- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Όλοι μας χρειαζόμαστε να στρέψουμε το κεφάλι και να δείξουμε με το δάχτυλο ένα μακρινό σημείο στον άγνωστο ορίζοντα, ο σκοπός είναι το ταξίδι, όχι η άφιξη». Ήταν μια ρήση της συγγραφέως Κάτιας Αντωνοπούλου που πραγματοποίησε το «Μεγάλο ταξίδι χωρίς άφιξη» στις 9/10.
Λίγοι το έμαθαν. Ζήτησε οι στάχτες της να σκορπιστούν στη θάλασσα της αγαπημένης της Αστυπάλαιας. Ποιος ξέρει; Κύμα το κύμα μπορεί ένα μέρος της να φτάσει στους ωκεανούς που βρέχουν τα βιβλία της: «Οι Ινδίες μου», «Χίλιες και μία νύχτες στο Πακιστάν», «Η κυρία Ουίλσον ταξιδεύει», «Μακρινές συναντήσεις» (Καστανιώτης), «Νιχάο Κίνα σ’ αγαπώ, αντίο» (Ωκεανίδα). Όλα ταξιδιωτικά, με το δικό της προσωπικό βλέμμα, με τις εμπειρίες της σε πρώτο πρόσωπο και κυρίως με τη διάθεση να μας μάθει ν’ αγαπάμε τον άλλο, τον ξένο, τον «περίεργο». Αλλά και τα μυθιστορήματα της «Μασάζ» και «Βιντεοκλίπ» (Ωκεανίδα) λοξοκοιτάζουν σε μακρινές χώρες: Αυστραλία, Αιθιοπία, Τανζανία, Ζανζιβάρη και σε άλλες χώρες της Αφρικής.
Το βιογραφικό της το είχε γράψει η ίδια: Καταγωγή: Καλαματιανή. Ζώδιο: Κριός. Σπουδές: Ένα φεγγάρι στην Πάντειο. Άλλες: Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τη ζωή. Έρωτας: Το γράφειν και το ταξιδεύειν. Της αρέσει: Να τρέχει τα βράδια στο λόφο του Αρδηττού με θέα την Ακρόπολη. Να κολυμπά τα καλοκαίρια στην Αστυπαλιά, ν’ ανάβει το τζάκι το χειμώνα στο Μεταξοχώρι.
Ήταν η πρώτη που μετάφρασε Μπόρχες. Δούλευε για εφημερίδες και περιοδικά, έκανε συνεντεύξεις (Μπεναζίρ Μπούτο, Αρουντάντι Ρόυ, λησταρχίνα Φούλαν Ντέβι, ευνούχος Γκουλσάν). Είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει μπει στο Αφγανιστάν: το 1988, επί ρωσικής κατοχής, με μια ομάδα Μουζαχεντίν πέρασε τα χιονισμένα βουνά φορώντας την μπούρκα κι έστειλε την πρώτη ελληνική πολεμική ανταπόκριση (Βήμα). Το επανέλαβε άλλες δυο φορές (1992, Μουζαχεντίν, και 1997 επί Ταλιμπάν).
«Συννεφιά πάλι, αθέατο το Βουνό Από Πράσινο Νεφρίτη, έχω αφήσει πάνω στο χιόνι εκεί ψηλά ένα από τα πολλά εκμαγεία της μορφής σου που κουβαλώ μαζί μου, μη φοβάσαι, ποτέ δε θα λιώσει. Με τα ίδια μου τα μάτια τη χάραξα στο χιόνι τη νεκρική σου μάσκα». (Νιχάο Κίνα, σ’ αγαπώ, αντίο)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.