- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιάννης Στεφανάκις: Ένα άρτιο, πολυεπίπεδο αφιέρωμα για έναν πολύμορφο καλλιτέχνη
Οι Εκδόσεις του Φοίνικα κυκλοφορούν τον τόμο «Από την αφαιρετική τοπιογραφία στο παλίμψηστο εννοιών»
«Από την αφαιρετική τοπιογραφία στο παλίμψηστο εννοιών»: Ένας αφιερωματικός τόμος στον Γιάννη Στεφανάκι από τις Εκδόσεις του Φοίνικα.
Όταν ένας δημιουργός συγκεντρώνει πολλές καλλιτεχνικές ιδιότητες, τότε ο αφιερωματικός τόμος που του ετοιμάζουν οι ομότεχνοί του και άλλοι διανοητές, αν θέλει να είναι επαρκής και να αναδείχνει το εύρος του τιμώμενου προσώπου, οφείλει να διαθέτει ανάλογη πολυμορφία.
Αυτό, ευτυχώς, συμβαίνει στην περίπτωσή μας: 24 κομμάτια ισάριθμων δημιουργών συν μια εκτεταμένη Εργοβιογραφία που φτάνει μέχρι το 2018 συν πολλά ασπρόμαυρα έργα εντός κειμένου συν πολυσέλιδο έγχρωμο Επίμετρο σε ιλουστρασιόν χαρτί με δεκάδες άλλα έργα του καλλιτέχνη συν ένας πρόλογος του ίδιου του Στεφανάκι («…αποφάσισα τελικά να ενδώσω στην έκδοση αυτή, κυρίως για να…») συνθέτουν το χορταστικό αυτό έργο, ένα άρτιο αποτέλεσμα που κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις του Φοίνικα», καταφέρνοντας, νομίζω, να αποτυπώσει τις πολλές όψεις του δημιουργού: χαράκτης, ζωγράφος, τυπογράφος, εικονογράφος, εκδότης και διευθυντής εντύπων Τέχνης, σκηνογράφος, βίντεο ανιμέιτορ, ποιητής, αρθρογράφος, δάσκαλος ποικίλων εικαστικών αντικειμένων – με την ελπίδα να μην παραλείπω κάποια από τις ιδιότητές του.
Επομένως ο τόμος αποτελεί μια εξαιρετική εισαγωγή στον άνθρωπο και το έργο του. Και, καθώς ταιριάζει στον Στεφανάκι, πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά και τυπογραφικά: εύγε στον Μπάμπη Λέγγα, το Σωτήρη Παπαδήμα και τους αδερφούς Μυλωνά.
Στην έκδοση προτάσσεται τιμητικά απόσπασμα από κείμενο του χαράκτη Τάσσου (που, λαθεμένα, αποκαλεί τον Στεφανάκι «αυτοδίδακτο», ενώ πρόκειται για αριστούχο της Καλών Τεχνών) κι ακολουθούν αλφαβητικά οι υπόλοιποι/ες 23. Πολλά κείμενα είναι γραμμένα ad hoc, για την παρούσα έκδοση, ενώ άλλα προέρχονται από καταλόγους εκθέσεων κλπ. Δεν είναι δυνατό να αναφερθούν εδώ όλοι/ες, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ξεχωρίζουν οι συμβολές των εξής:
2. Βούλα Επιτροπάκη, «φως κι ουρανός δικός…»: για την αλληλεπίδραση ποιητικού και εικαστικού στοιχείου στο έργο του Στεφανάκι.
3. Γιάννης Μπόλης, «Η χαρακτική του Γιάννη Στεφανάκι», ένα ευσύνοπτο κείμενο που εισάγει πολύ καλά τον αναγνώστη στο αντικείμενό του.
4. Γιώργος Ριζόπουλος, «Η ποιητική τέχνη του Γιάννη Στεφανάκι», το πληρέστερο κείμενο του τόμου, οργανωμένο σε σαφείς υποενότητες και εσκεμμένα ψευδεπίγραφο: κάθε άλλο παρά μόνο στην ποίηση αναφέρεται.
5. Δήμητρα Σιατερλή, «…λες και το ξύλο ζωντανεύει»: σύντομο και εξαιρετικό ύφος, ξανά για τη χαρακτική.
Κλείνοντας, επισημαίνω ότι τέσσερα ή πέντε κείμενα δε θα έκαναν αισθητή την απουσία τους αν έλειπαν, ενώ μια γραμμούλα με δυο ιδιότητες του/της κάθε συμμέτοχου/ης θα ήταν πολύ χρήσιμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.