Πέθανε η Τόνι Μόρισον και τώρα ποιος μας μένει;
Αμερικανοί πολίτες που αγαπούν το βιβλίο αποτίνουν φόρο τιμής στη συγγραφέα
Αμερικανοί πολίτες που αγαπούν το βιβλίο μιλούν στην κάμερα του BBC για το τι σήμαινε για αυτούς ο λόγος και η ζωή της Τόνι Μόρισον
Σε ηλικία 88 ετών ο κόσμος της παγκόσμιας λογοτεχνίας έχασε χθες Τρίτη την Τόνι Μόρισον, μια εμβληματική εκπρόσωπο της αμερικανικής λογοτεχνίας και πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Πούλιτζερ και Νόμπελ.
Η συγγραφέας αριστουργημάτων όπως το «Αγαπημένη» και το «Τραγούδι του Σόλομον» σπούδασε από το 1949 έως το 1953 στο πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσινγκτον.
Αμερικανοί πολίτες που αγαπούν το βιβλίο μιλούν στην κάμερα του BBC για το τι σήμαινε για αυτούς ο λόγος και η ζωή της αφροαμερικανίδας συγγραφέα. Αποτίνουν φόρο τιμής μέσα από ένα βιβλιοπωλείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο που η Μόρισον σπούδασε ανθρωπολογία και κοινωνιολογία.
«Για μένα η Τόνι Μόρισον ήταν ένας άνθρωπος που ξεπερνούσε τα όρια. Έκαναν πράγματα που κανείς δεν τολμούσε εκείνη την εποχή».
«Είμαι συντετριμμένη. Ήταν μία και μοναδική και θα μας λείψει».
«Ήταν η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εν ζωή αμερικανίδα συγγραφέας. Ακούγοντας την είδηση του θανάτου της σκέφτηκα: Ποιος απέμεινε τώρα που 'έφυγε' η Τόνι;»
«Η Τόνι έδωσε φωνή στους Αφροαμερικανούς γράφοντας μυθιστορήματα για αυτούς σε μια εποχή που κανείς δεν τολμούσε να το κάνει».
«Στο Γυμνάσιο διάβασα τα 'Γαλάζια Μάτια' και μου άλλαξε τη ζωή».
«Ως λευκή με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τι σημαίνει να είσαι Αφροαμερικανός σε αυτή τη χώρα».
«Είναι πολύ κρίμα που έφυγε από τη ζωή σε αυτή τη φάση της αμερικανικής κοινωνίας, γιατί θα ήθελα πολύ να ήξερα τι θα έλεγε για όλα όσα βιώνει σήμερα η χώρα μου».
«Είναι η κολόνα της αφροαμερικανικής κοινωνίας. Σε περιόδους καταστροφής, ανάγκης, θλίψης η Τόνι Μόρισον ήταν για εμάς ένα σημείο αναφοράς, ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούσαμε να βασιστούμε. Με τις λέξεις της, τον λόγο της, μας βοηθούσε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.