει έναν καλό, νέο συγγραφέα στο ελληνικό και ποιοτικό, βιβλιόφιλο κοινό, οφείλει να αναγνωρίσει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό για το είδος της γραφής που υπηρετεί η σειρά Ανεβαίνοντας προς τα Κάτω. Σε πείσμα άλλων συλλογών που φιλοξενούν υπεράριθμα γραπτά, τα διηγήματα του Ε. Καλομοίρη έρχονται με τον περιττό τους αριθμό να επιβεβαιώσουν όσους τηρούν το μέτρο και την οικονομία. Το ίδιο το βιβλίο από τις εκδόσεις Βακχικόν, με το υπαινικτικό, καταπράσινο εξώφυλλο των εκδόσεων Βακχικόν ξεχωρίζει, δείχνοντας την τάση που ολοένα και ξεχωρίζει τον τελευταίο καιρό, δημιουργώντας βιβλία με εικαστική αξία, ίσως την μόνη που μπορεί να περισώσει το βιβλίο την εποχή της τεχνολογικής παντοδυναμίας. Για το βιβλίο απομένει από εδώ και πέρα μόνον η δόξα.
Και το συναρπαστικό περιεχόμενο που δεν αφήνει τον αναγνώστη να παραιτηθεί από την αναμέτρηση με τους άλλους κόσμους, αλλά επαναφέρει τα πράγματα στο γνώριμο σχήμα τους, συγκρατώντας όμως μια ιδέα ακμαίας και αδάμαστης φαντασίας. Οι ήρωες του βιβλίου κυνικοί, ονειροπόλοι, απελπισμένοι, γαλήνιοι, επιπλέουν χωρίς να ταξιδεύουν, εναλλάσσοντας διαρκώς προσωπεία. Οι τροχιές τους καθορίζονται από όρια συμφωνημένα με βάση τις μικρότερες δυνατές απώλειες και τη μεγαλύτερη δυνατή κανονικότητα. ώσπου φτάνει ένα σημείο όπου η ισορροπία ανατρέπεται, γίνεται δυσβάσταχτη ή αμφισβητείται, σημειώνει στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας.. Και δεν είναι άλλο από αυτήν την ζωή που ανατρέπεται με όλη της την ομορφιά, κρυμμένη στις γωνιές των δρόμων, στις ξαφνικές συνευρέσεις, στην απέραντη λύπη ή την καινούρια πορεία που χαράζεις. Άλλοτε μεγάλα δάκρυα και πάλι πολιτείες και άνθρωποι που δεν έπαψαν να γυρεύουν το τρομερό της ομορφιάς, η αλήθεια, η άνοιξη, η σελήνη που μας αποκαλύφθηκαν μόνον μια φορά. Εντυπώσεις από δωμάτια και ζωές, το στοιχείο της έκπληξης ακριβώς στο φινάλε αυτών των ξεχωριστών, μίνι μυθιστορημάτων που προτείνει με την συλλογή του ο Ευθύμιος Καλομοίρης και οι εκδόσεις Βακχικόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
55 αριστουργηµατικά σονέτα που ο Ρίλκε απηύθυνε στον µυθικό γενάρχη της ποίησης, τον Ορφέα.
Το μυθιστόρημα «Οι φόνοι του Μαρμπλ Χολ» του Anthony Horowitz (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή το «Φονικό στους Κορφούς», την αστυνομική νουβέλα σε 69 σκαλοπάτια
Μια συνέντευξη με τον Ιταλό συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Τασμανία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η Γερμαναρμένισσα συγγραφέας, στο λογοτεχνικό ντεμπούτο της δίνει φωνή σε μια ολόκληρη γενιά από παιδιά και εγγόνια μεταναστών εργατών.
Ένα βιβλίο που προσφέρει μια ριζοσπαστική αλλά και πρακτική επανεκτίμηση της σχέσης των γυναικών με το χρήμα
Ο Διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmet και συγγραφέας μιλάει με αφορμή το βιβλίο «Γιατί αυτοί πέτυχαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο βραβευμένος Σουηδός μεταφραστής γράφει στην Athens Voice για το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Μπέργκεν της Νορβηγίας αλλά και για τη λογοτεχνία εν καιρώ πολέμου στην πολύπαθη Ουκρανία
Η εκπληκτική ιστορία τού πιο παραγωγικού κλέφτη βιβλίων στην ιστορία
Η «τέλεια» απόδοση ενός κειμένου σε μια άλλη γλώσσα υπάρχει και είναι εφικτή
Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1963
Ένα βιβλίο για τη μνήμη, τον χρόνο, την αγάπη και τη σημασία να φεύγεις την κατάλληλη στιγμή
Τα βιβλία «Όσα ξέρουμε μα δεν τα λέμε», «Το αντίδωρον» και «Το όμορφό μας αύριο» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Από «πατέρας» της σημειολογίας, συγγραφέας best seller
Ένα βιβλίο που αν ήταν ταινία θα είχε τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ
Ένα άγνωστο χρονικό για την Ελλάδα του 1850, γραμμένο από την πρωτοπόρο της σύγχρονης νοσηλευτικής
Μια συζήτηση με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου για το Απόλυτο Κακό, τα ανείπωτα τραύματα του Εμφυλίου και τη λογοτεχνία ως τρόπο να κοιτάξουμε κατάματα όσα δεν αντέχουμε
Τρεις προτάσεις για τον Φεβρουάριο από τον Εκδοτικό Οίκο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.