Βιβλιο

«Εφιάλτης στην Αριζόνα». Γιατί να το διαβάσεις;

Ένα πυρετικό θρίλερ όπου οι ανατροπές προσεγγίζουν την ταχύτητα του φωτός (εκδ. Μεταίχμιο)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Haylen Beck «Εφιάλτης στην Αριζόνα» εκδόσεις Μεταίχμιο

Υπόθεση: Η Όντρα Κίνεϊ θέλει απλώς να φτάσει στην Καλιφόρνια και να κάνει μια νέα αρχή με τα παιδιά της, τον Σον και τη Λουίζ. Οδηγεί χιλιόμετρα σε παράδρομους καθώς φοβάται ότι ο σύζυγός της, τον οποίο εγκατέλειψε για να ξεφύγει από την ταπείνωση και τον εξευτελισμό, θα την κυνηγήσει με κάθε τρόπο. Μα λίγο πριν αγγίξει το όνειρο, ο σερίφης Ρόναλντ Γουάιτσαϊντ, τη σταματά για έλεγχο στη μέση της ερήμου της Αριζόνας και ανακαλύπτει ένα σακουλάκι ναρκωτικά στο πορτ μπαγκάζ της. Και ενώ εκείνη ορκίζεται πως δεν γνωρίζει τίποτα γι αυτό, εκείνος αποφασίζει την κράτησή της. Ο εφιάλτης ξεκίνησε … ή μήπως αυτό είναι απλά η αρχή του παραλόγου;

Συγγραφέας: Πίσω από το ψευδώνυμο Haylen Beck κρύβεται ο γνωστός Stuart Neville, o μπεστεσελερίστας συγγραφέας που έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο των Los Angeles Times. Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορούν επίσης οι περιπέτειες του επιθεωρητή Λένον: «Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ», «Συνωµοσία της φωτιάς», «Κλεμμένες ψυχές», «Πέπλο σιωπής». Τα μυθιστορήματα του Stuart έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, όπως τα γερμανικά, τα ιαπωνικά, τα πολωνικά, τα σουηδικά. Η γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος «Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ», «Les Fantômes de Belfast», κέρδισε το Le Prix Mystère de la Critique du Meilleur Roman Étranger και το Grand Prix du Roman Noir Étranger.

Σε συνέντευξή του, έχει δηλώσει για το ψευδώνυμό του: «Πήγα ένα οδικό ταξίδι μέσω της Αριζόνα, και έτυχε να συμπέσει με την αγαπημένη μου μπάντα, τους Van Halen, παίζοντας το Phoenix. Αυτό με έκανε να σκεφτώ τους δύο αγαπημένους κιθαρίστες μου, τον Eddie Van Halen και τον Jeff Beck, και αν θα μπορούσα να φτιάξω ένα ψευδώνυμο σαν φόρο τιμής σε αυτούς. Έτσι γεννήθηκε το Haylen Beck. Το πρώτο όνομα είναι ουδέτερο και το γεγονός ότι το επώνυμο είναι κοντά στην κορυφή του αλφάβητου ήταν μπόνους!»

Σε ποιους απευθύνεται: Αν θέλεις να νιώσεις την αδρεναλίνη σου να χτυπάει κόκκινο και τις αισθήσεις σου να βρίσκονται σε συναγερμό κάθε δευτερόλεπτο, τότε σίγουρα ο «Εφιάλτης στην Αριζόνα» είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις!

Θα σε συνεπάρουν:

1. Οι ασύλληπτες ανατροπές της πλοκής
Ένα θρίλερ που σε ξεπερνά και σε ξαφνιάζει. Χωρίς αναστολές, ο «Εφιάλτης στην Αριζόνα» αποκαλύπτει τα μυστικά του και σε παγιδεύει στις σελίδες του με την πρώτη ματιά. Απροκάλυπτα ανατρεπτικό, καταφέρνει να σε κρατήσει σε εγρήγορση, να σε βάλει στο παιχνίδι, να σε παρασύρει στην παράνοια που κρύβεται σε κάθε κεφάλαιο και να απογειώσει την αναγνωστική σου απόλαυση με κάθε αλλαγή στις υποθέσεις που εξυφαίνεις εσύ στο μυαλό σου καθώς το διαβάζεις. Μην αναλώνεσαι σε σκέψεις, απλά διάβασέ το χωρίς διακοπή.

