- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
James Ellroy, «Τα σκοτάδια μου»
Μια λογοτεχνική πρόποση στη μεγάλη απούσα της ζωής του συγγραφέα
Το χρονικό μιας ανεξιχνίαστης υπόθεσης στην Πόλη των Αγγέλων. Ένα θαμπό ενσταντανέ του Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1950, που τροφοδότησε μια ολόκληρη αυτοβιογραφία. Οι πυρετικές αναμνήσεις ενός δεκάχρονου αγοριού, το οποίο έπειτα από μια νιότη σύγχυσης και παραβατικότητας, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους αμερικανούς μυθιστοριογράφους και σε στιλίστα που ανανέωσε τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνουμε και απολαμβάνουμε τη φόρμα του νουάρ: Ο James Ellroy γράφει για τους νεκρούς του.
Φυλλομετρώντας το διαχρονικά φίνο τόμο της Άγρας, μια τραχιά, αργασμένη φωτογραφία. Ένα παραπεταμένο ημίγυμνο γυναικείο κουφάρι σε ρεπορταζιακή λήψη, με την αναγραφή «Η κοκκινομάλλα» στην προμετωπίδα. Το βρήκαν κάποια παιδιά, ξεκινά ο αφηγητής, «ένα τηλεπαθητικό σοκ μεταδόθηκε από τον έναν στον άλλο». Έπειτα τα πράγματα παίρνουν τον μηχανικά αυτοματοποιημένο δρόμο τους, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η ανακοίνωση στη ραδιοσυχνότητα της αστυνομίας βγήκε στον αέρα το πρωί της Κυριακής 22.6.1958: «Πτώμα στη συμβολή…».
Οι μύστες του ελροϊκού έργου γνωρίζουν ήδη τα στοιχεία της ταφόπλακας: Geneva “Jean” Hilliker Ellroy. Μητέρα του συγγραφέα. Πέθανε στα 43 της. Ουδέποτε βρέθηκε ο ένοχος. Εν μέρει μυθιστόρημα, εν μέρει ερευνητική δημοσιογραφία και προπάντων αναψηλάφηση ενός γεγονότος με σεισμικό αντίκτυπο, το «Τα σκοτάδια μου» διερευνά το συμβάν που καθόρισε τη ζωή και το έργο του: τη στυγερή, ανεξιχνίαστη δολοφονία του πλέον οικείου του προσώπου.
Γραμμένο το 1996, ωστόσο ακυκλοφόρητο στη χώρα μας έως σήμερα, το βιβλίο ανακουφίζει την αδημονία μας για περισσότερο Ellroy, ενόσω μετράμε αντίστροφα για τη μετάφραση του τελευταίου του μυθιστορήματος, «Perfidia». Και παρότι αναμετράται με περιστατικά τα οποία έχουμε λίγο πολύ διερευνήσει στο πλευρό του συγγραφέα, κυρίως στη «Μαύρη Ντάλια» και σε κεφάλαια του «Εγκλήματα κατά συρροήν», αποδίδει γλαφυρότερα από κάθε άλλη απόπειρα τις παραμέτρους του χαμού της Jean Hilliker.
Διαβάζοντας τα «Σκοτάδια μου», κατανοείς τι έκανε τον Ellroy μυθιστοριογράφο. Την εμμονή με την κουλτούρα του υπόκοσμου και την ανθρωπογεωγραφία του εγκλήματος. Την οιδιπόδεια σχέση με τις γυναίκες. Την επινοημένη από τον ίδιο, στακάτη και ιδιότυπη αργκό της παρανομίας, την οποία εξασκεί με τρόπο που ενώνει τις τελείες ανάμεσα στον Χάμετ και τον Ταραντίνο.
«Θέλω να μιλήσω δημόσια για τα μυστικά σου. Θέλω να εκμηδενίσω την απόσταση που μας χωρίζει», ομολογεί ο Ellroy. Και κατορθώνει για πολλοστή φορά έπειτα από το μνημειώδες «Κουαρτέτο του Λ.Α.» και την τριλογία του «Underworld USA» να καλύψει το έδαφος ανάμεσα στον ίδιο και σε εμάς, το χρόνια αφοσιωμένο κοινό του.

James Ellroy, Τα σκοτάδια μου: το χρονικό ενός εγκλήματος, σελ. 529, εκδόσεις Άγρα, μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης
(photo: «Downtown Los Angeles Cityscape», © Richard Schneider στο Flickr)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν διαβάζεις το βιβλίο της μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου καταλαβαίνεις ότι έχει δίκιο, ξέρει για τι πράγμα μιλάει: δεν πρέπει να τα παρατάς, ποτέ των ποτών.
Ένα ημερολόγιο έντονων σκηνών, περιγραφή παθών και σκέψεων που φλερτάρουν με την αρχέγονη θρησκειολογική αναζήτηση και φιλοσοφία
Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά στις ΗΠΑ, ενώ στη Σοβιετική Ένωση διαδιδόταν μυστικά, από χέρι σε χέρι
Μια προσωπική μαρτυρία για την ιστορία, το πολιτικό σύστημα και τις προκλήσεις του Λιβάνου από τον πρώην Πρέσβη της Ε.Ε.
55 αριστουργηµατικά σονέτα που ο Ρίλκε απηύθυνε στον µυθικό γενάρχη της ποίησης, τον Ορφέα.
Το μυθιστόρημα «Οι φόνοι του Μαρμπλ Χολ» του Anthony Horowitz (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή το «Φονικό στους Κορφούς», την αστυνομική νουβέλα σε 69 σκαλοπάτια
Μια συνέντευξη με τον Ιταλό συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Τασμανία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η Γερμαναρμένισσα συγγραφέας, στο λογοτεχνικό ντεμπούτο της δίνει φωνή σε μια ολόκληρη γενιά από παιδιά και εγγόνια μεταναστών εργατών.
Ένα βιβλίο που προσφέρει μια ριζοσπαστική αλλά και πρακτική επανεκτίμηση της σχέσης των γυναικών με το χρήμα
Ο Διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmet και συγγραφέας μιλάει με αφορμή το βιβλίο «Γιατί αυτοί πέτυχαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο βραβευμένος Σουηδός μεταφραστής γράφει στην Athens Voice για το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Μπέργκεν της Νορβηγίας αλλά και για τη λογοτεχνία εν καιρώ πολέμου στην πολύπαθη Ουκρανία
Η εκπληκτική ιστορία τού πιο παραγωγικού κλέφτη βιβλίων στην ιστορία
Η «τέλεια» απόδοση ενός κειμένου σε μια άλλη γλώσσα υπάρχει και είναι εφικτή
Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1963
Ένα βιβλίο για τη μνήμη, τον χρόνο, την αγάπη και τη σημασία να φεύγεις την κατάλληλη στιγμή
Τα βιβλία «Όσα ξέρουμε μα δεν τα λέμε», «Το αντίδωρον» και «Το όμορφό μας αύριο» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Από «πατέρας» της σημειολογίας, συγγραφέας best seller
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.