Θεατρο - Οπερα

«Connect to share»: Διεθνείς συνεργασίες στο Θέατρο Μπέλλος από την άνοιξη 2023

Δύο προγράμματα για τη συνδημιουργία μεταξύ καλλιτεχνών και σπουδαστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ομάδα Babel Theatre
Η ομάδα Babel Theatre

«Connect to share» στο Θέατρο Μπέλλος σε συνεργασία με την Babel theatre company και το University of London

Πώς μπορεί να εκφραστεί σκηνικά το κοίταγμα στις οικογενειακές σχέσεις με όχημα το σωματικό θέατρο; Και τι μπορεί να προκύψει όταν καλλιτέχνες και σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάζονται πάνω σε ένα υπό διαμόρφωση θεατρικό έργο; Έχοντας τις ρίζες της στη Βρετανία, όπου ξεκίνησε το 2017 ως θεατρική ομάδα αποφοίτων του Royal Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και με την έδρα της από το 2019 στην Αθήνα, η δραστήρια ομάδα The Young Quill ενεργοποιεί ήδη από την πρώτη σεζόν της δράσης της στο Θέατρο Μπέλλος εργαστήρια αλληλεπίδρασης και συνδημιουργίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες από τις δύο χώρες. Μια πρόθεση για την οποία η σκηνοθέτρια και συνιδρύτρια της ομάδας Αικατερίνη Παπαγεωργίου μας είχε προϊδεάσει ήδη από το ξεκίνημα της δραστηριοποίησής τους στην σκηνή της Πλάκας.

Οι δύο πρώτες σχετικές δράσεις πραγματοποιούνται με την ομάδα Babel theatre company και το Royal Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και εστιάζουν στην οικογένεια και ειδικότερα στον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί από τους παραπάνω φορείς θα επισκεφτούν το θέατρο προκειμένου να συνεργαστούν με Έλληνες δημιουργούς. Στη λήξη κάθε επιμέρους συνεργασίας προβλέπεται μια ανοιχτή παρουσίαση στο θέατρο Μπέλλος, που θα περιλαμβάνει και συζήτηση με το κοινό.

Η θεατρική ομάδα Babel Theatre στο Θέατρο Μπέλλος
Η θεατρική ομάδα Babel Theatre στο Θέατρο Μπέλλος

«Connect to share» στο Θέατρο Μπέλλος: Σεμινάριο από την ομάδα Babel Theatre

Από τις πιο πολυβραβευμένες νεοσύστατες βρετανικές ομάδες σωματικού θεάτρου, η Babel Theatre, θα επισκεφτεί το Θέατρο Μπέλλος διοργανώνοντας οκταήμερο εντατικό σεμινάριο για ηθοποιούς και τελειόφοιτους σπουδαστές δραματικών σχολών. Με όχημα το σωματικό θέατρο, οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν τις δυναμικές των οικογενειακών σχέσεων. Στον επίκεντρο της αναζήτησης τους τοποθετούνται οι αντιθέσεις των γενεών, οι συναισθηματικές συγκρούσεις και ο τρόπος που η οικογένεια διαμορφώνει το άτομο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας, Joseph Lynch, ο οποίος θα επιμεληθεί τη δημιουργική διαδικασία, τα τελευταία χρόνια διεξάγει διεθνή έρευνα με σεμινάρια σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αναλύοντας τον ρόλο του πατέρα στα σύγχρονα οικογενειακά μοντέλα του 21ου αιώνα.

Από πλευράς μεθοδολογικής διαδικασίας, η ομάδα εστιάζει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση των εκφραστικών μέσων των ηθοποιών που αφορούν στο σώμα και τις δυνατότητές του. Ερμηνεύεται και δοκιμάζεται ο τρόπος που το σώμα γίνεται αυτόνομος αφηγητής, πομπός και δέκτης μιας ιστορίας. Μέσα από τη δημιουργία μιας συσπειρωμένης ομάδας, οι συμμετέχοντες θα ενεργοποιήσουν το σώμα τους και θα αναζητήσουν νέους τρόπους έκφρασης μέσα από αυτό. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά κατά το διάστημα 12-19 Μαΐου 2023, ενώ στις 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τελική παρουσίαση της δουλειάς της ομάδας στο κοινό.

«Connect to share» στο Θέατρο Μπέλλος με το Royal Central School of Speech and Drama, University of London

Τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Writing for Stage & Broadcast Media, κατόπιν εσωτερικού διαγωνισμού, επιλέγονται για τη σύνθεση ενός μονόπρακτου θεατρικού έργου. Ταξιδεύουν στην Ελλάδα, στο Θέατρο Μπέλλος και συνεργάζονται με τρεις νέους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς με σκοπό την εξέλιξη του θεατρικού τους έργου και την παρουσίαση μέρους του στο πλαίσιο μιας βραδιάς αναλογίου που θα διοργανωθεί στο θέατρο. Οι ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν στα αγγλικά. Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από υπέρτιτλους. Με το πέρας της συνεργασίας, οι συμμετέχοντες του πρότζεκτ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού και θα συζητήσουν για την πορεία και το αποτέλεσμα της συνεργασίας. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας λειτουργικής φόρμας διαπολιτισμικής συνεργασίας με άξονα τη θεατρική γραφή, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση στο θέατρο.

Η Sarah Grochala, διευθύντρια σπουδών του τμήματος και πολυβραβευμένη θεατρική συγγραφέας, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, θα διεξάγει διήμερο εντατικό σεμινάριο για Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς με θέμα τις διαφορετικές μεθοδολογικές και δραματουργικές προσεγγίσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας.

Η δράση θα «τρέξει» το διάστημα 16 - 20 Ιουνίου 2023 και το σεμινάριο για Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς στις 18 & 19 Ιουνίου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής καθώς και για το κόστος παρακολούθησης των δράσεων, μπορείτε να στείλετε email με το βιογραφικό σας στο info@theatrompellos.gr ή να καλέσετε στο 210 3229889 & 6979111413. Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

INFO:
Θέατρο «Μπέλλος»
Κέκροπος 1, Πλάκα – Ακρόπολη
210 3229889, 6979111413

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