Θεατρο - Οπερα

Θέατρο 2023-24: Τι θα δούμε τη νέα σεζόν

Μια πρώτη ματιά στις παραστάσεις της καινούργιας καλλιτεχνικής περιόδου

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 885
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι "3 ψηλές γυναίκες" από τον Ρόμπερτ Ουίλσον με τις Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λουκία Μιχαλοπούλου
Οι "3 ψηλές γυναίκες" από τον Ρόμπερτ Ουίλσον με τις Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λουκία Μιχαλοπούλου

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τη σεζόν 2023-2024

«Το σπίτι» στη Στέγη
Μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων αποτελεί η νέα δουλειά του Δημήτρη Καραντζά, σε κείμενο (μετά από χρόνια) δικό του, σε συνεργασία με την Γκέλυ Καλαμπάκα. Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μια γυναίκα (Αλεξία Καλτσίκη) και ένας άνδρας (Φιντέλ Ταλαμπούκας), οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι αδέρφια, συγκάτοικοι ή και σύντροφοι, περνούν μια οποιαδήποτε ημέρα στο σπίτι τους σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Κάνουν δουλειές, πληρώνουν λογαριασμούς, περιχαρακώνονται στον μικρόκοσμό τους για να μην αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, ώσπου η βία να εισβάλει στο καταφύγιό τους και να τους εκτοπίσει.
Από 30 Σεπτεμβρίου

"Το σπίτι" του Δημήτρη Καραντζά στη Στέγη
© Ανδρέας Σιμόπουλος

«Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν» στο θέατρο της ΕΜΣ
Μια ιστορία χειραγώγησης και προδοσίας, η θρυλική ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ απασχόλησε σε δύο περιπτώσεις τον διάσημο σκηνοθέτη Τόμας Οστερμάγιερ. Αδίστακτη και απελπισμένη, βαθιά επηρεασμένη από τη διεφθαρμένη κοινωνία που την περιβάλλει, η εμβληματική ηρωίδα (που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο η Χάνα Σιγκούλα) χρησιμοποιεί τη σεξουαλικότητα και την πονηριά της για να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή στη μεταπολεμική Γερμανία. Για δύο βράδια η παράσταση της βερολινέζικης Σαουμπύνε έρχεται στο Φεστιβάλ Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου

«Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» στη Στέγη
Aστυνομικό θρίλερ, μαύρη κωμωδία και, μαζί, οικολογικό μανιφέστο, η νέα παράσταση της εμβληματικής αγγλικής ομάδας Complicité, σε σκηνοθεσία του Σάιμον ΜακΜπέρνι, βασίζεται στο πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Νομπελίστριας Όλγκα Τοκάρτσουκ, που γνώρισε και κινηματογραφική μεταφορά το 2017 (Spoor).Μας μεταφέρει σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό στην Πολωνία, στην καρδιά του χειμώνα, που συγκλονίζεται από μια σειρά ανεξήγητων δολοφονιών. Καθώς οι νεκροί είναι μέλη του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, η Janina, μια εκκεντρική ηλικιωμένη περιβαλλοντολόγος, υποψιάζεται ότι τα ζώα των δασών παίρνουν την εκδίκησή τους. Μια σκηνική πρόταση-αποθέωση του σωματικού θεάτρου που κερδίζει και στα σημεία –εντυπωσιακές οι βιντεοπροβολές του Dick Straker.
Από τις 4 Οκτωβρίου 

«Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» από τους Complicité

«Ο θάνατος του εμποράκου» στο Ζίνα
Το κορυφαίο και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Άρθουρ Μίλερ σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης. Γραμμένο το 1949, παρακολουθεί έναν πλανόδιο πωλητή ο οποίος ζει εγκλωβισμένος από το αμερικανικό όνειρο. Το δυσβάσταχτο κυνήγι της επιβίωσης, σύμφωνα με τα καπιταλιστικά πρότυπα, τον οδηγεί παραληρηματικά στην διάλυση της ζωής του. Γουίλι Λόμαν ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Μαζί του οι Έφη Μουρίκη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ρένος Ρώτας, Δημήτρης Γεροδήμος, Κατερίνα Μάντζιου, Γιάννης Βαρβαρέσος, Θεοδόσης Τανής.
Από τις 5 Οκτωβρίου 

