- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
●H Kούκλα, χορεύτρια στο πιο μοδάτο στριπτιζάδικο του Σίντνεϊ, έπειτα από ένα ικανοποιητικότατο one night stand πασπαλισμένο με κοκαΐνη, βρίσκεται στο στόχαστρο της αυστραλιανής αστυνομίας ως μέλος ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης... Είναι η «Άγνωστη τρομοκράτισσα» του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν (μετ. Π. Ισμυρίδου, Άγρα), μια σύγχρονη εκδοχή της «Καταρίνα Μπλουμ» του Χάινριχ Μπελ, που ενσαρκώνει τώρα η Βασιλική Τρουφάκου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στην «Αληθινή ταυτότητα της Τζίνα Ντέιβις».
●Ανάμεσα στις βιογραφίες που έχει διαλέξει ο Φαίδων Ταμβακάκης για την εκδοτική σειρά της Alpha Trust υπάρχει κι αυτή του ελληνοβουλγαρικής καταγωγής Sir Basil Zaharoff, του μεγαλύτερου ίσως εμπόρου όπλου που υπήρξε ποτέ. Ο ίδιος μυστηριώδης μεγιστάνας (1849-1936) που λέγεται ότι ενέπνευσε στον Όρσον Γουέλς τον «Πολίτη Κέιν», πρωταγωνιστεί στο «Φιλμ νουάρ» του Δημήτρη Στεφανάκη, το οποίο τέλη Μαρτίου κυκλοφορεί και στα γαλλικά (εκδ. Viviane Hamy).
●Η κουλτούρα, λένε οι Γάλλοι, είναι σαν τη μαρμελάδα. Όσο λιγότερη έχεις, τόσο περισσότερο την απλώνεις. Το σκεφτόμουν διαβάζοντας δύο πρόσφατα βιβλία για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, με πέντε ημίωρες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του σκηνοθέτη (Πατάκης), και της Μαργαρίτας Μαντά, με το ημερολόγιό της από τριών χρόνων γυρίσματα για το «Βλέμμα του Οδυσσέα» (Μεταίχμιο). Το ψαχνό του πρώτου αρκεί για φρυγανιά. Για τη «μαρμελάδα» του δεύτερου, όμως, απαιτούνται βάζα.
●Εκτός των άλλων η κρίση έφερε ξανά στη μόδα το πλέξιμο. Αν νομίζετε πως πρόκειται απλώς για μια μηχανική όσο και επωφελή ενασχόληση, γελιέστε. Η Κατερίνα Σχινά, μανιώδης πλέκτρια παιδιόθεν –αθάνατο Αρσάκειο!– ετοιμάζει για την Κίχλη το δοκίμιο «Καλή και ανάποδη - Ο πολιτισμός του πλεκτού», μ’ όλες τις σχετικές προσεγγίσεις λογοτεχνών, κοινωνιολόγων, φεμινιστριών, μαθηματικών, εικαστικών και ακτιβιστών οικολόγων, κι όλες τις ιστορίες των πουλόβερ που προέκυψαν απ’ τα χεράκια της.
●Η τελειομανής και καλτ Ντόνα Ταρτ της «Mυστικής ιστορίας» και του «Μικρού φίλου» (Λιβάνης) –ο θηλυκός Σάλιντζερ, όπως έχει χαρακτηριστεί– υποτίθεται πως θα επανεμφανιζόταν το 2012. Τελικά, το «Τhe Goldfinch» θα δημοσιευτεί στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Υπομονή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.