Θεατρο - Οπερα

19 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 29 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2022

Πάρτυ στη γειτονιά της Στέγης, όπερα στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ, μπαρόκ ακούσματα στο Μέγαρο, εικαστικά στο Μεταξουργείο, το Δαφνί και τα Άνω Πετράλωνα, techno στον Βοτανικό αλλά και θεατρικές πρεμιέρες

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 842
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

19 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 22-28 Σεπτεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Πάρτι στη γειτονιά της Στέγης
Θρακιώτικη ψυχεδέλεια με την Εβρίτικη Ζυγιά, afrobeat dj-set από τον Teranga Beat, ένα γαλαξιακό dj-set από την Colleen ‘Cosmo’ Murphy, ο Leon of Athens, οι ηλεκτρονικοί κόσμοι του Planning to rock παρέα με τις χιπ χοπ ρίμες των EXPE, mi55t, Cego Menz, Hatemost, τους φρέσκους ήχους των Black Athena και τους πολυσυλλεκτικούς Entropia Records, ζογκλερικά, παντομίμα και ένας θεόρατος δράκος-μαριονέτα για τα παιδιά. Μετά από δύο χρόνια περιορισμών, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στήνει ξανά υπαίθρια σκηνή στη γειτονιά της. Οι δρόμοι γύρω από τη βάση της στον Νέο Κόσμο κλείνουν για τα αυτοκίνητα και μέχρι τα μεσάνυχτα παραδίδονται στους Αθηναίους, στο κέφι και τη μουσική, για μια βραδιά με πολυσυλλεκτικούς ήχους.
Ευρυδάμαντος & Γαλαξία, Νέος Κόσμος, 4 Οκτωβρίου

Όπερα στο ξέφωτο
Πώς μπορεί ένα λυρικό έργο να συνδέεται με τον αθλητισμό; Τι θα είχε συμβεί αν είχαν διασωθεί όλα τα έργα του Μοντεβέρντι και όχι μόνο ο διάσημος Ορφέας του, Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα και Η στέψη της Ποππαίας; Και τι θα άφηνε έξω από τις συνθέσεις του στο… μοντάζ; Από το Βερολίνο ορμώμενοι, οι Novoflot είναι γνωστοί για τις συνθέσεις τους που αγκαλιάζουν την όπερα, το πειραματικό μουσικό θέατρο και την εγκατάσταση και τις οποίες παρουσιάζουν ακόμα και σε κινητές αρχιτεκτονικές κατασκευές, στάδια, πρώην γυμναστήρια και βυθισμένους ναούς. Τώρα που καταφθάνουν στην ΕΛΣ, μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε την«Όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές»στο ξέφωτο του πάρκου (1 & 2/10, στις 20:30) και κατόπιν την «Όπερα #2 – Στα σχοινιά» στην Εναλλακτική Σκηνή (στις 7 & 8/10).
Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος – ΚΠΙΣΝ, 1 & 2 Οκτωβρίου στις 20:00

Οι Novoflot στην ΕΛΣ, στο ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με το "Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές" © Falko Siewert

Ο Μολιέρος και οι μουσικές του
Τετρακόσια χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου κωμωδιογράφου, η διάσημη μπαρόκ ορχήστρα Les Arts Florissants, υπό τον αρχιμουσικό και τσεμπαλίστα Ουίλιαμ Κρίστι, μας ταξιδεύει στο σύμπαν του «Αρχοντοχωριάτη», του «Κατά φαντασίαν ασθενή» αλλά και του «Γάμου με το στανιό». Ένα μοντέρνο μουσικοσκηνικό θέαμα στο οποίο αναβιώνει το πνεύμα των παραστάσεων της εποχής του Μολιέρου, με οδηγό τις παρτιτούρες του Ζαν-Μπατίστ Λουλλύ και του Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ, δύο επιφανών εκπροσώπων του γαλλικού Μπαρόκ,οι οποίοι έντυσαν τις δημοφιλέστατες κωμωδίεςτου με κομψές μελωδίες.
Μέγαρο Μουσικής, 2 Οκτωβρίου στις 20:30

Οι Les Arts Florissants στο Μέγαρο Μουσικής με αφιέρωμα στον Μολιέρο και τις μουσικές για τις παραστάσεις του © Michel Szabo