2. Οι απεγνωσμένοι ήρωες και οι προσωπικές τους ιστορίες
Η Όντρα, ο Ντάνι Λι, η Τζένιφερ Μίτσελ, η βοηθός Κόλινς, η κυρία Γκέρμπερ έχουν περάσει από την κόλαση, έχουν βιώσει τον πόνο, την απόγνωση, την απελπισία και προσπαθούν ο καθένας τους να σταθούν όρθιοι. Ο Ρόναλντ απασφαλίζει τις άμυνές τους και τους οδηγεί σε αποφάσεις και συμπεριφορές που δεν θα μπορούσαν ποτέ να διανοηθούν. Τώρα, στέκονται αντιμέτωποι και ο στόχος είναι ένας: να μην χάσουν τον εαυτό τους, εκείνους που αγαπούν και κυρίως την ψυχή τους.

3. Ο καταιγιστικός ρυθμός, η αφήγηση και η ατμόσφαιρα
Ένας εκπληκτικός συνδυασμός που ξεπερνά κάθε σου προσμονή. Οι γρήγοροι, άμεσοι και αφοπλιστικοί διάλογοι, οι εναλλαγές στην αφήγηση (όπου διαβάζεις και την πλευρά του ίδιου του αγοριού, του μικρού Σον), οι απέραντες εκτάσεις της Αριζόνα και η αγριότητα του τοπίου, η δράση και η αντίδραση, η ταχύτητα που ακολουθούν οι εξελίξεις και οι απρόβλεπτες παρεμβολές, συμμαχίες και συνεργασίες, στήνουν ένα κινηματογραφικό θρίλερ γεμάτο ένταση και σασπένς.

4. Ο αχανής κόσμος του σκοτεινού διαδικτύου
Η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά του παιχνιδιού, της ενημέρωσης, της αναζήτησης πληροφοριών, της επαφής με κάθε μέρος του πλανήτη. Το σκοτεινό διαδίκτυο φανερώνει άλλη μια αποτρόπαια πτυχή του μέσα από την ιστορία του Σον και της Λουίζ και σου χτυπά το καμπανάκι: υπάρχουν κρυφές γωνίες στις οποίες κάποιοι ανυπομονούν να αφήσουν ελεύθερες τις αρρωστημένες ορέξεις του.

Haylen Beck «Εφιάλτης στην Αριζόνα» εκδόσεις Μεταίχμιο
Κορυφαία στιγμή: Η φράση «Ποια παιδιά;»

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Ο Stuart Neville εξηγεί πώς προέκυψε η ιδέα του βιβλίου «Εφιάλτης στην Αριζόνα»: «Η ιδέα άρχισε ως διάλογος. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποια ήταν η κατάσταση, αλλά μια νύχτα έβλεπα μια ταινία και αυτή η γραμμή έπεσε στο κεφάλι μου: "Υπάρχει ένας άνθρωπος που θα μου πληρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα παιδί. Τρία εκατομμύρια για ένα ζευγάρι."Και αυτό ήταν. Αυτό είναι όλο που ήρθε σε μένα. Τις επόμενες δυο μέρες, άρχισα να σκέφτομαι ποιος έλεγε αυτή τη γραμμή, με ποιον, πού το λέει, παίρνοντας επιτέλους την ιδέα αυτού του αδίστακτου σερίφη να μιλάει σε μια μητέρα για τα δικά της παιδιά και ο οποίος βρίσκεται σε μια μικρή πόλη στην Αριζόνα. Όλα απλά ξεδιπλώνονται από αυτή τη γραμμή διαλόγου».

Αν μπορούσα θα άλλαζα: Τον ρόλο της Τζένιφερ Μίτσελ που αφήνει κενά όσον αφορά τον τρόπο που κινείται και τις έρευνές της.

Μετάφραση: Ανήκει στη Βάσια Τζανακάρη και είναι πραγματικά εκπληκτική!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