"Ο θανάτος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη

«Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε» στο Θέατρο Τέχνης - Υπόγειο
Tα απαράλλαχτα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπάστιαν μετά από ένα ναυάγιο αγνοούν ο ένας την τύχη του άλλου και στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται με τα είδωλά τους. Η ονειρική κωμωδία του Σαίξπηρ που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα δίνει στον Γιάννη Κακλέα το όχημα να επιστρέψει πρώτη φορά στο θέατρο όπου σπούδασε. Έχοντας κατά νου μια φαντασμαγορική εκδοχή του έργου, φωτίζει μέσα από το σπινθηροβόλο πνεύμα του ελισαβετιανού συγγραφέα τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων. Με τους Αμαλία Καβάλη (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2021-22), Κωνσταντίνο Μπιμπή (βραβείο Δημήτρης Χορν 2017), Ελευθερία Παγκάλου, Αλέξανδρο Σκουρλέτη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο κ.ά.
7 Οκτωβρίου 2023 έως 14 Ιανουαρίου 2024 

«The Humans» στο Θέατρο Μουσούρη
Τη βραβευμένη με Τόνυ τραγικωμωδία του ΣτίβενΚάραμ ανεβάζει σε πανελλήνια πρώτη ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με μια ομάδα γνωστών ηθοποιών (Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Πετεβή, Ειρήνη Μακρή,Ξένια Καλογεροπούλου). Διασκεδαστικό και ειλικρινές, το έργο παρακολουθεί τη ζωή και τα κοινότυπα προβλήματα της οικογένειαςΜπλέικ το απόγευμα που οι γονείς, η μεγάλη τους κόρη και η γιαγιά επισκέπτονται τη μικρή θυγατέρα και τον σύντροφό της στην ετοιμόρροπη προπολεμική διπλοκατοικία στην Τσαϊνατάουν, όπου μόλις έχουν μετακομίσει.
Από τις 11 Οκτωβρίου 

«Democracy» στο Θέατρο Σταθμός
Με ένα πολύγλωσσο εγχείρημα βασισμένο στον Επιτάφιο του Περικλή επιστρέφει στα αθηναϊκά θεατρικά πράγματα ο Ένκε Φεζολλάρι. Οι ηθοποιοί της παράστασης καλούνται να λάβουν μέρος σε ένα μεταμεσονύκτιο θεατρικό talk show και να αναμετρηθούν με τα ζητήματα που προκύπτουν από τον πιο γνωστό δημόσιο λόγο της αρχαιότητας (το κράτος δικαίου, τον πολιτισμό και την ελευθερία ως προϋποθέσεις για την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας), αλλά και με τους εαυτούς τους, την κοινωνία, το αστικό κράτος και τις σύγχρονες πρακτικές του.
Από τις 20 Οκτωβρίου 

Ο ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη στο Εθνικό Θέατρο
Στον μέγα αναθεωρητή της ιταλικής κωμωδίας Κάρλο Γκολντόνι επιστρέφει ο Βασίλης Παπαβασιλείου μ’ ένα έργο του 1757 που ανοίγει την κουίντα των παρασκηνίων για να ρίξουμε μια ματιά στα ματαιόδοξα φερσίματα των καλλιτεχνών, αλλά και στον ευάλωτο ρομαντισμό τους. Μια πολυμελής ομάδα γνωστών ερμηνευτών (Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Μαυρέα, Σπύρος Μπιμπίλας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αγορίτσα Οικονόμου, Θέμης Πάνου κ.ά.) μας συστήνουν τις περιπέτειες του πλούσιου εμπόρου Αλή, ο οποίος αποφασίζει να συστήσει την τέχνη της όπερας στη Σμύρνη. Όμως, οι διαρκείς αψιμαχίες τριών σοπράνο για το ποια θα είναι η πριμαντόνα και οι αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις όλων των εμπλεκομένων, τον κάνουν να ξανασκεφτεί την απόφασή του.
Από τις 26 Οκτωβρίου 

