Πόλη, πάντα μαγική
Μετά από οκτώ χρόνια στην Πόλη, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας ξέρει σχεδόν απ’ έξω κάθε γωνία της. Την ιστορική Κωνσταντινούπολη με τα βυζαντινά ερείπια, τα εκκλησάκια, τις συναγωγές. Τη σύγχρονη πόλη με τις πολλές γνωστές ή άγνωστες κι απόκρυφες γειτονιές. Τις ιστορίες των ανθρώπων της, Τούρκων, Έλληνων, Λεβαντίνων, Εβραίων, Αρμένιων, Ρώσων, αλλά και των απόντων, εκείνων που την κατοίκησαν για χιλιετίες και σήμερα τη στοιχειώνουν. Το βιβλίο με τις φωτογραφίες του «Κωνσταντινούπολη - Η πόλη των απόντων» (εκδ. Πατάκης) είναι ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο: στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη του παρελθόντος και στη σημερινή πολυεθνική και πολύγλωσση Ιστανμπούλ των 17 εκατομμυρίων και της «αστικής ανάπλασης».
ΠΟΙΗΣΗ
Κώστας Μαυρουδής «Τέσσερις εποχές», Κέδρος Ποιητικό ταξίδι σε καλοκαίρια, άνοιξες, φθινόπωρα και χειμώνες, ιδίως της δεκαετίας του ’50, με αναφορές σε τοτινά πρόσωπα/γεγονότα. Ένα είδος πειραματισμού στον οικογενειακό ουμανισμό, αν μου επιτρέπεται ο όρος. Διακαλλιτεχνικές αναφορές, ένα πρίσμα (φαινομενικά) κρύας απάθειας, πλήρως ελεύθερος στίχος, μονοτονικό και αξιοσημείωτα πεζά κομμάτια (όχι πεζοτράγουδα!). Θελκτικότατο και «αλλιώτικο» βιβλίο.
Σιδέρης Ντιούδης «Η βραδυπορία της στιγμής», Αιώρα Εικόνες, πόλεις, αφηγηματισμός και φιλοσοφική διάθεση σε μετρημένες δόσεις σύντομων ποιητικών σκίτσων. Ολιγογράφος και καθόλου φαφλατάς, όπως τόσοι άλλοι, ο νεαρός Ντιούδης είναι, νομίζω, ένα πουλέν της νεοελληνικής ποίησης.
ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Κώστας Μπαρμπαγιαννέρης «Ο σερ Πατουίγ και το τέρας της αλήθειας», εκονογράφηση: Άννα Καρανικόλα, Οσελότος Το βιβλίο αυτό διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ομώνυμου αιλουροειδούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής: είναι «διάστικτο» από χιουμοριστικές, φιλοσοφικές, ταξιδιωτικές, εικονοκλαστικές, φαντασιακές και βιβλιογραφικές αναφορές, που «προσαρμόζονται» στο περιβάλλον και δημιουργούν ένα γοητευτικό βιβλίο (με τη συμβολή και της εικονογράφου) που θυμίζει Ντάγκλας Άνταμς – χωρίς να είναι επιστημονική φαντασία.
Ζαν Ματέρν «Τα λουτρά του Κιράλυ», μετάφραση: Εύα Καραϊτίδη, Εστία Η άριστη περίπτωση του κοσμοπολιτισμού: ένας λεξιλάγνος Εβραίος μεταφραστής, που σε λίγο θα γίνει πατέρας, ψάχνει τις ρίζες του και τον ίδιο του τον εαυτό στις δυο πλευρές της Μάγχης, μέχρι που επισκέπτεται τα λουτρά του Κιράλι στη Βουδαπέστη. Δεν θέλω να πω περισσότερα, για να μη χαλάσω την εξέλιξη του μύθου.
Χρήστος Χρυσόπουλος «Ο βομβιστής του Παρθενώνα», Πατάκης Μία από τις σημαντικότερες ελληνικές νουβέλες των τελευταών χρόνων, σε αναθεωρημένη έκδοση και με συνοδευτικό μπλογκ: http://theparthenonbomber.blogspot.com. Η ιστορία του «έφηβου» Χ.Κ. που ανατίναξε τον Παρθενώνα, συνελήφθη κι εκτελέστηκε λίγες μέρες μετά. Μοντερνισμός, προβληματισμός για το βαρύ ιδεολογικό φορτίο της αρχαίας Ελλάδας και ηροστράτεια έμπνευση.
Παύλος Κρέμος «Fin de siecle», Εύμαρος Αποκαλούνται «διηγήματα», μα τα περισσότερα είναι μαρτυρίες, με τα δύο χρονικά άκρα τους στα Δεκεμβριανά του 1944 και στον Δεκέμβρη του 2008. Τα πλέον αξιόλογα αναφέρονται στο αντιχουντικό φοιτητικό κίνημα της Ιταλίας (γεννημένος το 1954, ο συγγραφέας σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία, ανήκοντας στο τοτινό ΚΚΕ εσωτερικού). Ανάμεσά τους, το μικρό αριστούργημα «Φράνκο».
ΚΟΜΙΚ
Θανάσης Πέτρου - Δημήτρης Βανέλλης «Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά», πρόλογοι: Άρης Μαραγκόπουλος, Βάσιας Τσοκόπουλος, Τόπος Ο Βουτυράς, ο πιο μοντέρνος από τους παλιότερους πεζογράφους (το «Δελφίνι» επαναξέδωσε το έργο του πριν από δέκα περίπου χρόνια), ενέπνευσε τους σύγχρονους δημιουργούς αυτού του όμορφου άλμπουμ. Εννιά ιστορίες μεταξύ εξέγερσης, φαντασίας, αντιθρησκευτικότητας, υπερφυσικού, περίεργου ερωτισμού – η μία καλύτερη από την άλλη, κι ας είναι 100 ετών και βάλε.
