Βιβλιο

Η Κωνσταντία Σωτηρίου είναι η νικήτρια Ευρώπης και Καναδά στον διαγωνισμό της Κοινοπολιτείας

Για το αδημοσίευτο διήγημά της «Έθιμα θανάτου» που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις Εκδόσεις Πατάκη

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντία Σωτηρίου
Κωνσταντία Σωτηρίου

Η Κωνσταντία Σωτηρίου αναδείχθηκε νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 της περιφέρειας Ευρώπης και Καναδά.

Η κύπρια συγγραφέας Κωνσταντία Σωτηρίου, των εκδόσεων Πατάκη, αναδείχθηκε νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 της περιφέρειας Ευρώπης και Καναδά. Η Κωνσταντία Σωτηρίου είναι μία από τις πέντε περιφερειακές νικήτριες των βραβείων για το αδημοσίευτο διήγημά της «Έθιμα θανάτου», με θέμα τις κύπριες μητέρες και συζύγους αγνοουμένων, οι οποίες αφέθηκαν να πιστεύουν ότι οι δικοί τους αγνοούνταν μετά τον πόλεμο του 1974, ενώ το κράτος και η κοινωνία είχαν ξεκάθαρα τεκμήρια για τους θανάτους τους. Το διήγημα, που μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη Λίνα Πρωτοπαπά, θα περιλαμβάνεται στο τρίτο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις Εκδόσεις Πατάκη και με το οποίο συμπληρώνεται μια τριλογία για τις γυναίκες της Κύπρου (προηγήθηκαν τα «Η Αϊσέ πάει διακοπές» [2015] και «Φωνές από χώμα» [2017], και τα δύο από τις Εκδόσεις Πατάκη).

Κωνσταντία Σωτηρίου «Η Αϊσέ πάει διακοπές» [2015] και «Φωνές από χώμα» [2017], εκδόσεις Πατάκη
Κωνσταντία Σωτηρίου «Η Αϊσέ πάει διακοπές» [2015] και «Φωνές από χώμα» [2017], εκδόσεις Πατάκη

Για τη βράβευση αυτή η Κωνσταντία Σωτηρίου δήλωσε: «Με γέμισε χαρά αλλά και μεγάλη συγκίνηση η βράβευσή μου ως περιφερειακή νικήτρια Ευρώπης και Καναδά στον διαγωνισμό της Κοινοπολιτείας. Κυρίως επειδή και οι πέντε περιφερειακές νικήτριες του διαγωνισμού είναι γυναίκες και οι ιστορίες που διακρίθηκαν μιλούν για δυνατά γυναικεία θέματα, όπως ο πόνος, η θλίψη, η απώλεια, η εγκατάλειψη. Η δική μου ιστορία μιλά για τις γυναίκες που περίμεναν, γι’ αυτές που έμειναν πίσω περιμένοντας μάταια και άδικα, που έγιναν με το ζόρι ηρωίδες ενός αγώνα που ήταν από την αρχή χαμένος. Είμαι περήφανη που η λογοτεχνία μπορεί να δώσει φωνή στους ανθρώπους που μένουν αναγκαστικά στο περιθώριο. Είναι γι’ αυτό που γράφουμε. Είναι γι’ αυτά που γράφουμε. Επίσης να ευχαριστήσω τη μεταφράστρια του διηγήματος Λίνα Πρωτοπαπά, που με την ευαισθησία, την αγάπη και τις γνώσεις της κατάφερε να μετουσιώσει την ιστορία μου σε μία άλλη γλώσσα τόσα καλά, που μπόρεσε η ιστορία αυτή να βραβευτεί.

Το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας απονέμεται κάθε χρόνο για το καλύτερο σύντομο αδημοσίευτο μυθοπλαστικό έργο συγγραφέων από την Κοινοπολιτεία. Είναι το μοναδικό βραβείο στον κόσμο που οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν σε αγγλικά, ελληνικά, κινέζικα, μαλαϊκά, μπεγκάλι, πορτογαλικά, σαμόα, σουαχίλι, ταμίλ και τουρκικά. Αυτή η γλωσσική πολυμορφία του βραβείου αντιπροσωπεύει τον πλούτο των πολλών και διάφορων λογοτεχνικών παραδόσεων της Κοινοπολιτείας.

Oι άλλες περιφερειακές νικήτριες του Βραβείου της Κοινοπολιτείας, που φέτος είναι όλες γυναίκες, είναι:

  1. Από την Αφρική, η Mbozi Haimbe, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λουσάκα της Ζάμπιας και τώρα ζει στο Νόρφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου, με το διήγημα «Madam’s Sister».
  2. Από την Ασία, η Μαλαισιανή συγγραφέας, καθηγήτρια γλώσσας και δημιουργικής γραφής Saras Manickam, με το διήγημά της «My Mother Pattu».
  3. Από την Καραϊβική, η Alexia Tolas, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Μπαχάμες, με το διήγημά της «Granma’s Porch».
  4. Από τα νησιά του Ειρηνικού, η συγγραφέας, καλλιτέχνης και εκδότρια Harley Hern, που ζει σε μια αγροτική συνοικία όπου πριονίζει καυσόξυλα και φτιάχνει φράχτες, με το διήγημά της «Screaming».

 Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 2,5 χιλιάδων στερλίνων. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Κεμπέκ του Καναδά στις 9 Ιουλίου και σ' αυτή θα ανακοινωθεί η τελική νικήτρια από τις πέντε περιφερειακές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκδόσεις Utopia: «Αθέατος Βίος» του Νικολό Αμανίτι | «Το κακό που δεν υπάρχει» της Τζούλια Καμινίτο
«Αθέατος Βίος» και «Το κακό που δεν υπάρχει»: δύο μυθιστορήματα για όσα κρύβουμε από τον κόσμο – και από τον εαυτό μας

Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή

«Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε, εκδόσεις Διόπτρα
«Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε: Το ταξιδιωτικό βιβλίο ενός απρόθυμου ταξιδευτή

Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.

Βασίλης Καραποστόλης
Βασίλης Καραποστόλης: «Όταν παύουν τα αισθήματα, πληθαίνουν οι παραισθήσεις»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY