Βιβλιο

Νέα κυκλοφορία: «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» του Θανάση Χειμωνά

«Στην τέχνη θεωρώ ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα και ουσιαστικά»

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 439
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42696-96032.jpg

Το νέο βιβλίο του Θανάση Χειμωνά «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» (εκδ. Πατάκη) είναι μία ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα.

Με την ανωνυμία στο Internet δείχνεις ότι είσαι κότα

Ο τίτλος του καινούργιου του βιβλίου «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» αφορά μόνο έναν ανεκπλήρωτο έρωτα ή και την κατάσταση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ή η χώρα; Ο συγγραφέας εξηγεί στην Α.V.

Ένας σαρωτικός ανολοκλήρωτος έρωτας, μία πόλη που ταράζεται από την κρίση και τις διαδηλώσεις, οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα της νέας γενιάς και η Κατερίνα...

Μια κοπέλα στα 30, που προσπαθεί να αφουγκραστεί τον εαυτό της και να βρει ισορροπίες σε ένα περιβάλλον που καταρρέει. Το νέο βιβλίο του Θανάση Χειμωνά «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» (εκδ. Πατάκη) είναι μία ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης που βιώνουμε σήμερα, αλλά και η συναρπαστική ιστορία μίας νέας κοπέλας που ερωτεύεται παράφορα ένα μυστηριώδη και απόμακρο άντρα, με έναν έρωτα διαφορετικό και μοναδικό. Ολοκληρωτικό και ανεκπλήρωτο. Άλλωστε, όπως μου λέει ο Θανάσης Χειμωνάς, «για μένα η έννοια “ανεκπλήρωτος έρωτας” είναι πλεονασμός. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι ο ιδανικός. Δεν έχει κάποιο ελάττωμα. Αν το ζήσεις, βρίσκεις πάντα κάποιο ψεγάδι. Από εκεί και πέρα στην τέχνη θεωρώ ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα και ουσιαστικά. Γι’ αυτό άλλωστε και κανένα βιβλίο μου δεν έχει happy end».

Γυρνάω πίσω στις 24/3/2012, όταν στην εκπομπή που κάναμε τότε μαζί με τον Μίμη Ανδρουλάκη στον Flash 96, του είχε κάνει πρόταση on air να κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Το προηγούμενο βράδυ ο Μίμης μού είχε εξομολογηθεί την πρόθεσή του, αλλά μου είπε να μην πω τίποτα στον Θανάση για να δει την αυθόρμητη αντίδρασή του. «Αυτό είναι η ανατροπή, η πεταλούδα που λέμε, μια μικρή αλλαγή στις αρχικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογα μεγάλα αποτελέσματα με την είσοδο νέων ανθρώπων. Σε αιφνιδιάζω αυτή τη στιγμή, σε προσκαλώ και σε προκαλώ να συμμετέχεις στον εκλογικό αγώνα. Να είσαι υποψήφιος! Και θα καλέσω και τον κόσμο, αντί να ψηφίζει βαρόνους και τα ίδια πρόσωπα, να στηρίξει νέους ανθρώπους. Λοιπόν, δώσε μου το χέρι σου! Δίνουμε τα χέρια εδώ στον αέρα!» Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα... Ο Μίμης επέλεξε στην πορεία να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά ο Θ.Χ είναι σήμερα ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

Θα μας συστήσεις την Κατερίνα;
Η Κατερίνα είναι μία γυναίκα γύρω στα 30 με έντονα συναισθήματα, τα οποία όμως δεν μπορεί ούτε η ίδια να ελέγξει, να τα βιώσει. Ερωτεύεται παράφορα, αδικαιολόγητα μπορεί να πει κάποιος, έναν άντρα σχεδόν άγνωστο. Νιώθει ότι δεν μπορεί να ενταχθεί κάπου. Είναι συνεχώς ξεκρέμαστη. Στο βιβλίο περιγράφεται και η οικονομική κρίση, αλλά ως φόντο. Η ψυχοσύνθεση των ηρώων μου, που πάντα είναι σκοτεινή, τους κρατά μακριά από τα γεγονότα. Ίσως να θέλω να δείξω ότι όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα που ζούμε, πάντα υπάρχει κάτι σε προσωπικό επίπεδο που είναι πιο βαθύ· ακόμα και σε δύσκολες συλλογικά εποχές, μεγάλη σημασία έχει αυτό που ζούμε εμείς και τι κάνουμε εμείς.

