Βιβλιο

«Οι φόνοι της Κίσσας». Γιατί να το διαβάσεις;

Ο Anthony Horowitz σε προκαλεί να βρεις τον δολοφόνο πριν χαθεί στη λήθη (εκδ. Διόπτρα)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Anthony Horowitz
Anthony Horowitz

Υπόθεση:  Η Σούζαν Ράιλαντ είναι υπεύθυνη έκδοσης στις εκδόσεις Κλόβερλιφ και εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ αρχίζει να διαβάζει το χειρόγραφο του ένατου βιβλίου της σειράς με πρωταγωνιστή τον Άττικους Πυντ, του διάσημου συγγραφέα Άλαν Κόνγουεϊ.

Anthony Horowitz «Οι φόνοι της κίσσας» εκδ. Διόπτρα
Η πλοκή διαδραματίζεται σε μια βρετανική επαρχία, εν έτει 1955 και ξεκινά με τον θάνατο της οικονόμου Μαίρης Μπλάκιστον. Ένας θάνατος που αναστατώνει τη μικρή κοινωνία και προκαλεί πανικό σε κάποια από τα μέλη της. Σύντομα, η δολοφονία του σερ Μάγκνους, αφεντικού της αποθανούσης Μπλάκιστον, θα κινητοποιήσει τις αρχές αλλά και τον Άττικους Πυντ. Οι έρευνες κινούνται προς διαφορετικούς άξονες καθώς υπάρχουν πολλοί ένοχοι, σύντομα όμως ο ντετέκτιβ θα βρει την άκρη του νήματος και θα αποκαλύψει το όνομα του δολοφόνου.

Μόνο που... Οι τελευταίες σελίδες του χειρόγραφου λείπουν. Και ενώ η Σούζαν και το αφεντικό της, ο Τσαρλς, ετοιμάζονται να τις ζητήσουν από τον συγγραφέα, η είδηση της αυτοκτονίας του τελευταίου σκάει σαν βόμβα. Όλα ανατρέπονται και η Σούζαν προσπαθεί, πάση θυσία, να βρει το κομμάτι του παζλ που λείπει. Μόνο που σύντομα θα αντιληφθεί ότι πρέπει εκείνη να εξιχνιάσει το μυστήριο και να βρει τον ένοχο... Εκείνον που σκότωσε τις «Άγριες Κίσσες».

Συγγραφέας: Ο Anthony Horowitz έχει γράψει περισσότερα από σαράντα βιβλία και είναι συγγραφέας και δημιουργός της βραβευμένης αστυνομικής σειράς Foyle's War, Midsomer Murders και της πιο πρόσφατης Collision, ανάμεσα στις άλλες τηλεοπτικές δουλειές του. Το 2011, το ίδρυμα Arthur Conan Doyle ανέθεσε στον συγγραφέα να γράψει τα μυθιστορήματα The House of Silk (2011) και Moriarty (2014), με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, τα οποία έγιναν best sellers. Είναι γνωστός διεθνώς κυρίως για τα παιδικά κατασκοπικά μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον έφηβο ήρωα Άλεξ Ράιντερ.

Σε συνέντευξή του δήλωσε σχετικά με την ιδέα του να γράψει ένα μυθιστόρημα μέσα σε ένα άλλο μυθιστόρημα: «Με ενέπνευσε, εν μέρει, η αγάπη μου για τον Σέρλοκ Χολμς και το γεγονός ότι ενώ ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ δημιούργησε τον δημοφιλέστερο ντετέκτιβ στη μυθοπλασία, στην πραγματικότητα τον αντιπαθούσε καθώς νόμιζε ότι δεν άξιζε τα ταλέντα του και γι' αυτό τον ξεφορτώθηκε πετώντας τον από τους καταρράκτες του Reichenbach. Αυτό μου έδωσε την ιδέα να γράψω μια ιστορία για έναν συγγραφέα, τον Άλαν Κόνγουεϊ, και έναν ντετέκτιβ, τον Άττικους Πυντ, και να διερευνήσω τη σχέση μεταξύ τους. Από εκείνο το σημείο και μετά, ήξερα ότι θα ήταν ένα βιβλίο μέσα σε ένα βιβλίο. Θα υπήρχε το βιβλίο που γράφει ο συγγραφέας και το βιβλίο που έγραφα για τον συγγραφέα».