«Γέρμα» στο Θέατρο Πόρτα
Εκείνη, δημοσιογράφος και μπλόγκερ με μεγάλο αριθμό ακολούθων, ο άντρας της πετυχημένος επιχειρηματίας. Ο κόσμος τους δοκιμάζεται και διαλύεται λόγω της αδυναμίας τους να κάνουν παιδί. Μια σύγχρονη εκδοχή της κλασικής τραγωδίας του Λόρκα έγραψε και παρουσίασε το 2017 στο Young Vic του Λονδίνου ο Σάιμον Στόουν. Μας τη συστήνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με πρωταγωνιστές τη Μαρία Κίτσου και τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη.
Από τις 27 Οκτωβρίου 

"Γέρμα" με τη Μαρία Κίτσου
© Πάτροκλος Σκαφίδας

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στο θέατρο Μπέλλος
Τι θεωρούμε «πρόοδο» και τι γίνεται με την ανθρώπινη ψυχή όταν βάλλεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οικονομικά συμφέροντα; Mετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ένα ζευγάρι αναζητά τη σορό του χαμένου γιου τους, σε μια κοινωνία που αναζητά τρόπους να τους εκμεταλλευτεί οικονομικά. Τα μόνα τους έσοδα προέρχονται από την κόρη τους που εκπορνεύεται στην κεντρική Ιταλία. Στο έργο του Ρουμάνου Ματέι Βίζνιεκ ποντάρουν η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου και η ομάδα The Young Quill, που φέτος ασχολούνται με τη δραματουργία του 21ου αιώνα. Παίζουν: Αλέξανδρος Βάρθης, Τάσος Λέκκας, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ελίζα Σκολίδη.
Από τις 28 Οκτωβρίου 

«Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα» στο θέατρο Μπέλλος

«Romáland» στη Στέγη
Επτά χρόνια μετά την «Καθαρή Πόλη» που μας έβαλε στον κόσμο των μεταναστριών καθαριστριών, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης καταπιάνονται με τη ζωή των Ελλήνων Ρομά. Ανατρέχοντας σε γεγονότα και παίζοντας με τα στερεότυπα, φιλοδοξούν να αφηγηθούντη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την οπτική μιας κοινότητας που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, αλλά παραμένει εκτεθειμένη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πολλαπλής ευαλωτότητας. Ρομά πρωταγωνιστές θα ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους, σε μια παράσταση θεάτρου-ντοκιμαντέρ που στοχεύει να αναδείξει τους πολλαπλούς κοινωνικούς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν και τις προσπάθειές τους να τους ξεπεράσουν.
Στις 2-26 Νοεμβρίου 

«Ευαγγελισμός, Το μιούζικαλ» στο θέατρο REX
Γνωστός από την όπερα «Μέσα Χώρα» στην ΕΛΣ και τη μουσική του για θεατρικές παραστάσεις, ο συνθέτης και ηθοποιός Άγγελος Τριανταφύλλου σκηνοθετεί, μαζί με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. «Ένα ονειρόδραμα για την αγάπη, ένας μεταφυσικός ύμνος στη ζωή», το νέο του έργο, σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή, διαδραματίζεται στην Α´ Παθολογική κλινική του Ευαγγελισμού. Με τον Χάρο να βρίσκεται σε καταστολή –οπότε αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας το αναπόδραστο τέλος της ανθρώπινης ζωής– κι ενώ τα πάντα απορρυθμίζονται, όλοι παρακαλούν για μια λύση…
Από τις 8 Νοεμβρίου 