Περιγράφεις έναν παράφορο έρωτα, αλλά οι δύο ήρωές σου δεν έρχονται ποτέ σε ερωτική επαφή...
Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το βιβλίο έφτασα στο ζενίθ του ανεκπλήρωτου έρωτα. Εκτός του ότι δεν έρχονται σε επαφή, το αντικείμενο του πόθου της Κατερίνας είναι μία πολύ παράξενη φιγούρα. Ακόμα και όταν του ζητάει να παντρευτούν εκείνος της λέει απλά «ναι, άμα θες, εγώ δεν έχω πρόβλημα». Είναι ένας ήρωας τελείως αποστασιοποιημένος και σκοτεινός, που μέχρι τέλους δεν καταλαβαίνουμε ποιος είναι πραγματικά. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι λογικό σε μία τέτοια σχέση να μην υπάρχει καν σεξουαλική επαφή

Το «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» κάποιοι θα μπορούσαν να το αποδώσουν στο ΠΑΣΟΚ.
Θεωρείς ότι θα μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, ότι πρέπει να μετέχει σε κάτι ευρύτερο; Προφανώς το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να κάνει μόνο του αυτό που έκανε παλιότερα, να καλύψει το χώρο, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά που έχει κάνει και η ιστορία του αποτελούν πρόβλημα. Δηλαδή, δεν είμαι της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα και πρέπει να το ξεχάσουμε. Προφανώς έγιναν λάθη, αλλά το ΠΑΣΟΚ έκανε και πολλά καλά. Ακόμα και αυτό που είπε ο Πάγκαλος και τον έβριζαν είναι αλήθεια, ότι το ΠΑΣΟΚ εδραίωσε τη δημοκρατία όταν βγήκε το ’81. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει. Εάν καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία του μπορεί να συσπειρώσει γύρω του τη ΔΗΜΑΡ, ενδεχομένως τη ΔΡΑΣΗ, αλλά και να φτάσει και πίσω από τις γραμμές της ΝΔ να προσεγγίσει προοδευτικούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν αισθάνονται άνετα υπό τον Σαμαρά ή σωστούς και σοβαρούς ανθρώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν αισθάνονται άνετα με τις κρεμάλες και τις μούντζες. Προοπτικές υπάρχουν, αλλά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει αξιόπιστο. Να συσπειρωθεί και να ανανεωθεί. Και με το «νέα πρόσωπα» δεν εννοώ νέα σε ηλικία.

Πώς όμως θα συσπειρωθεί, όταν παρακολουθήσαμε πρόσφατα την κόντρα του Β. Βενιζέλου στον Γ. Παπανδρέου. Θεωρείς ότι ήταν σωστή κίνηση;
Θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος και από τις δύο πλευρές. Ήταν αδιανόητο. Βλέπουμε να εκτυλίσσεται ένας λυσσαλέος εμφύλιος μέσα στο ΠΑΣΟΚ, σε ένα κόμμα που βρίσκεται στο 5%. Και παλιότερα μπορεί να συνέβαιναν, ίσως και παρόμοια, αλλά το κόμμα του 45% μπορούσε να τα αντέξει, τώρα δεν μπορεί.

Από την άλλη, στη ΝΔ κανείς ποτέ δεν μιλάει κατά του Κώστα Καραμανλή.
Μα είναι και σαφές ότι οι ευθύνες του Καραμανλή είναι ασύγκριτα περισσότερες σε σχέση με του Παπανδρέου. Η χώρα έζησε μία τραγική διαχείριση επί 5 χρόνια. Επίσης, η ΝΔ χρωστάει περισσότερα χρήματα από όσα χρωστάει το ΠΑΣΟΚ, αλλά στη ΝΔ δεν λέγεται τίποτα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ γίνεται πόλεμος. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είμαστε στον ίδιο χώρο και η συγκυρία έχει να κάνει με την επιβίωση του χώρου. Είναι σίγουρο ότι, αν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, θα διαλυθεί και ο μεσαίος χώρος. Η ΔΗΜΑΡ –και λόγω μίας ατολμίας που επιδεικνύει– δεν είναι ελκυστική, ενώ οι άλλες κινήσεις γύρω από το ΠΑΣΟΚ έχουν ποσοστά κάτω από τη μονάδα. Αν καταρρεύσει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, θα καταρρεύσει όλος ο μεσαίος χώρος και οι επιλογές θα είναι είτε ΝΔ του Σαμαρά, είτε ΣΥΡΙΖΑ όπως εξελίσσεται με τους ακραίους, τις κρεμάλες και το φλερτ με τον Καμμένο, ή η τρίτη επιλογή –που θα είναι και η χειρότερη– να φτάσει ο κόσμος να περιμένει να σωθεί από τη Χ.Α.

Τι σου λέει η μητέρα σου όταν της μεταφέρεις σχόλια στο Facebook ότι είσαι «ένας ανάξιος γιος του Γιώργου Χειμωνά και της Λούλας Αναγνωστάκη»;
Με τη μητέρα μου με όλα αυτά γελάμε. Είναι η γνωστή λογική του Έλληνα: επειδή εγώ δεν έχω κάνει τίποτα και ο πατέρας μου ήταν τιποτένιος, βλέπω τον τάδε σε μια καλή κατάσταση με πατέρα που ήταν γνωστός και τον χτυπάω όσο μπορώ μήπως και καταφέρω να τον ρίξω στα δικά μου χάλια. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι συμπλεγματικοί. Λόγω κρίσης, όμως, η καφρίλα έχει βγει στην επιφάνεια.