David Prudhome «Ρεμπέτικο (Το κακό βοτάνι)», μετάφραση: Θανάσης Πέτρου, επιμέλεια: Άγγελος Μαστοράκης, Το 9ο κύμα Ένα μεγάλο (από κάθε άποψη) βιβλίο, που δείχνει εναργώς την έντονη επίδραση που άσκησε το ρεμπέτικο σ’ ένα σύγχρονο Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος το γνώρισε, το αγάπησε και το έκανε graphic novel, σε δικό του σενάριο και, ιδίως, με δικό του σκίτσο (παθαίνεις πλάκα). Δικαίως πολυβραβευμένο. Συγχαρητήρια στους Έλληνες συντελεστές.
ΠΟΙΚΙΛΑ
Γιάννης Λειβαδάς «Τα οράματα μιας απίθανης γενιάς - Στοιχεία για την beat generation», Κέδρος Ο πολυγραφότατος συγγραφέας και μεταφραστής ανθολογεί την πεζογραφία και την ποίηση της γενιάς μπιτ (25 εκπρόσωποι) και των «συμπορευόμενων» (έξι εκπρόσωποι). Μπόνους (του ίδιου) στο χορταστικό βιβλίο: εισαγωγές (για την ποίηση της τζαζ, για το «Ουρλιαχτό» του Γκίνσμπεργκ), μελέτες («Μπιτ λογοτεχνία και τζαζ», «Μπιτ γενιά και θρησκεία»), χρονολόγιο και βιβλιογραφία.
Θανάσης Καρτερός «Ο σύντροφος Πολύφημος και η μισή αλήθεια - Iστορίες τσέπης για όσους επιμένουν», Καστανιώτης Το βιβλιαράκι αυτό είναι επαρκέστατος επίγονος του μπρεχτικού κ. Κόινερ. Εδώ όμως η μεγαλύτερη λεκτική συμπύκνωση συνδυάζεται με το μεγαλύτερο σαρκασμό, ώστε ν’ αποδοθεί η αποστροφή προς την κομματική γραφειοκρατία και απολίθωση (ο συγγραφέας υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ), ενώ υποβόσκει, νομίζω, και η διάψευση του κομουνιστικού οράματος.
Peter Ackroyd «Πόε - Μια σύντομη ζωή», μετάφραση: Μαρία Φακίνου, Πατάκης Ορφανός, φτωχός, αλκοολικός, τζαναμπέτης και σταθερά πεισιθάνατος, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (1809-1849), Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος, είναι πολύ αγαπητός και στην Ελλάδα. Η αξιόλογη αυτή βιογραφία, προορισμένη για το πλατύ κοινό, αποτελεί ωστόσο προσεγμένη έκδοση, με ευρετήρια και θαυμάσια εικονογράφηση: άριστος συνοδός για κάθε αναγνώστη του Πόε.
Γιάννης Πριόβολος «Μόνιμοι αξιωματικοί στον Ε.Λ.Α.Σ. οκειοθελώς ή εξ ανάγκης - Νότια και Κεντρική Ελλάδα - Μνήμες και αρχειακά τεκμήρια», Αλφειός Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες εργασίες εμφανίζονται για την ταραγμένη δεκαετία του ’40. Μια θηριώδης έρευνα, ένα βιβλίο υποδομής 700 σελίδων, που συλλέγει πρωτογενές υλικό χωρίς προκαταλήψεις (κυρίως εαμικό, αλλά και αντιεαμικό και επαμφοτερίζον), αφήνοντας τον αναγνώστη να κρίνει: προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, λίστες, γράμματα, στρατολογικά έγγραφα, πρακτικά ανακρίσεων δείχνουν το εύρος, αλλά και την αντιφατικότητα του ΕΛΑΣ. Χρήσιμο για τους ενδιαφερόμενους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Σταύρος Λυγερός, εκδ. Πατάκη, σελ. 424
Οι ρίζες, τα χαρακτηριστικά και οι πτυχές της οικονομικής κρίσης, με το συγγραφέα-δημοσιογράφο να σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος μιας όχι και τόσο στέρεης αλυσίδας. Καθώς και ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που εφαρμόζεται η θεραπεία-σοκ και επιχειρείται η αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.
19/11, 13.00 Εκδήλωση με θέμα «Ποίηση και κρίση» πραγματοποιούν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ο Κύκλος Ποιητών. Ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Νάνος Βαλαωρίτης, Τίτος Πατρίκιος και Παυλίνα Παμπούδη, ενώ εισηγήσεις θα κάνουν οι καθηγητές Γιάνης Βαρουφάκης και Χαρίδημος Τσούκας και οι ποιητές Γιάννης Κακουλίδης και Γιώργος Μπλάνας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Όλγα Σελλά. Στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Face-book O τίτλος της έκθεσης της Ελένης Πεχλιβάνη, με έντονα διακοσμητικές φόρμες, δάνεια από τη λαϊκή τέχνη, λιτές-γεωμετρικές φόρμες, φιγούρες που θυμίζουν το θέατρο σκιών και κυρίως λυρική προσέγγιση. Ως 26/11, Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Η σημασία αυτού του συστήματος ανισότητας, η καταχρηστική χρήση του όρου και το ζοφερό μας μέλλον
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.