Ο Ντον Τζοβάννι στη Λυρική Σκηνή
Η περίφημη όπερα του Μότσαρτ με αμιγώς ελληνικό καστ ανεβάζει αυλαία στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Ντον Τζοβάννι στην Λυρική Σκηνή: πέντε παραστάσεις για τη νέα συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τις Όπερες του Γκαίτεμποργκ και της Κοπεγχάγης
Σε ένα ξενοδοχείο της εποχής μας, στον μικρόκοσμο μιας πόλης όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και ο χρόνος παραμονής είναι περιορισμένος, ο Ντον Τζοβάννι ξετυλίγει την ακόλαστη δράση του. Αποπειράται να βιάσει την Ντόννα Άννα και στην προσπάθειά του να διαφύγει, σκοτώνει τον Διοικητή πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ισπανός ευγενής δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην κόλαση.
«Ο θάνατος διατρέχει ως ατμόσφαιρα τον Ντον Τζοβάννι» δηλώνει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, Τζων Φούλτζεϊμς, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία στη νέα διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Γίνεται αναπόφευκτος και μάλιστα επιθυμητός από τον ίδιο, καθώς επιλέγει τον θάνατο, ακόμη και την Κόλαση, από το να απαρνηθεί το ποιος είναι– καθώς η ατομικιστική απειλή της πλήρους, ανεξέλεγκτης ελευθερίας την οποία αυτός αντιπροσωπεύει μπορεί να εξαφανιστεί μόνο με τον θάνατό του. Ο θάνατός του είναι μια έκφραση τάξης που επαναβεβαιώνεται. Όλα τα ίχνη του εξαφανίζονται και η κοινωνία συνεχίζει».
Η περίφημη κωμική όπερα του Μότσαρτ ακούστηκε για πρώτη φορά τέλη Οκτωβρίου του 1787 στην Πράγα, στο Θέατρο των Τάξεων –το σημερινό Θέατρο Τυλ– και μπήκε στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 30 Μαρτίου 1962 σε μουσική διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου με τον Κώστα Πασχάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά την διαδικτυακή πρεμιέρα της στο GNO TV και το ντεμπούτο της μπροστά στο κοινό στην Δανία και πριν ταξιδέψει στη Σουηδία, η νέα συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τις Όπερες του Γκαίτεμποργκ και της Κοπεγχάγης ανεβάζει αυλαία και στην Αθήνα. Για πέντε βράδια θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες των ηρώων της με τον αναγνωρισμένο αρχιμουσικό Οντρέι Όλος στο πόντιουμ και καταξιωμένους και νεότερους Έλληνες πρωταγωνιστές στη διανομή: τον βαρύτονο Διονύση Σούρμπη στον ομώνυμο ρόλο, τις υψιφώνους Τσέλια Κοστέα (Ντόννα Ελβίρα), Μυρσίνη Μαργαρίτη (Ντόννα Άννα), Μιράντα Μακρυνιώτη (Tσερλίνα), τον τενόρο Βασίλη Καβάγια ως Ντον Οττάβιο, τον βαθύφωνο Πέτρο Μαγουλά στο ρόλο του Διοικητή, τον μπασοβαρύτονο Γιάννη Γιαννίση ως Λεπορέλλο και τον βαρύτονο Νίκο Κοτενίδη ως Μαζέττο.
«Τα ξενοδοχεία είναι σκηνές στις οποίες ζούμε ζωές αψηφώντας τη θνητότητα. Το χάος που δημιουργούμε καθαρίζεται, καμία πράξη δεν έχει συνέπειες και υπάρχουν καθαρά σεντόνια κάθε μέρα» διευκρινίζει ο σκηνοθέτης σχετικά με την επιλογή του χώρου της σκηνικής δράσης. «Είναι μέρη όπου συναντώνται διαφορετικά άτομα και τάξεις, όπου υπάρχει τόσο οικειότητα όσο και ανωνυμία. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι μέρη από τα οποία μια μέρα πρέπει να κάνουμε check-out. Γι’ αυτό, παρακαλούμε να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας, να κάνετε check-in, να παραλάβετε το κλειδί του δωματίου σας, να κλειδώσετε τα τιμαλφή σας και να αφήσετε τον κόσμο έξω».
INFO:
Ντον Τζοβάννι
Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ
21, 25, 27, 29/10 στις 19:30 & 23 Οκτωβρίου στις 18:30
Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00) & www.ticketservices.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κωμωδίες, ρομαντικές και ανθρώπινες ιστορίες, κλασικά έργα, μουσικές και παιδικές παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας
Μια σόλο τελετουργία της Χριστίνας Κυριαζίδη στο σταυροδρόμι του χορού, του θεάτρου και της ποίησης.
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Ήμερη» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Είδαμε το νέο έργο της Συντεχνίας Γέλιου και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου
Το έργο του Tiago Rodrigues έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.