«Ο άσχημος» στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Οι Ορφέας Αυγουστίδης, Γιάννης Κλίνης, Μαίρη Μηνά και Ηλίας Μουλάς δοκιμάζονται σε οχτώ ρόλους στο παιγμένο σε πάνω από 30 χώρες έργο του δραματουργού της Σαουμπύνε, Μάριους φον Μάγενμπουργκ, που υπογράφει σκηνοθετικά ο Γιώργος Κουτλής. Μια σάτιρα για τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, με κεντρικό πρόσωπο τον Λέττε ο οποίος αποφασίζει να απαλλαγεί από την ασχήμια του. Η εγχείριση πηγαίνει υπερβολικά καλά και προοιωνίζεται μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά. Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή.
Από τις 10 Νοεμβρίου

«Ο άσχημος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου
© Χρήστος Συμεωνίδης

«Underground» στο Θέατρο Ακροπόλ
Παραλογισμός, τραγωδία, ανθεκτικότητα, ελπίδα· έναν κόσμο σουρεαλισμού και σκοτεινού χιούμορ βγαλμένο από τη βραβευμένη στις Κάννες ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα και την πένα του Ντουσάν Κοβάσεβιτς έρχεται να ζωντανέψει ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς στην καρδιά της Αθήνας. Λίγο μετά τους πρόσφατους «Πέρσες» εν πλω στη Σαλαμίνα, ο Σέρβος σκηνοθέτης με έναν πολυμελή θίασο (ανάμεσά τους οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης, Αλεξάνδρα Αιδίνη, Κωνσταντίνος Πλεμμένος και Γιώργος Μπινιάρης), αφηγούνται την ιστορία δύο φίλων, του Μπλάκι και του Μάρκο, με φόντο την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μαζί τους και ορχήστρα που θα ερμηνεύει τις αξέχαστες μελωδίες του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και πρωτότυπες συνθέσεις του Άγγελου Τριανταφύλλου.
Από τις 18 Νοεμβρίου

"Underground" με τους Γιάννη Τσορτέκη, Αλεξάνδρα Αιδίνη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο

«Βασιλιάς Ληρ» στο Θέατρο οδού Κεφαλληνίας
Δεκατέσσερα χρόνια αφότου αναμετρήθηκε με τον θρυλικό ήρωα στο ΚΘΒΕ, ο Στάθης Λιβαθινός επιχειρεί μια καινούργια ανάγνωση μέσα από τη νέα μετάφραση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη. Μια σύγχρονη και αρκετά πυκνή αφήγηση, στην οποία τα κύρια πρόσωπα ερμηνεύουν οκτώ ηθοποιοί –Νίκος Αλεξίου, Μπέτυ Αρβανίτη, Νέστωρ Κοψιδάς, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Εύα Σιμάτου, Ερατώ Πίσση, ΓκαλΡομπίσα, Αντώνης Γιαννακός. Θεωρώντας πως κάθε εποχή σε έναν βασιλιά Ληρ μπορεί να μαντέψει κάτι από το πρόσωπο και τα άλυτά της θέματα, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης εστιάζει σταζητήματα της εξουσίας, της σύγκρουσης των γενεών και στα αδυσώπητα γηρατειά που επιμένουν να θέλουννα κυριαρχούν, αλλά και στην επική σύγκρουση του ανθρώπου με τη φύση.
Από μέσα Νοεμβρίου 2023 

"Βασιλιάς Ληρ" με τη Μπέττυ Αρβανίτη
© Ελίνα Γιουνανλή

«Ο Πατέρας» στο Σύγχρονο Θέατρο
Ο Περικλής Μουστάκης και η Ιωάννα Παππά πρωταγωνιστούν και η Ελένη Σκότη σκηνοθετείτο πολυβραβευμένο έργοτου Φλοριάν Ζελέρ. Ένα ασφυκτικό δράμα που πραγματεύεται τα όρια των σχέσεων σε μια οικογένεια, που θα δοκιμαστούν και θα επαναπροσδιοριστούν όταν ο πατέρας θα νοσήσει από Αλτσχάιμερ.Το έργο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με τον Άντονυ Χόπκινς να αποσπά το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.
Από τις 18 Νοεμβρίου 

