- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αυτήν ξέρουµε, αυτήν εµπιστευόµαστε! 10.000 τετραγωνικά µέτρα, 400 εκθέτες, 250 εκδηλώσεις, περισσότερες από 20 χώρες και περισσότεροι από 250 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, συνιστούν τη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Φρέσκα, φρέσκα και λαχταριστά, µέσα στα περίπτερα θα είναι αυτά κλειστά, ο µεζές τους έχει τόση νοστιµάδα, τέτοια βιβλία δεν ξαναδιάβασε η Ελλάδα!
Συγχωρέστε µου το παραλήρηµα, όπως και το δανεισµό περασµένων διαφηµιστικών σλόγκαν, όµως θεωρώ τον ενθουσιασµό και το προµοτάρισµά της πρέποντα, δέοντα και καθήκον. Όχι µόνο γιατί η Άθενς Βόις είναι επικοινωνιακός χορηγός της µεγαλύτερης γιορτής βιβλίου στην Ελλάδα, µα και γιατί επιτέλους και χάρη σε αυτήν, χρόνια τώρα, η Θεσσαλονίκη γίνεται πραγµατικό σταυροδρόµι µεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Όχι µόνο δηλαδή στους µεγαλόστοµους λόγους, οράµατα και wishful thinking µακαριότητες, ή σε ασκήσεις επί χάρτου, αν και... γιατί όχι; Μιλάµε για χαρτί, µιλάµε για µελάνια, για τυπογραφία και µια µεγάλη γιορτή. Χάρη στην οποία η πόλη συνδέεται µε τα παγκόσµια γράµµατα. Κι εµείς από σκέτοι αναγνώστες αναβαθµιζόµαστε σε κοσµοreaders, µιας και δεν µπορεί! Δεν µπορεί να µη διάβασες το µυθιστόρηµα «Confiteor» του Καταλανού Ζάουµε Καµπρέ, αυτού του τεράστιου έργου που ανασυνθέτει τα τραγικά γεγονότα της ευρωπαϊκής ιστορίας, και να µην έκανες για τον εαυτό σου τη φανταστική προβολή στο µέλλον, µαθαίνοντας πως, ναι, έρχεται στη Θεσσαλονίκη: του µιλάς, τον ρωτάς, σου υπογράφει ένα αντίτυπο.
Ζάουμε Καμπρέ
Γιατί οι βιβλιόφιλοι είµαστε φυλή. Σαν τους εραστές των βινυλίων κυνηγάµε το σπάνιο αντίτυπο υπογεγραµµένο από τον καλλιτέχνη, οπότε συµπληρώνω τη λίστα µε τους διεθνείς παριστάµενους προς γνώση και συµ-µόρφωση. Ο διανοούµενος και πολυαγαπηµένος Πασκάλ Μπρυκνέρ, που πέρα από τις φαν Μπρυκνερ-ρίτσες (κατά το Ρουβίτσες) που θα τον περικυκλώσουν, µιας και δεν ξεχνιούνται τα «Μαύρα φεγγάρια του έρωτα», θα δεχτεί και –πάµε στοίχηµα, ένεκα επικαιρότητας– άπειρες ερωτήσεις περί της νέας Γαλλίας του Μακρόν. Ο ισπανόφωνος Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο έρχεται επίσης µε το νέο βιβλίο του «Καρφίτσες στην Άµµο» – εδώ οι ερωτήσεις πέραν της µυθιστορίας θα αφορούν και τη Λατινική Αµερική, βλέπε κεφάλαιο Βενεζουέλα, και πιστέψτε µε, καθώς έχουµε γνωριστεί στο παρελθόν, ο Ρονκαλιόλο έχει άποψη και την καταθέτει άφοβα. Άλλωστε ο πατέρας του χρηµάτισε ως και υπουργός κάποτε στο Περού, πριν πάρουν το µονοπάτι για την Αµερική και την Ευρώπη.
Στο «Σκοτώστε τους όλους», ο Γαλλοαλγερινός Σαλίµ Μπασί αναπλάθει τη ζωή, τις σκέψεις και τις αµφιβολίες ενός καµικάζι, λίγο πριν την επίθεση στο Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου το 2001. Μαζί µε τον Τούρκο Ζουλφί Λιβανελί, που το νέο του βιβλίο λέγεται «Οτέλ Κωνσταντινέ», προβλέπεται επίσης να µεταφερθούν οι συζητήσεις µε το κοινό και σε φλέγοντα θέµατα πλατείας Ταξίµ στη σουλτανική, ερντογανική πλέον νέα µέρα της Τουρκίας, ή το γαλλικό θρησκευτικό ισλαµοφονταµενταλισµό, που στέλνει τα Γαλλάκια στην πρώτη γραµµή του ISIS.
Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο
Ναι, η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου δικαιώνει τον τίτλο της: είναι όντως διεθνής και φέρνει στην πόλη τον ανθό των γραµµάτων. Κι αν εκτός από τα χοτ ονόµατα που παράθεσα, προσθέσεις και µερικούς ακόµα που αριβάρουν στη Θεσσαλονίκη, τότε η κοσµοσυρροή και η επιτυχία της είναι δεδοµένη: «Το βάρος της πεταλούδας» του Ιταλού Έρι Ντε Λούκα, η «Πυξίδα» του Γάλλου Ματίας Ενάρ, που είναι υποψήφιο για Man Booker Prize 2017, όπως και ο Εσκόλ Νεβό, µέντορας των νέων συγγραφέων του Ισραήλ αλλά και µε το τελευταίο του βιβλίο, «Τρεις όροφοι», να κυκλοφορεί φέτος τον Μάιο, αποτελούν δέλεαρ για εµφάνιση!
Όλοι άλλωστε οι προαναφερθέντες συνοµολογούν και το πρώτο µεγάλο αφιέρωµα-συµπόσιο στην «Αναζήτηση του Νότου». Η λογοτεχνία, η ιστορία, η κουλτούρα, η πολιτική και η κοινή µοίρα µας στη Μεσόγειο, ως ταυτότητα, οικονοµική αντίληψη, κοινωνική δοµή και κατάσταση πραγµάτων στο ρευστό παγκόσµιο περιβάλλον φαντάζουν ιδανικά θέµατα προς συζήτηση ως προς τον χρόνο και τον τόπο. Και φυσικά περιπλάνηση, ψάξιµο στα περίπτερα, ανταµώµατα και συζητήσεις. Αγαπώ! Και τριγυρνώ, µιας και τσεκάρω τα ραντεβού τους µε το κοινό.
Και δεν είναι µόνο αυτοί. Είναι και αυτά. Τα άλλα αφιερώµατα δηλαδή της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Στον Νίκο Καζαντζάκη µε αφορµή την συµπλήρωση –«Ακολουθώ το βαθύ µου χτυποκάρδι»– 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Στην Οκτωβριανή Επανάσταση µε συζητήσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις για το 1917 και «Από έναν Οκτώβρη βορινό και δώθε», όπως περιέγραψε στο «Γενεαλογικό των Μυδραλίων» ο Έκτορας Κακναβάτος. Στη σύσφιξη σχέσεων και λογοτεχνιών µεταξύ Ελλάδας και Κίνας, µιας και το 2017 είναι µια ηµεροµηνία συναντήσεών µας µε τους «δρόµους του µεταξιού». Προσθέστε και το «Μοιραζόµαστε βιβλία - Μοιραζόµαστε πατρίδες», όπου µια σειρά δράσεων, εργαστηρίων και βιωµατικών εµπειριών θα φέρουν σε επαφή πολυποίκιλες γλώσσες, παιδικές ηλικίες και προσφυγικές µατιές υµών και ηµών, και έχετε το πλήρες µενού. Τον απόλυτο σελιδοδείκτη για το βιβλίο και τη Θεσσαλονίκη.
Πασκάλ Μπρυκνέρ
Από 11 έως και 14 Μαΐου στα περίπτερα 13 και 15 (ψιτ, εννοείται πως η εφηµερίδα που διαβάζεις, µετά των εκδόσεών της θα έχει κι αυτή στηµένο το περίπτερό της), να οι ωραίες µέρες και νύχτες που τόσο έχει ανάγκη η πόλη. Γιατί από καφεδιές, γκουρµεδιές, πεζοδρόµους σκίζουµε, έρχονται και τα γράµµατα όµως και την απογειώνουν την άνοιξη στο βορρά, της προσδίδουν υπεραξία παγκόσµιας κλάσης και πολιτισµό ανυπέρθετο. Κλείνω, όπως ξεκίνησα, µε διαφηµιστικό σλογκανάκι, που δείχνει να της πάει γάντι της 14ης Διεθνούς του Βιβλίου: Ακάκιε, τα βιβλιαρόνια να είναι... Confiteor (δεν µπορώ, δεν µπορώ να περιµένω)!
Η A.V. θα είναι εκεί, µιας και συµµετέχουµε στη γιορτή των ελληνικών και ξένων γραµµάτων. Ψάξε για τα κόκκινο σταντ µας, µα και τσέκαρε όλο τον κόσµο τον καλό που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, αφού το φετινό πρόγραµµα υπόσχεται µεγάλες συγκινήσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.