- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ενα "Δέντρο" για τον Γιάννη Ρίτσο
Στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, γεννημένο 100 χρόνια πριν, αναφέρεται εκτενέστατα το τεύχος 169-170 του σημαντικού λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο», που επιμελούνται επιτυχώς οι ακούραστοι Κώστας Μαυρουδής και Τάσος Γουδέλης. Πρώτης γραμμής και ευρέος φάσματος υπογραφές (ενδεικτικά: Λευτέρης Ξανθόπουλος, Μήτσος Κασόλας, Βασίλης Βασιλικός, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Αλεξίου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σάββας Μιχαήλ, Βασίλης Παπαβασιλείου, Τάκης Σινόπουλος) διατέμνουν υπό διάφορες γωνίες το φαινόμενο «Ρίτσος», ενώ δημοσιεύονται ανέκδοτα γράμματα του ποιητή προς το φίλο και ομότεχνο Τίτο Πατρίκιο. Το περιοδικό συνοδεύεται από ένα σιντί, όπου σύγχρονοι Έλληνες ποιητές (ενδεικτικά: Γιάννη Πατίλης, Μάνος Ελευθερίου, Μιχάλης Γκανάς, Γιώργο Μαρκόπουλος) διαβάζουν ποιήματα του τιμώμενου ποιητή. Από τη λοιπή ύλη ξεχωρίζουν το κείμενο του Πάκο Ιγνάθιο ΙΙΙ (μετάφραση: Φανή Μουρίκη), που αναφέρεται σε μια ποιητική ανθολογία την οποία είχε συνθέσει για τον εαυτό του ο Τσε Γκεβάρα, καθώς και οι σπουδαίες σχολιογραφικές στήλες «Αναγνώσεις» και «Φύλλα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο εκδοτικός οίκος λέει ότι, σε αυτό το στάδιο, πρόκειται απλώς για μια «δοκιμή»
Τι συμβαίνει όταν το κράτος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην οικονομία, στη ζωή, στις επιλογές μας; Πότε η προστασία γίνεται έλεγχος; Και πότε ο έλεγχος γίνεται ανελευθερία;
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Οδός Πανεπιστημίου (19ος–21ος αι.) – Ιστορία και ιστορίες» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2025)
Προτάσεις για ανάγνωση και χριστουγεννιάτικα δώρα
Νέες ιστορικές αποτιμήσεις για τα αιματηρά γεγονότα της Ευρώπης 500 χρόνια αργότερα
Για την επταλογία βιβλίων της Σολβέ Μπαλέ
Ένα βιβλίο του Σύρου πρόσφυγα Σουλεϊμάν για την ισλαμιστική επιρροή στη Γαλλία, στην Ευρώπη και στον κόσμο
Τα βιβλία τους «Η πρώτη συνάντηση» και «Ένα χαμένο κλειδί» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Τρεις γυναίκες σε τρεις αιώνες διεκδικούν τον εαυτό τους
H νουβέλα της Susan Taubes «Θρήνος για την Τζούλια», συνοδευόμενη από εννέα διηγήματα, κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.