Μάλιστα σε ειρωνεύονται που μένεις στο Κολωνάκι...
Ναι, αυτή είναι κλασική κατηγορία. Όλοι αυτοί οι τύποι παριστάνουν ότι ανήκουν στη φτωχολογιά και ότι μένουν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Εντωμεταξύ, επειδή παλιά θεωρούσα φλωριά να πω ότι μένω στο Κολωνάκι, έλεγα ότι μένω Κυψέλη, όπου είχα γεννηθεί. Αλλά, τώρα, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ιστορία, λέω με υπερηφάνεια ότι μένω Κολωνάκι, και μάλιστα στην πλατεία, και γουστάρω! Βέβαια, όλοι αυτοί που το παίζουν φτωχολογιά, αν δουν να σκάει καμιά Στανίση γίνονται Μαρίες Αντουανέτες και βγάζουν πύρινους λόγους για τα «γούστα του λαουτζίκου και την πλέμπα».

Ποια είναι η γνώμη σου για τις επιθέσεις που γίνονται στα social media και για την ανωνυμία με αφορμή και το περιστατικό με τον Πιτσιρίκο;
Η στοχοποίηση είναι πανεύκολη σήμερα: Ένα γελοίο ψευδώνυμο, ένα ψευτοεπαναστατικό άβαταρ κι έγινε η δουλειά. Πιο κότα γίνεσαι Chicken McNuggets! Όσο για τον Πιτσιρίκο είναι η κορυφή του παγόβουνου, της ανώνυμης χυδαιότητας του Internet. Κάτι που το λες χωρίς φωτογραφία και πίσω από ψευδώνυμο δείχνει δειλία, σημαίνει ότι είσαι κότα.

Θεωρείς ότι λόγω του μνημονίου ο διαχωρισμός Αριστεροί-Δεξιοί παραμένει ή έχει αλλάξει;
Ο μεγάλος διαχωρισμός είναι μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί. Δυστυχώς. Γιατί δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι το μνημόνιο είναι τέλειο. Είναι ένα δυσάρεστο φάρμακο. Απλώς υπάρχουν αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να θεραπεύσει τη χώρα και οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα και μόλις το διώξουν θα γίνουμε Μονακό. Εγώ θεωρώ ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι επικίνδυνος, διότι έχει ανακατέψει τελείως την τράπουλα. Δεν μπορείς να βλέπεις αριστερούς να ανακατεύονται με ακροδεξιούς. Είναι κάτι ανιστόρητο και θλιβερό. Παλιά θυμάμαι ότι δεν διαφωνούσα με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούσα να βρω κοινό τόπο με έναν ΝΔ. Τώρα με έναν ΝΔ μπορώ να βρω πάρα πολλά κοινά, ενώ υπάρχουν Αριστεροί που δεν θέλουν να με βλέπουν!

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε γι’ αυτόν

  • Πήρε κινητό το 2006 και το χρησιμοποιεί σπάνια. Από την ημέρα που πήγε στο ΠΑΣΟΚ το μήνυμα στον τηλεφωνητή του σπιτιού του λέει «αφήστε μήνυμα, σύντροφοι!» υπό τους ήχους του Carmina Burana.
  • Αν και έχει δίπλωμα δεν έχει οδηγήσει ποτέ.
  • Είναι ο δημιουργός και σεναριογράφος του σποτ της αντιρατσιστικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ.
  • Παίζει κορφμπολ – έχει λάβει 9 φορές μέρος με την Εθνική και έχει διαιτητεύσει τον αγώνα Γεωργία-Βουλγαρία.
  • Τρώει κάθε μεσημέρι σουβλάκια ή πίτσα και όλη την υπόλοιπη ημέρα τίποτα.
  • Έχει ένα χρυσόψαρο που το λένε Ραμόν (τίτλος του πρώτου του μυθιστορήματος).
  • Η πρώτη ξαδέρφη του είναι η στιχουργός Εύη Δρούτσα και νονός του ο Σάκης Νάσιουτζικ.
  • Παρά το ότι δηλώνει άθεος και σκεπτικιστής, είναι προληπτικός. Μεταξύ άλλων δεν θέλει να του κόβει το δρόμο μαύρη γάτα και σε μπαρ δεν τσουγκρίζει ποτέ ποτήρι με νερό.
  • Η πρόταση για να «κατέβει» με το ΠΑΣΟΚ τού έγινε από τον Μίμη Ανδρουλάκη στον αέρα του Flash 96.
  • Πήγε για 4 χρόνια σχολείο στον Μωραΐτη, ήταν πολύ κακός μαθητής και κάποιες μαμάδες παραπονούνταν ότι ήταν κακή επιρροή στα παιδιά τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