«Έγκλημα και τιμωρία» στο Πορεία
Σαν έναν εφιάλτη σε λούπα διαβάζει το κορυφαίο μυθιστόρημα-ψυχογράφημα ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης παραδίδοντας στον σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου ένα κείμενο με αναφορές ακόμα και στην οδυνηρή εμπειρία του Ολοκαυτώματος, ενώ επιφυλάσσει κι έναν ρόλο έκπληξη για τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι. Σ’ ένανερμητικό, παλίμψηστο χώρο μνήμης, ένας θίασος εγκλείστων αναμένει το τέλος. Ο φοιτητής Ρασκόλνικωφ (Προμηθέας Αλειφερόπουλος) έχει δολοφονήσει μια γριά τοκογλύφο πιστεύοντας ότι θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο άτομο, αλλά βυθίζεται στις τύψεις. Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη νεαρή πόρνη Σόνια (Μαριάννα Πουρέγκα). Στον ρόλο του Πορφύριου οι Δημήτρης Ήμελλος και Κώστας Φιλίππογλου (σε διπλή διανομή).
Από τις 23 Νοεμβρίου 

"Έγκλημα και τιμωρία" στο θέατρο Πορεία
© Μαρίζα Καψαμπέλη

«Τρεις ψηλές γυναίκες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πρώτη φορά Έντουαρντ Άλμπι για τον Ρόμπερτ Ουίλσον, με ένα έργο που δομείται γύρω από τα θεμελιακά ερωτήματα του εαυτού και της θνητότητας και μια τριάδα δυναμικών Ελληνίδων ηθοποιών (ΡένηΠιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη καιΛουκία Μιχαλοπούλου) στη σκηνή. Εμπνευσμένο από τη μητέρα του συγγραφέα, παρουσιάζει τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών που σταδιακά συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο. Με την χαρακτηριστική του ολιστική διαχείριση του χώρου και του χρόνου, ο διεθνούς φήμης Αμερικανός καλλιτέχνης εξιστορεί το αποτύπωμα το χρόνου, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές αντανακλάσεις που γεννά ο καθρέφτης της ζωής.
Από τις 24 Νοεμβρίου 

«Προμηθέας» στο Θέατρο Γκλόρια
Με τον μυθικό επαναστάτη που χάρισε στον άνθρωπο τη φωτιά και στον ίδιο μια από τις μεγάλες επιτυχίες του, ασχολείται ξανά ο Άρης Μπινιάρης μέσα από ένα νέο δικό του πρωτότυπο κείμενο. Επιχειρώντας να εξερευνήσει τους δυσοίωνους παραλληλισμούς μεταξύ του αρχαίου μύθου και των σκοτεινών κεφαλαίων της σύγχρονης ιστορίας, τοποθετεί την δράση σ’ ένα δυστοπικό κόσμο, στον οποίο κυριαρχεί ένα καθεστώς δογματισμού και κοινωνικής καταπίεσης. Εκεί, μέσα σε μια αυταρχική φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο κρατούμενος Προμηθέας δέχεται τις αμείλικτες επισκέψεις των ανακριτών. Μια σκηνική αλληγορία με όχημα τη, σήμα κατατεθέν, στη δουλειά του μουσικότητα του λόγου, τις ψυχολογικές σημάνσεις και τη σκηνική χρήση της μάσκας, η παράσταση στοχεύει να εμβαθύνει σε ζητήματα ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης.
Από τον Νοέμβριο 2023 

