Τι ξέρετε για τα φιλελληνικά ρολόγια;
Μια άγνωστη πτυχή του φιλελληνισμού στο υπέροχο λεύκωμα «Ο ώρες του Αγώνα - Τα γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ολκός»
Στα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης (1821 - 1829) αναπτύχτηκε ένα παγκόσμιο κίνημα φιλελληνισμού, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να αποφασίσουν τρεις από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία να επέμβουν στον πόλεμο ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε σχεδόν επιβληθεί και με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (Οκτώβρης 1827) να δημιουργήσουν, τελικά, το νεοελληνικό κράτος.
Το φιλελληνικό κίνημα είχε πολλές πτυχές: άφιξη πολεμιστών και άλλων προσωπικοτήτων από διάφορες χώρες (γνωστότερος απ’ όλους ο Μπάιρον), πολιτική αρθρογραφία και λόμπινγκ για χορήγηση δανείων στην επαναστατική ελληνική κυβέρνηση, καλλιτεχνική δράση υπέρ των Ελλήνων (ποίηση, θέατρο, ζωγραφική, μουσική, όπερα, κλπ).
Η πιο άγνωστη πτυχή του καλλιτεχνικού φιλελληνισμού είναι, νομίζω, τα φιλελληνικά ρολόγια της Γαλλίας. Μπρούτζινα, πορσελάνινα ή άλλα, επιχρυσωμένα, μαύρα ή πολύχρωμα, με σύνθετα συμπλέγματα ή με λίγα πρόσωπα (ή και ένα μόνο), τα επιτραπέζια αυτά ρολόγια είχαν πηγή έμπνευσής τους γκραβούρες ή πίνακες που απεικόνιζαν πολεμικά γεγονότα, αγωνιστές, αρχαίους ήρωες (Λεωνίδας), γεγονότα της Επανάστασης ή και απλές σκηνές της καθημερινής ζωής στον ελληνικό χώρο κ.λπ. παράχτηκαν και πουλήθηκαν μαζικά τα χρόνια της Παλινόρθωσης. Πολλά από αυτά διατηρήθηκαν από τότε σε σπίτια σαν οικογενειακά κειμήλια, μέχρι που στις μέρες μας έγιναν αντικείμενο ιστορικής, οικονομικής, τεχνικής και εικαστικής έρευνας.
Η ίδια μού είπε ότι η δουλειά για το βιβλίο κράτησε δυο χρόνια, αλλά, προσθέτω εγώ, το αποτέλεσμα δικαιολογεί πλήρη εκδοτική περηφάνια. Συνδυάζοντας εγκυκλοπαιδικότητα και αισθητική, το λεύκωμα θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό δώρο από «ψαγμένους» αγοραστές προς αποδέκτες διατεθειμένους να εκπλαγούν θετικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.