- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
«Αλκυονίδες μέρες» της Ευτυχίας Γιαννάκη
Η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία έχει λόγο να χαίρεται;
Τετρακόσιες είκοσι μία σελίδες μεσολάβησαν μεταξύ της απογοήτευσης που ένιωσα στο πρώτο κεφάλαιο και του ενθουσιασμού μου καθώς έκλεινα το βιβλίο. Η Γιαννάκη επέλεξε να μας βάλει στην καινούργια υπόθεση του αστυνόμου Χάρη Κόκκινου-μας τον είχε συστήσει στο προηγούμενο βιβλίο της «Στο πίσω κάθισμα»-με τον πιο κλισέτρόπο, αφού τον προτιμά το 80% των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Παρακολουθούμε/ ακούμε/ διαβάζουμε τις τελευταίες σκέψεις ενός κοριτσιού από την Γκάνα, την ώρα της δολοφονίας του σ’ ένα χλιδάτο mall της Αθήνας. (To 15% των αστυνομικών ξεκινάει δίνοντας λεπτομέρειες για την ημέραενός τυχαίου ανθρώπου που θα βρει το πτώμα).
Κάποιος μπορεί να πει πως έτσι κι αλλιώςη αστυνομική λογοτεχνία βρίθει κλισέ-και δεν θα διαφωνήσουμε. Πάντοτε θα έχει έναν αστυνομικό ή ντετέκτιβ που έχει εμμονή με τη δουλειά του· μας απασχολεί, στο ενδιάμεσο της διαλεύκανσης της υπόθεσης, με την-σχεδόν-καταστραμμένη προσωπική ζωή του· υπάρχει μια προβληματική σχέση με τον αρχηγό της αστυνομίας και με τους δημοσιογράφους· έχει πάντοτε ένα βοηθό με τον οποίο αναπτύσσει μια πιο προσωπική σχέση· στην ομάδα του υπάρχουν από άχρηστοι μέχρι σπεσιαλίστες σε κάποιον τομέα-συνήθως, στην τεχνολογία κ.λπ. Όλα αυτά όμως, όσοι αγαπούμε τα αστυνομικά, τα έχουμε αποδεχτεί κι όταν καταλαβαίνουμε ότι δεν θα περιμένουμε την έκπληξη για το διαφορετικό, αποδεχόμαστε τις συμβάσεις και κρίνουμε το μυθιστόρημα στην ενορχήστρωση του σασπένς, στην αληθοφάνεια των ευρημάτων μέχρι να επιτευχθεί η διαλεύκανση, στα κοινωνικά ή ψυχολογικά σχόλια, και φυσικά στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Σε όλα τα τελευταία η Γιαννάκη παίρνει άριστα δέκα.
Δυστυχώς δεν μπορώ να αναπτύξω τους λόγους γιατί έτσι θα αναγκαστώ να κάνω spoiler καταστρέφοντας το σασπένς. Μπορώ όμως να αναφέρω ότι αν στην προηγούμενη ιστορία οι εσωτερικές σκέψεις του αστυνόμου φάνταζαν πολύ «συγγραφικές», για να μην πω διανοουμενίστικες, αυτή τη φορά μας βοήθησαν να τον φανταστούμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα του. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι στο χρόνο μεταξύ των δύο βιβλίων αναπτύχθηκε μια πιο βαθιά σχέση κατανόησης μεταξύ της συγγραφέως και του ήρωά της.
Έχει ειπωθεί-θα το μεταφέρω εδώ παραλλαγμένο, πάλι για να μην καταστρέψω την αγωνία-ότι στην αστυνομική λογοτεχνία του βορρά τα εγκλήματα γίνονται κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, ενώ στο νότο για επιβιωτικούς (και όχι μόνο). Η Γιαννάκη φαίνεται ότι είναι οπαδός αυτής της θέσης και έχτισε την ιστορία της λαμβάνοντας υπόψη της τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, ερμηνεύοντάς την με προσοχή, προσέχοντας τις λεπτομέρειες ώστε να μη φανεί καταγγελτική ή μανιχαϊστική.
Σε μια εποχή που η αστυνομική λογοτεχνία-κυρίως η σκανδιναβική-καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της εκδοτικής πίτας μετρώντας πολλά best sellers, θέλω να δηλώσω ότι οι «Αλκυονίδες μέρες» είναι πολύ καλύτερο βιβλίο από πολλά εξ αυτών. Όχι γιατί «μιλάει» ελληνικά, ή γιατί βαρέθηκα να διαβάζω για τη γιορτή του μεσοκαλόκαιρου, αλλά γιατί είναι πολύ πιο έντιμ-δεν υπάρχουν κινήσεις φθηνού εντυπωσιασμού (περίεργες ανατροπές),-ενώ ο κοινωνικός προβληματισμός οδηγεί την ιστορία και δεν χρησιμοποιείται σανεπιμέρους σχόλιο, δες άλλοθι και καλά μιας «σοβαρής» λογοτεχνίας.
Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου «αν η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία έχει λόγο να χαίρεται» με την έκδοση των «Αλκυονίδων ημερών» και τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο απαντούμε με σιγουριά ΝΑΙ.

* Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια λέσχη βιβλίου που μετατρέπει τη λογοτεχνία σε δίκη χαρακτήρων, προσκαλώντας μας να δούμε τις ιστορίες και τους ανθρώπους μέσα από διαφορετικές οπτικές.
Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Victoria Amelina, «Κοιτώντας γυναίκες, κοιτώντας τον πόλεμο» (πρόλογος Margaret Atwood, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, 428 σελίδες, Εκδόσεις Utopia).
Ο συγγραφέας του «Audition» και του «Σχεδόν διάφανο γαλάζιο» ήταν 74 ετών
Μια βραδιά όπου η λογοτεχνία συναντήθηκε με το θέατρο, τη μουσική και την ψυχολογία
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει το δουκάτο της Αθήνας του 1453
Νά ποιο είναι το μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα
Έρωτας και απελπισία στη new wave Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Τι λένε ένας συγγραφέας, ένας κβαντικός φυσικός και ένας φιλόσοφος του 18ου αιώνα για το σύμπαν
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της κυκλοφοριακής ασφυξίας
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.