«The Doctor» στο Αμφι-Θέατρο 
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου επανακάμπτει στο θεατρικό της σπίτι με ένα θρίλερ του Robert Icke που κέρδισε το χειροκρότημα στο λονδρέζικο West End, ενώ έχει παρασταθεί από το Armory της Νέας Υόρκης έως το Adelaide Festival στην Αυστραλία. Ανοίγοντας διάλογο πάνω στην ηθική της έμφυλης και φυλετικής ταυτότητας, στα κοινωνικά προνόμια και σε θέματα σχετικά με τη θρησκεία, την ψυχική υγεία και τη σεξουαλικότητα, η ιστορία εκκινεί από την αυτοσχέδια απόπειρα έκτρωσης μιας 14χρονης που θα τη φέρει στο Ινστιτούτο Elizabeth. Όταν η επικεφαλής γιατρός αρνείται να αφήσει έναν ιερέα να επισκεφτεί το κορίτσι για την τελευταία μετάληψη, επειδή θα της προκαλούσε «έναν ανήσυχο θάνατο», ξεσπά σκάνδαλο στα ανθρωποφάγα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τους Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Χατζόπουλο, Αλίκη Ανδριωμένου, Μαριάννα Δημητρίου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ζωή Ρηγοπούλου κ.ά.
Από τις 8 Δεκεμβρίου 

Κατερίνα Ευαγγελάτου, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος

«Κακούργα πεθερά» στο Θέατρο Πόρτα
Μετά τις «Σπυριδούλες», ένα ακόμα πραγματικό γεγονός, το έγκλημα της Χαροκόπου που συντάραξε την Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, δίνει υλικό για συνεργασία στην ηθοποιό και συγγραφέα Νεφέλη Μαϊστράλη και τον σκηνοθέτη Θανάση Ζερίτη. Σε ένα –ίσως όχι και τόσο μακρινό–παρελθόν, μία σκληρή ιστορία ενδοοικογενειακής βίας φωτίζει την οριακή ψυχολογία των ανθρώπων που καταφεύγουν στη βία, έχοντας υπάρξει πριν οι ίδιοι θύματά της. Παίζουν οιΕλένη Ουζουνίδου, Εριέττα Μανούρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Παπανδρέου, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης.
Από τις 4 Δεκεμβρίου 

«Βασιλιάς Ληρ» στο Εθνικό Θέατρο
Το αριστούργημα του Άγγλου βάρδου κεντρίζει φέτος τα σκηνοθετικά αντανακλαστικά και του Γιάννη Χουβαρδά που το ανεβάζει στο κτίριο Τσίλλερ. Γραμμένο σε μια εποχή συγκρούσεων και ανακατατάξεων, το έργο καταθέτει μια αριστουργηματική απεικόνιση του πατριάρχη που καταρρέει σωματικά, κοινωνικά και πνευματικά, του επιπόλαιου βασιλιά που έχασε το στέμμα του, μιλώντας για την παρακμή και την πτώση του κόσμου, που συμβαίνει κάτω από τη σφραγίδα της παραφροσύνης. Τον εμβληματικό χαρακτήρα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα ερμηνεύσει ο Λεωνίδας Κακούρης, που θα μοιραστεί τη σκηνή με τους Αργύρη Ξάφη, Γιάννη Νταλιάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Ερρίκο Λίτση κ.ά.
Από τις 9 Δεκεμβρίου 

«Λυσσασμένη γάτα» από το ΚΘΒΕ
Ο Μπρικ, παλιός αστέρας του ποδοσφαίρου, παραδομένος πλέον στο αλκοόλ. Η αποφασιστική σύζυγός του Μάγκι προσπαθεί να πείσει τα πεθερικά της ότι είναι έγκυος προκειμένου να πετύχει την οικονομική τους εξασφάλιση. Ο ετοιμοθάνατος πατριάρχης της οικογένειας Μπιγκ Ντάντι που όλοι θέλουν να κληρονομήσουν. Στον διεισδυτικό λόγο του Τενεσί Ουίλιαμς καταδύεται φέτος ο Σύλλας Τζουμέρκας, με τη ματιά του να καθοδηγούν κινηματογραφικές αναφορές (στον τρόπο με τον οποίο στοιχεία του ανεξάρτητου κουηρ σινεμά πέρασαν στο μέινιστριμ στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές των 70s) και μνήμες από τη Θεσσαλονίκη όπου ο ίδιος μεγάλωσε την ίδια εποχή. Μάλιστα, οι κεντρικοί χαρακτήρες θα διαθλώνται σε περισσότερα πρόσωπα. Επί σκηνής 13 ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, όπως οι Άννα Κόπακα, Λουκία Βασιλείου, Λίλα Βλαχοπούλου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Γιώργος Παπαδάκος.
Από τον Δεκέμβριο 2023

