Θεατρο - Οπερα

Η Λυρική απάντησε για τη «Στρέλλα» μετά την παραίτηση

Διευρύνει τις ακροάσεις για τον ρόλο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λυρική απάντησε για τη «Στρέλλα» μετά την παραίτηση
«Στρέλλα»

«Στρέλλα»: Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα.

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε η Εθνική Λυρική Σκηνή μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση να μην δοθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην όπερα δωματίου «Στρέλλα» σε τρανς ερμηνεύτρια.

Στην ανακοίνωση, η Λυρική αναφέρει ότι «αφουγκράζεται τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από την επιλογή της να επιλεγεί ένας άντρας κι όχι μια τρανς γυναίκα για το ρόλο της «Στρέλλας» και ανακοινώνει ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες –σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο– προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου».

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η ανακοίνωση σημειώνει: «Αναφορικά με την όπερα δωματίου «Στρέλλα», διευκρινίζονται τα εξής:

Βάσει της πολιτικής των αναθέσεων νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες η Εθνική Λυρική Σκηνή τηρεί απαρέγκλιτα τη βασική αρχή να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, αφήνοντάς τους απόλυτη ελευθερία στην καλλιτεχνική και συνθετική τους προσέγγιση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΣ, βάσει της παρτιτούρας του έργου, στήριξε την καλλιτεχνική ανάγκη να ερμηνευτεί ο ρόλος της Στρέλλας από επαγγελματία βαρύτονο, δεδομένων των υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων του ρόλου και του είδους. Παράλληλα υπήρξε και ο σχεδιασμός να αναλάβουν ρόλους του έργου διεμφυλικές γυναίκες, μέσω ακρόασης.

Εντούτοις, αφουγκραζόμενοι τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα –έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της της ανάθεσης του τίτλου αυτού–, η ΕΛΣ ανακοινώνει ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες –σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο– προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου.

Οι λεπτομέρειες για τη νέα ακρόαση θα ανακοινωθούν σύντομα».

Strella Official Trailer

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβουλος παραγωγής, Κάθριν Ράιλι, υπέβαλε την παραίτησή της και αποχώρησε από τη «Στρέλλα», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία της στην απόφαση να μην είναι διεμφυλικό άτομο η πρωταγωνίστρια στη συγκεκριμένη όπερα δωματίου.

«Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα "Στρέλλα" ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα» αναφέρει η Κάθριν Ράιλι.

Και συνεχίζει: «Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του Συμβούλου Παραγωγής και λήγω την συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή».

«Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα» καταλήγει η Κάθριν Ράιλι για την απόφασή της να παραιτηθεί από τη «Στρέλλα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