Θεατρο - Οπερα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: 6 θεατρικές πρεμιέρες στην Πειραιώς 260 & στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Κείμενα που ανεβαίνουν πρώτη φορά στη σκηνή

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 874
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση" από τον Στάθη Λιβαθινό στην Πειραιώς 260
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: "Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση" από τον Στάθη Λιβαθινό στην Πειραιώς 260 © Ελίνα Γιουνανλή

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: 6 θεατρικές πρεμιέρες στην Πειραιώς 260 και το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Περιπλανήσεις στα μονοπάτια του έρωτα μέσα από την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα και της Μαρίνα Τσβετάγεβα· φρικιαστικά «θυέστεια» δείπνα με την υπογραφή του Ρωμαίου φιλοσόφου Σενέκα, αλλά και τέσσερα νέα έργα, καρπός της πρωτοβουλίας Contemporary Ancients που προωθεί την ανάπτυξη νέας δραματουργίας με αφετηρία τον λόγο των μεγάλων ποιητών της ελληνικής αρχαιότητας. Κείμενα που δεν έχουν παρασταθεί ξανά ή θα μιλήσουν με άλλο ρυθμό στο κοινό κεντρίζουν την προσοχή μας στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Εδώ μια πρώτη γεύση για το καθένα πριν κλείσουμε εισιτήριο.

Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση

Το ρομαντικό πνεύμα του Λόρδου Βύρωνα («Δον Ζουάν») συναντά τη γραφή της Μαρίνα Τσβετάγεβα («Τέλος του Καζανόβα») σε ένα ποιητικό σκηνικό εγχείρημα για τον έρωτα, τον χρόνο που περνά, την εξορία και την περιπλάνηση. Δέκα χρόνια μετά την «Ιλιάδα», ο Στάθης Λιβαθινός παρουσιάζει για πρώτη φορά στα ελληνικά σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο δύο κλασικά λογοτεχνικά έργα, που περιστρέφονται γύρω από δύο διάσημα πρόσωπα του θρύλου και της ιστορίας. Επιλέγει, όμως, να τους εμφανίσει όχι ως ακαταμάχητους και μοιραίους καρδιοκατακτητές, αλλά ως δύο μορφές στον κύκλο της ζωής, που ενσαρκώνουν την αρχή και το τέλος του έρωτα. Στο έργο το «παρών» δίνουν και οι ποιητές ως θεατρικές φιγούρες, ενώ έναν μικρό ρόλο υποδύεται και ο σκηνοθέτης.
Πειραιώς 260, χώρος Δ, 14-18 Ιουνίου

"Καζανόβα / Δον Ζουάν Η ερωτική περιπλάνηση" από τον Στάθη Λιβαθινό
"Καζανόβα / Δον Ζουάν Η ερωτική περιπλάνηση" από τον Στάθη Λιβαθινό στην Πειραιώς 260 © Ελίνα Γιουνανλή

Θυέστης

Πανελλήνια πρώτη για την μοναδική πλήρως σωζόμενη τραγωδία του Ρωμαίου ρήτορα, δραματουργού και φιλοσόφου Σενέκα, που δραματοποιεί τα «θυέστεια δείπνα», την τρομακτική πράξη εκδίκησης του Ατρέα να σκοτώσει, να μαγειρέψει και να σερβίρει σε δείπνο στον αδελφό του τα ίδια του τα παιδιά. Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου προσεγγίζει το έργο σαν ένα ορατόριο τρόμου, με την πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό να αποτελούν δομικά στοιχεία αυτού του οπτικοακουστικού εφιάλτη. Στη διανομή μια ομάδα δυναμικών ερμηνευτών (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αντώνης Μυριαγκός, Τάσος Δήμας κ.ά.).
Πειραιώς 260, 10-11 Ιουλίου

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη τον "Θυέστη" του Σενέκα
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη τον "Θυέστη" του Σενέκα © Ελίνα Γιουνανλή

Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους

Ο δικηγόρος ενός νεαρού, που αθωώθηκε για τον φόνο της μητέρας του, επισκέπτεται με τη γυναίκα του το οικογενειακό εξοχικό του πελάτη του. Ένα ταξίδι αναψυχής που εξελίσσεται σε μια βίαιη ψυχολογική ιστορία με κρυμμένα μυστικά και ανατροπές, το νέο έργο του πεζογράφου Γιάννη Σκαραγκά είναι εμπνευσμένο από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου. Θα το ανακαλύψουμε μέσα από την προσέγγιση της Έμιλυς Λουίζου, μιας νέας σκηνοθέτιδας που ζει στο Λονδίνο. Η παράσταση μας μεταφέρει σ’ ένα καθαρτήριο, όπου οι ήρωες προσέρχονται για να εξαγνιστούν. Όμως οι Ερινύες είναι πάντα παρούσες. Με τους Μελαχρινό Βελέντζα, Σύρμω Κεκέ, Νεφέλη Κουρή, Χριστίνα Μαξούρη, Ελένη Μπούκλη, Αιμιλιανό Σταματάκη.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου,14-15 Ιουλίου

Το νέο έργο "Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους" είναι εμπνευσμένο από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου
"Συμπτώματα από την έλλειψη βάρους" στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου © Μαρίζα Καψαμπέλη

Θήβα: A Global Civil War

Πώς αποτυπώνεται η πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου στην ατομική μνήμη; Και πού συναντά ο αδελφοκτόνος πόλεμος του «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου τις συρράξεις των καιρών μας; Μετά το «Εθνικό ντεφιλέ» που παρουσίασε πέρσι στο πλαίσιο του Κύκλου 1821, ο Παντελής Φλατσούσης ανιχνεύει εκ νέου τη σύνδεση σκηνής και πρόσφατης ιστορίας με όχημα το θέατρο ντοκουμέντο. Τέσσερις επαγγελματίες ηθοποιοί από τη Βοσνία, την Ελλάδα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τον Λίβανο ανιχνεύουν το γιατί ο πόλεμος, παρότι μισητός, εξακολουθεί να διαμορφώνει τα ανθρώπινα πεπρωμένα.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21-22 Ιουλίου

"Θήβα: A Global Civil War": ο Παντελής Φλατσούσης αντλεί έμπνευση από τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: "Θήβα: A Global Civil War": ο Παντελής Φλατσούσης αντλεί έμπνευση από τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου © Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φιλοκτήτης

Όχι του Σοφοκλή αλλά το έργο που με αφετηρία την ιστορία του αρχαίου τραγικού ήρωα καταθέτει στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients ο βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου. Ο δικός του Φιλοκτήτης είναι ηγετικό στέλεχος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης. Έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μια γυναίκα, καταφεύγει σ’ έναν τόπο αυτο-εξορίας με τις ενοχές να τον σημαδεύουν σωματικά και ψυχικά. Χρόνια αργότερα, δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης, αναλαμβάνουν να τον πείσουν να επιστρέψει στη δράση… Ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος σκηνοθετεί τους Φένια Αποστόλου, Γιώργο Κατσή, Λευτέρη Πολυχρόνη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 28-29 Ιουλίου

Ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος μας συστήνει τον "Φιλοκτήτη" του Χρήστου Οικονόμου
Ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος μας συστήνει τον "Φιλοκτήτη" του Χρήστου Οικονόμου © Ηλίας Τσέπας

Γίνεται δέντρο το πουλί;

Από τα πιο αμφίσημα έργα του Ευριπίδη, ο Ίων προσφέρει το υλικό πάνω στο οποίο ο Χρήστος Χωμενίδης καταθέτει μια νέα δραματουργία που πραγματεύεται, με ανάλαφρη διάθεση, θεμελιώδη, διαχρονικά ζητήματα: τις ρίζες του ανθρώπου, την εξουσία, τον έρωτα, τον πόθο. Ο Τάκης Τζαμαργιάς προτείνει μια παράσταση σε ρυθμούς βαλκανικής ευφορίας, με φαντεζί τραπέζια πάνω στα αναθήματα των Δελφών, άφθονη σαμπάνια κι έναν πρωταγωνιστή που επιλέγει τη συμβίωση με τη φύση, τις χαρές και τα γλέντια της κι αρνείται τη φθορά της εμπλοκής στα κοινά. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Γωγώ Μπρέμπου, Eυγενία Δημητροπούλου, Λένα Δροσάκη κ.ά.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 4-5 Αυγούστου

"Γίνεται δέντρο το πουλί;": ο Χρήστος Χωμενίδης εμπνέεται από τον "Ιωνα" του Ευριπίδη
"Γίνεται δέντρο το πουλί;": ο Χρήστος Χωμενίδης εμπνέεται από τον "Ιωνα" του Ευριπίδη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