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στο Θέατρο Τέχνης
Μετά την εμπνευσμένη «Αντιγόνη» του Ανούιγ, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, η Μαρία Πρωτόπαππα κατεβαίνει ξανά στο υπόγειο της Πεσμαζόγλου με Λόρκα και τους Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Άννα Καλαϊτζίδου και Χρήστο Στέργιογλου στο ερμηνευτικό δυναμικό. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα χωριό της ισπανικής υπαίθρου, όπου η αποφασιστική και αυταρχική ηρωίδα του τίτλου επιβάλλει στις θυγατέρες της οκταετή εγκλεισμό μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της. Κρυφά ερωτευμένες αλλά ανύπαντρες, υποφέρουν τις συνέπειες του ότι γεννήθηκαν γυναίκες, σε μια εποχή και σε μια κοινωνία που ελέγχει καθημερινά και κρίνει αυστηρά κάθε τους κίνηση.
Από τον Ιανουάριο 2024 

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα

«Η προξενήτρα» στο Θέατρο REX
Με την κωμωδία του Θόρντον Ουάιλντερ επιστρέφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο Εθνικό Θέατρο. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του, οι Σίμος Κακάλας, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά. υποδύονται τους ήρωες του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα που μπαίνουν στο παιχνίδι της συντροφικότητας, αναζητώντας την εφικτή ευτυχία. Προσπαθώντας να διαλύσουν τον φαύλο κύκλο της μοναξιάς τους, ακολουθούν την πολυμήχανη προξενήτρα Ντόλυ σ’ ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα.
Από τις 9 Φεβρουαρίου 2024 

«Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Το φιλμικό κύκνειο άσμα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, που σόκαρε κοινό και κριτικούς όταν κυκλοφόρησε, κάνει την σκηνική του πρεμιέρα στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και μουσική Τζεφ Βάνγκερ. Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται σε ένα κρατίδιο-μαριονέτα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ιταλία όπου οι φασίστες αναλαμβάνουν τη διαπαιδαγώγηση εννέα κοριτσιών και ισάριθμων αγοριών και τα μετατρέπουν σε δούλους υποβάλλοντάς τα σε ακραία βασανιστήρια. Αυτή η οριακή ψυχοσεξουαλική διερεύνηση της αισθητικής και φιλοσοφίας του ολοκληρωτισμού μετατρέπεται σε παράσταση μουσικού θεάτρου με τους Κώστα Μπερικόπουλο, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Γιάννη Κότσιφα, Αγορίτσα Οικονόμου, Ιωάννα Μαυρέα, κ.ά.
Στις 10 Φεβρουαρίου-10 Μαρτίου 2024  

Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί το «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί το «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

«Ληστές» στο Βασιλικό Θέατρο
Δεν παίζεται συχνά στα μέρη μας, το κείμενο–σκάνδαλο όταν γράφτηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα– του ρομαντικού Γερμανού Φρίντριχ φον Σίλλερ. Κοιτάζοντας με σύγχρονη ματιά τις πολιτικές αναφορές του θα το προσεγγίσει ο Ακύλλας Καραζήσης, με ένα ανσάμπλ κυρίως νέων ηθοποιών του ΚΘΒΕ. «Παιδί» της οργής για την κοινωνική αδικία, αυτό «το επαναστατικό παραμύθι» παρακολουθεί τις διαδρομές δύο αδελφών: του Καρλ που βγαίνει στην παρανομία για να διεκδικήσει, σαν άλλος «Ρομπέν των δασών», το δίκαιο των καταπιεσμένων και του Φραντς που μηχανορραφεί εναντίον του προκειμένου να κερδίσει την πατρική περιουσία και την αγαπημένη του αδελφού.
Από μέσα Φεβρουαρίου 2024 

