- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Αγαπητέ μελλοντικέ εαυτέ μου,
Το νέο βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη με τίτλο «Χαμαιλέοντες» θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Είναι ένα φιλόδοξο βιβλίο, μιλάει για... 130 χρόνια ιστορίας αλλά με έναν πολύ ειδικό τρόπο. Είναι ένα βιβλίο για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, για τον τόπο που μας γεννά και μας στιγματίζει για πάντα. Του ζητήσαμε να μας γράψει λίγα λόγια.
Οι «Χαμαιλέοντες» είναι το 10 κατά σειρά μυθιστόρημα και το 22ο συνολικά βιβλίο μου. Γράφτηκε υπό πολύ ειδικές συνθήκες κυρίως τις πρωινές ώρες όταν μια θεραπεία που έπαιρνα τότε μου είχε αλλάξει το βιολογικό ρολόι και ξυπνούσα στις 4 πμ. Έχω να πω πως η διαύγεια εκείνων των ωρών είναι ανεπανάληπτη…
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το πρώτο μου «ιστορικό» μυθιστόρημα, μια και παρακολουθεί την πορεία μια οικογενείας επί πέντε γενεές και σε βάθος 130 χρόνων.
Ωστόσο δεν είναι γραμμένο με τον κλασικό τρόπο που θα περίμενε κανείς από ένα τυπικό ιστορικό μυθιστόρημα. Υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες, ειδικά μία η οποία επιδίωξα να σφραγίσει το βιβλίο και να του δώσει μια εντελώς άλλη διάσταση. Ο μόνος τρόπος να το αντιληφθείτε είναι να το διαβάσετε.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε μερικές μέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Δυο λόγια για την πλοκή: Μια οικογένεια στο πέρασμα του χρόνου. Δύο νέοι που παντρεύτηκαν παρά τις αντίθετες καταβολές τους. Μια γυναίκα δακτυλοδεικτούμενη, ένας πατέρας ξενιτεμένος, ένας μυστηριώδης “φίλος” από το παρελθόν.
Ένα παράξενο γράμμα. Μια σχεδόν βουβή ταινία. Ένας έφηβος που ανδρώνεται στα χρόνια μιας ψεύτικης ευημερίας. Μια κοπέλα που τραγουδά για έναν κόσμο που αλλάζει Ένα παιδί που παρατηρεί την πορεία προς την κατάρρευση. Μια κοινωνία που βγαίνει απ’ το σκοτάδι, αλλά τελικά μεθάει από το φως.
Άνθρωποι που δημιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν, άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν «χρώμα» για να ελιχθούν. Γύρω τους μια χώρα που βιώνει έντονες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Μια χώρα που ξορκίζει τους φόβους της, αλλάζει διαρκώς ιδεολογίες, μόδες και επιθυμίες, αλλά στο βάθος παραμένει ίδια: ανέτοιμη «από καιρό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα μέχρι απλούς κατοίκους, ένα βιβλίο-ταξίδι σε 201 ιστορίες. Ο Χρήστος Πιπίνης, «ψυχή» της ομάδας, μάς είπε περισσότερα
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 19:30
Τα δεκατέσσερα κείμενα του βιβλίου αναφέρονται στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το νεοελληνικό κράτος και την νεοελληνική κοινωνία
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.