Βιβλιο

Αre you communist?

Η αυτοβιογραφία της ζωής του Έλληνα συνθέτη και μαζί μια αναδρομή στη μουσική και κοινωνικοπολιτική  ιστορία της Ελλάδας.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 373
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18675-40826.jpg

Η ιδέα του βιβλίου ξεκίνησε το 2007 κι ολοκληρώθηκε το 2011. Ο συνθέτης του Σταυρού του Νότου, παίρνοντας τη στροφή των 60, αισθάνθηκε την ανάγκη να θυμηθεί. Ιδανικός ακροατής του στάθηκε ο Οδυσσέας Ιωάννου. Εκατό χρόνια ραδιόφωνο, Μελωδία ενενήντα εννιά κόμμα δύο. Μουσικές παρουσιάσεις και κριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά, στίχοι. Ολόκληρη η έντεχνη μουσική σκηνή. Οι συναντήσεις του καταγράφονται σε μια εναλλασσόμενη εξιστόρηση της αυτοβιογραφίας του και το ημερολόγιο εντυπώσεων του συγγραφέα. Από την Πάτρα του 1947 μέχρι την Ελλάδατού σήμερα με ιστορίες για τη ζωή του, το τραγούδι, την πολιτική. Μέσα από το ταξίδι αυτό φωτίζεται όλη η ελληνική ιστορία και περνά ένας μεγάλος αριθμός προσώπων που τον επηρέασαν, τον συμβούλευσαν, τον ενέπνευσαν ή απλώς βάδισαν δίπλα του:

«Πάτρα. Αράτου 33. Στάση Μικρούτσικου. Η γνωριμία με τον Λοΐζο. Οι συμβουλές του Πατσιφά. Οι μέρες στην ασφάλεια. Το Πολυτεχνείο. Ο Μίκης. Ο Σταυρός του Νότου. Η κόρη. Τα ταξίδια. Νέα Υόρκη. «Αre you communist?». Η αγάπη είναι ζάλη.  Οικουμενική. Το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο θάνατος του Χατζιδάκι. Κόρη. Γιάννης Χρήστου. Κόρη. Ο θάνατος της μητέρας. Εγγόνι. «Δεν θα ξαναγινόμουν ποτέ υπουργός». Ηχογραφήσεις. Το μνημόνιο. Παράξενο δεν είναι;».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