«Πλατόνοφ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μαθητής της θρυλικής Μαρίας Κνέμπελ, οπολυβραβευμένος Αντόλφ Σαπίρο έχει ασχοληθεί με τονΤσέχοφ σε πολλές γλώσσες και χώρες. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που θα καταπιαστεί με το χρονολογικά παλαιότερο δείγμα του ταλέντου του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, το οποίο εμπεριέχει τα θέματα που αναπτύσσει στις επόμενες δημιουργίες του. Οι χαρακτήρεςτου έργου συναντιούνται στη βεράντα της γοητευτικής χήρας Άννας Πετρόβνα και συζητούν για χρέη και γραμμάτια, πίνοντας και πλήττοντας. Μέχρι την άφιξη του νεαρού δασκάλου Πλατόνοφ που θα λειτουργήσει καταλυτικά στη λιμνάζουσα καθημερινότητά τους, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και φευγαλέο της ζωής.
Στις 21Φεβρουαρίου-28 Απριλίου 2024

«Εαυτός» στο Σφενδόνη
Γραμμένο για τον Χάρη Φραγκούλη και τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη βασίζεται στον μύθο του Αίαντα προτείνοντας, όμως, ένα διαφορετικό τέλος. Με λόγο πυρετικό, ο καταξιωμένος δημιουργός καταγράφει τη μετάβαση από έναν κόσμο με θεούς και ήρωες, πίστη και ανάγκη για το άλλο σε μια εποχή που τα όρια είναι το δικό μας περίγραμμα –εξ ου και ο τίτλος. Με τον Χάρη Φραγκούλη να κρατά τη σκηνοθετική μπαγκέτα, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου θα ερμηνεύσουν τα έξι πρόσωπα της ιστορίας μέσα στα κοστούμια της Ελίνας Λούκου που επιδιώκουν να μεγεθύνουν τα ψυχικά χαρακτηριστικά των ηρώων.
Από τον Μάρτιο 2024  

«Ονειρόδραμα» στο Εθνικό Θέατρο
Σαν μια χορική αφήγηση διαχειρίζεται η Γεωργία Μαυραγάνη το ποιητικό κείμενο του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ από το 1901 που ζωντανεύει την ανορθόδοξη δομή ενός ονείρου. Η πλοκή θέλει την Αγνή, κόρη των θεών, να έρχεται στη Γη για να γνωρίσει την ανθρώπινη φύση. Καθώς συναντά πολλά πρόσωπα, που καθένα μοιράζεται μαζί της το δικό του σύμπαν, αρχίζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο άνθρωπος, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της ζωής, τις ελπίδες και τις διαψεύσεις της. Μια χειροποίητη παράσταση μεγάλης κλίμακας που επιδιώκει να θέσει θεμελιώδη ερωτήματα, όπως γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι, γιατί είναι έτσι φτιαγμένος ο κόσμος και πώς να ζει κανείς;
Από τις 20 Μαρτίου 2024

«Ο αποτυχημένος» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Με ερμηνευτικό δυναμικό που μας ιντριγκάρει (Αμαλία Μουτούση, Άρης Μπαλής, Γιάννης Νιάρρος) ανεβάζει και συμπρωταγωνιστεί ο Έκτορας Λυγίζος στο μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ. Μια βιτριολική πραγματεία πάνω στον φθόνο, τη φιλοδοξία, τη φήμη, την ιδιοφυΐα, την τελειοθηρία, την εμμονή και τη ματαίωση, μας διακτινίζει στο φουαγέ ενός παρατημένου κεντροευρωπαϊκού ξενοδοχείου όπου το φάντασμα του θρυλικού σολίστα Γκλεν Γκουλντ συναντά δυο επινοημένους πρώην συμμαθητές του, αποτυχημένους πιανίστες. «Συμπαίκτης» σ’ αυτή τη μουσικοθεατρική συνομιλία οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Μπαχ .
Στις 11-27 Απριλίου 2024

Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Τ. Μπέρνχαρτ «Ο αποτυχημένος» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί το μυθιστόρημα του Τ. Μπέρνχαρτ «Ο αποτυχημένος» στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ© Ανδρέας Σιμόπουλος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