Σε ποιους απευθύνεται: Αν αγαπάς τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι, λατρεύεις τον χαρισματικό Ηρακλή Πουαρό αλλά έχεις και μια αδυναμία στον Σέρλοκ Χολμς, τότε «Οι φόνοι της Κίσσας» είναι έτοιμοι να σου προσφέρουν την απόλυτη απόλαυση: δύο αστυνομικές ιστορίες σε μία! Ο χρόνος εκμηδενίζεται και οι πολλαπλοί ένοχοι δεν θα σου επιτρέψουν να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Θα σε συνεπάρουν:

  1. Η απίστευτη σύλληψη της ιδέας του βιβλίου μέσα σε ένα βιβλίου
    Τι άλλο να ζητήσει ένας λάτρης της Άγκαθα Κρίστι όταν έχει δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις φόνους με πολλούς ενόχους μέσα σε ένα μόνο βιβλίο; Ο συγγραφέας Anthony Horowitz εντυπωσιάζει με το στήσιμο της πλοκής και τη σύλληψη της ανατροπής που αποτελεί το έναυσμα για μια νέα υπόθεση, γεμάτη σασπένς, μυστήριο και πικρές αλήθειες ζωής.
  2. Η χαρισματική φυσιογνωμία του Άττικους Πυντ και η σχέση του με τον δημιουργό του
    Ο ντετέκτιβ, που έχει κάνει διάσημο τον συγγραφέα Άλαν Κόνγουεϊ, είναι ένας γλυκός και προσηνής χαρακτήρας, που έχει ζήσει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και καλείται για άλλη μια φορά να κοιτάξει τον θάνατο κατάματα. Αυτό δεν τον εμποδίζει να αναλάβει, μαζί με τον βοηθό του Φρέιζερ, την εξιχνίαση μιας ακόμα περίπλοκης υπόθεσης. Σύντομα, η εξέλιξη των γεγονότων θα φανερώσει τα πραγματικά αισθήματα του δημιουργού του για εκείνον και θα ρίξει φως σε μια ιδιαίτερη πτυχή των συγγραφέων. Σε μια αλήθεια που μπορεί να σε διχάσει. Όπως ακριβώς και τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.
  3. Οι χαρακτήρες
    Και στις δύο υποθέσεις, οι ύποπτοι είναι πολλοί και τα μυστικά που κρύβουν επικίνδυνα. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι ιδανική για αστυνομικά μυθιστορήματα και θα σε ικανοποιήσουν απόλυτα, θα σε παρασύρουν στο παιχνίδι σκιών τους και θα εκτοξεύσουν την αγωνία σου στα ύψη. Θα προσπαθήσεις σκληρά για να μη γυρίσεις στις τελευταίες σελίδες.
  4. Το φινάλε
    Αν πιστεύεις ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου −ή μήπως δεν είναι μόνο ένας;− αποτελεί και το φινάλε, κάνεις λάθος. Η Σούζαν δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη...
  5. Η κοινωνική διάσταση των ιστοριών
    Ο συγγραφέας κατορθώνει μέσα από τις αστυνομικές του υποθέσεις να προβάλλει τα στερεότυπα και τις ηθικές αξίες που διέτρεχαν τις κλειστές κοινωνίες τη δεκαετία του ’50 στη Βρετανία, αλλά και να σχολιάσει με καυστικότητα τα κακώς κείμενα του εκδοτικού και συγγραφικού γίγνεσθαι στις μέρες μας.

Κορυφαία στιγμή: Η αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού που έκρυβε περίτεχνα η Μαίρη Μπλάκιστον.

Αν μπορούσα θα άλλαζα: Δεν θες να αλλάξεις ούτε λέξη!

Φράσεις που ξεχώρισα: «Η πείρα με έχει διδάξει ότι οι συγγραφείς που πεθαίνουν ξεχνιούνται με αξιοσημείωτη ταχύτητα. Ακόμα κι οι ζωντανοί συγγραφείς δυσκολεύονται να μείνουν στις προθήκες· υπάρχουν πάρα πολλά καινούρια βιβλία και πολύ λίγα ράφια».

Μετάφραση: Ανήκει στη Χριστιάννα Σακελλαροπούλου και είναι εξαιρετικά δυνατή, χωρίς να αλλοιώνει το ύφος και τη δύναμη του κειμένου.

Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