Βιβλιο

Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011)

Πέθανε ο μεγάλος Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας

Βαγγέλης Κορωνάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε ο μεγάλος Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας και φίλος της Ελλάδας Πάτρικ Λη Φέρμορ. Θα μείνει γνωστός για τη μεγάλη περιπλανησή του με τα πόδια από την Αγγλία στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1933 και 1935, την οποία κατέγραψε στα βιβλία του «Η επoχή της δωρεάς» (Μεταίχμιο 2004) και «Ανάμεσα στα δάση και τα νερά» (Μεταίχμιο 2006), δύο καταπληκτικά βιβλία αναφοράς της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Ένα τρίτο βιβλίο που περιγράφει το τελευταίο μέρος του ταξιδιού έχει γραφτεί αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Λη Φέρμορ πολέμησε στην Κρήτη και οργάνωσε την απαγωγή του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή των κατοχικών δυνάμεων της Κρήτης Χάινριχ Κράιπε, μια από τις εντυπωσιακότερες ενέργειες του πολέμου. Το 1972 μάλιστα συναντήθηκε σε εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης με τον Κράιπε και Έλληνες αντάρτες που είχαν συνεργαστεί μαζί του στην επιχείρηση. Η ιστορία της απαγωγής περιγράφεται στο βιβλίο ill met by moonlight του Μπιλ Στάνλευ Μος, υπαρχηγού του Λη Φέρμορ.

Από το 1968 ο Πάντυ όπως ήταν γνωστός σε όλους ζούσε με τη γυναίκα του, φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη της Μάνης σε ένα αγροτικό σπίτι που σχεδίασαν και έχτισαν μόνοι τους.

Άλλα βιβλία του είναι τα «Μάνη» και «Ρούμελη» καθώς και το πρώτο του ταξιδιωτικό «A traveller's tree». Το 2004 τιμήθηκε με τον τίτλο του Sir από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.


*Δείτε στο παρακάτω video την εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης του 1972 με τη συνάντηση του «Πάντυ» και του στρατηγού Κράιπε


n