- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γιάννης Μπασκόζος: Ιστορίες από το Μετς!
Αν έζησες κάποτε εκεί, πάντα θα «επιστρέφεις» εκεί...
Βιβλιαράκι-σφηνάκι, ανάγνωσμα νυχτερινό, μεμοραμπίλια αθηναϊκού Μετς forever and ever! Εκεί, μιας και η γειτονιά που μεγάλωσε αλλά και σαν state of mind κάθε φορά νοερά επιστρέφει ο Γιάννης, στους δρόμους της εφηβείας του, συνέβη διάπλαση χαρακτήρα και εξ ου και η απόδοση τιμών. Όπως στις «Αόρατες Πόλεις» του Καλβίνο, «πόλεις είναι και η μνήμη και η επιθυμία, τα μάτια, το όνομα, οι νεκροί κι ο ουρανός». Ο ουρανός πάνω από τον Λέντζο στο Παγκράτι, όπου οι τσάκαλοι έπιναν καφέ και συζητούσαν περί Σεφέρη, ή για τα «αστέρια» του μπαλέτου του Γιάννη Φλωρινιώτη: στην ιστορία «Ένα βράδυ στο Χαϊδάρι», ο Μπασκόζος αφιερώνει στον ποιητή Γιάννη Βαρβέρη και διηγείται σχεδόν ξεκαρδιστικά τη δική του εκδοχή για το «Αυτή η νύχτα μένει» σε μια φιλολογική βερσιόν.
Με άξονα το Μετς, με διακτινισμούς στα πέριξ της Αθήνας. Γλυκό βιβλίο, διάστικτο από νοσταλγία για μπιλιάρδο, φροντιστήρια κατάρτισης για τις εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο, ροκ γκρουπάκια χωρίς εξοπλισμό, μόνο με πείσμα να παίξουν το τραγούδι τους και να λιώσουν τα κορίτσια. Στο «Χειρότερο Βιβλίο της Χρονιάς», επίσης μνημονεύει σκάνδαλα, φάρσες κι άπλυτα του «χώρου» του βιβλίου, μέσα από μια ιστορία όπου μαίνεται η ίντριγκα και η κλωτσοπατινάς του «πνευματικού κόσμου», ενώ κάνα δυο φορές, αν και άνθρωπος που προχώρησε στη ζωή του ο Γιάννης Μπασκόζος, αφήνεται σε μια αναπόληση του... στεκιού!
Ταβερνεία πίσω από το Καλλιμάρμαρο, σινεμά όπως το «Κορονέτ», μέρη που έβραζαν παρέες, ιδέες και φίλοι. «Μυστικοί κήποι, που οι φτωχοί άλλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους»: ο Γκοντάρ και η υποδοχή του από τους κουλτουριάρηδες μα και τους πλανεμένους που πήγαν να δουν το «Weekend» πιστεύοντας πως θα δείξει και λίγο μπουτάκι, διαθέτει μια αφήγηση από τις ωραιότερες για το τι θα πει «κουλτούρα να φύγουμε» και «κατάργηση του κινηματογράφου σαν αστικό μέσο επιβολής»!
Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ψηφιακού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» γράφει δεκατέσσερα διηγήματα ενηλικίωσης μιας νεότητας που αγνοούσε το μέλλον και ζούσε μόνο για άυπνα ξημερώματα και σπατάλες, ξοδέματα κι ανταμώματα σε μικρά καφενεδάκια. Kudos και για το νταντά πανκ κολάζ εξώφυλλο, που από την αρχή είναι σαν να το ξεκαθαρίζει πως εδώ θα διαβάσεις ένα τρυφερό street memoir! Κυκλοφορεί από τον Κέδρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ποιητική συλλογή «Les Grottes – Excavating Insanity» προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής προς τη νηφαλιότητα και την επιβίωση γράφοντας
Όσα είπαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της εποχής μας
Ο τόμος προς τιμήν του σε επιμέλεια των πανεπιστημιακών καθηγητών Burkhard Fehr και Παναγιώτη Ροϊλού
Ποτέ δεν με απογοήτευσε αυτός ο Εβραίος συγγραφέας από την Πολωνία, που το 1978 πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Δεν πρόκειται για μια αυστηρή πραγματεία, αλλά για ένα βιβλίο που μετατρέπει τη σύνθετη διαδικασία της αγοράς κατοικίας σε ανθρώπινη κουβέντα.
Από τις Εκδόσεις Βακχικόν, σε μετάφραση Σωτήρη Μηνά
Ένα μυθιστόρημα για όλους όσοι ζουν «σημαδεμένοι» — από την εμφάνιση, από το παρελθόν, από τις συνθήκες
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Gutenberg
Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση
Το δοκίμιο της συγγραφέα και ιστορικού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Το Βιβλίο της Ημέρας, από τις Εκδόσεις Bell
H συλλογή διηγημάτων «Ουμπίκικους» του Γιώργου Τσακνιά (192 σελίδες, Εκδόσεις Κίχλη), κυκλοφορεί στις 5 Δεκεμβρίου
Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2025
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.