Θεατρο - Οπερα

Οι παραστάσεις που θα κάνουν το αθηναϊκό καλοκαίρι πιο ενδιαφέρον

Αύγουστος στην Αθήνα με θέατρο- Δείτε τις επιλογές σας
Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 1008
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι θεατρικές παραστάσεις που παίζονται στην Αθήνα και στον νομό Αττικής μέσα στον Αύγουστο

Η Αθήνα τον Αύγουστο είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσεις, να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο γλιτώνοντας την κίνηση και να βρεις εύκολα πάρκινγκ… Μπορεί το καλοκαίρι οι περιοδείες και οι συναυλίες να μεταφέρονται στα νησιά και τις επαρχιακές πόλεις –για να επανέλθουν δυναμικά στην πρωτεύουσα στις αρχές Σεπτεμβρίου–, αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα για να κάνεις στο κέντρο της πόλης και λίγο πιο μακριά. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Επίδαυρος είναι μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, οπότε ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο στην ευρύτερη περιοχή είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα.

Ξεκινάμε με τα θέατρα που θα βρούμε ανοιχτά μέσα στην πόλη και στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένες παραστάσεις που θα επισκεφτούν τον νομό Αττικής στο πλαίσιο της περιοδείας τους μέσα στον Αύγουστο.

Το Αίθριον στο Θέατρον-Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος θα παραμείνει ανοιχτό όλον τον Αύγουστο, οπότε όσοι δεν έχετε δει το «MANOLIS | καρδιά σε τέσσερις χορδές», σε κείμενο που συνυπογράφουν η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, σε σκηνοθεσία της πρώτης, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Γεράσιμος Γεννατάς, πλαισιωμένος από έναν μεγάλο θίασο ηθοποιών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μιας και η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της την περασμένη σεζόν στο ΚΘΒΕ.  Στο ίδιο θέατρο η παράσταση «Ο Αλέκος βγήκε από τον παράδεισο», με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τη Ματίνα Νικολάου, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, θα παίζεται μέχρι 1 Αυγούστου και επανέρχεται στις 31 Αυγούστου, για να συνεχιστεί μέχρι 23 Σεπτεμβρίου.


Η Ταράτσα του Θεάτρου Λαμπέτη φιλοξενεί την παράσταση «Τακούνια στον Βάλτο» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη, η οποία την 1η Αυγούστου θα βρίσκεται στον Ωρωπό, στο Σινεμά Αθηναία και στις 2 Αυγούστου στην Αίγινα. Επιστρέφει στην Ταράτσα του Λαμπέτη από τις 24 Αυγούστου.

Στο Βεάκειο Πειραιά, οι θεατρικές παραστάσεις επανέρχονται από τις 26 Αυγούστου, με την παιδική παράσταση «Η μάσα και ο αρκούδος», σε σκηνοθεσία της Ταμίλλα Κουλίεβα. Την επόμενη μέρα θα παρουσιαστεί ο «Επιθεωρητής Ντρέικ και η μαύρη χήρα» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Θωμόπουλου, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου θα δούμε τη «Μήδεια» του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο.

Στις 31 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί στο θέατρο Πέτρας η επιθεώρηση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου «Εγώ θα σας πω», σε κείμενα των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Δημήτρη Χαλιώτη, πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Η παράσταση «Οικογένεια Τσεκμέ», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τόλη Παπαδημητρίου, με τη Μαρία Κίτσου στον ρόλο της Ρόζας Τσεκμέ, στο πλαίσιο της περιοδείας της θα βρίσκεται σε διάφορα μέρη στην Αττική, από τη Σαλαμίνα μέχρι το Λαύριο, τη Νέα Μάκρη και το Πόρτο Ράφτη, από τις 31 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου.

Την παράσταση «Νίκος Ξυλούρης - Ο αρχάγγελος της Κρήτης», σε κείμενο της Ζαχαρένιας Πετράκη και σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, θα τη δούμε στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου στις 10 Αυγούστου.

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Γιάβορ Γκάρντεφ, με την ειδική συμμετοχή επί σκηνής των Tigger Lillies και με μεικτό θίασο από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία -μια  συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Βουλγαρίας «Ιβάν Βάζοφ», του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ- έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στις 30 Αυγούστου. Στον ρόλο του Διονύσου ο Leonid Yovchev, του Πενθέα ο Μιχαήλ Ταμπακάκης, του Τειρεσία ο Samuel Finzi και της Αγαύης η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Μια εξόρμηση στην Επίδαυρο επιβάλλεται... 

Εννοείται πως όλοι όσοι θα βρίσκεστε στην Αθήνα τον Αύγουστο μπορείτε να κανονίσετε μικρές εξορμήσεις στην Επίδαυρο. Στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου έχουμε «Τρωάδες» από το Εθνικό, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, με μεικτό θίασο ηθοποιών με και χωρίς αναπηρία, ενώ μάλιστα στις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του θεάτρου. Στις 7 Αυγούστου, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο έργο του Ιβάν Βιριπάγιεφ «Ι-one», σε σκηνοθεσία Γκαλίν Στοέφ, ενώ στο Μεγάλο Θέατρο παίζεται η «Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Αλάν Λουσιάν Όγεν, από το Τanztheater Wuppertal και έτσι κλείνει τη λειτουργία του για φέτος το Μικρό Θέατρο. Ακολουθεί η «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη, με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο, στις 21 & 22 Αυγούστου, ενώ τα Επιδαύρια κλείνουν για φέτος με την τραγωδία «Ίων» του Ευρυπίδη από τον ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.