Τσεκάροντας την πραγματικότητα στο Δαφνί
Μετά την πρώτη περσινή πρόσκληση, η έκθεση Realitycheck, σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου, επανακάμπτει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί καλώντας 36 καλλιτέχνες να ξετυλίξουν σε μια εγκαταλελειμμένη κλινική τους στοχασμούς τους για το μέλλον και την εσωτερική κινητήριο δύναμη που μας ξυπνά και μας προκαλεί να συνεχίσουμε. Με υπότιτλο «Inner sanctum» φιλοξενεί μεταξύ άλλων έργα των Pipiloti Rist, Noemi Niederhauser, Orit Ben Shitrit, Νίκου Τρανού, Λυδίας Δαμπασίνα, Κατερίνας Ζαχαροπούλου αλλά και του Γιανούλη Χαλεπά.
ΨΝΑ Δαφνί, 29 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου

Δυο καλλιτέχνιδες στο Μεταξουργείο
Γυναικεία υπόθεση το άνοιγμα της νέας σεζόν στη δημοτική Πινακοθήκη, με αναδρομές στο έργο της Ρένας Παπασπύρου και της Νίνας Παπακωνσταντίνου, σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου. Εκπρόσωπος της εννοιολογικής ζωγραφικής, η Παπασπύρου έχει διερευνήσει εξαντλητικά τις δυνατότητες της ύλης και του σχεδίου χρησιμοποιώντας ξύλα, λαμαρίνες, άσφαλτο, μωσαϊκά πλακάκια από τον αστικό χώρο καθώς και την τεχνική της αποτοίχισης. Το αφιέρωμα επικεντρώνεται σε άγνωστα έργα της(θα προβληθεί και «Το πέρασμα του κομήτη»). Μια έρευνα για το αποσπασματικό της επικοινωνίας με όχημα τη γραφή, η δουλειά της Παπακωνσταντίνου ξετυλίγεται στην έκθεση με τίτλο Phantoms μέσα από σχέδια απ’ όλη την πορεία της.

Η Νίνα Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει δουλειά της στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων


Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 29 Σεπτεβρίου-20 Νοεμβρίου

Η επιστροφή των Blend Techniques
Το φεστιβάλ του Blend Athensεπιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας για να γιορτάσει την πρώτη δεκαετία του με μια δυναμική τριάδα στα decks. Tον ρυθμό θα δίνουν ο πρωτοπόρος και πολυπράγμων Richie Hawtin, ο αεικίνητος Sven Vath (από τους πρωτεργάτες της γερμανικής σχολής της techno) και η δυναμική Παλαιστίνια Sama, η οποία επέβαλε την παρουσία της στην clubbingσκηνή μετά από ένα σετ από την πατρίδα της για το Boiler Room που έσπασε όλα τα ρεκόρ, μετρώντας σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια views. Τη βραδιά ντύνει με visuals η βραβευμένη ντιζάινερ Joelle Charlotte Snaith.
Βοτανικός LiveStage, 1 Οκτωβρίου 

Ο Richie Hawtin στο Blend Techniques

Μορικόνε στην οθόνη
Με τις ενορχηστρώσεις και τη διαισθητική του ανάγνωση έδωσε μελωδία στις φιλμικές μας αναμνήσεις. Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ennio» του Τζουζέπε Τορνατόρε, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, μιλούν για τον δικό τους Μαέστρο μεγάλοιδημιουργοί του σινεμά (Κλιντ Ίστγουντ, Γουόνγκ Καρ Γουάι, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ΚουέντινΤαραντίνο) αλλά και της μουσικής (Τζον Γουίλιαμς, Μπρους Σπρίνγκστιν, Χανς Τσίμερ, Κουίνσι Τζόουνς κ.ά.). Η βραδιά θα ανοίξει μουσικά από το κουαρτέτο του πιανίστα Σταύρου Λάντσια, φυσικά με αγαπημένα μουσικά θέματα του Ιταλού συνθέτη.
Μέγαρο Μουσικής, 1 Οκτωβρίου στις 19:30

Αυλαία με Μάμετ για Μπέζο και Λεμπεσόπουλο
Τέσσερις απελπισμένοι μεσίτες διαγωνίζονται ποιος θα κλείσει τις περισσότερες πωλήσεις. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο,ο δεύτερος ένα σετ μαχαίρια ενώ οι άλλοι δύο θα απολυθούν. Ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη, οι Γιάννης Μπέζος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου και Θανάσης Κουρλαμπάς κυνηγούν, χωρίς ηθικούς φραγμούς, το «αμερικανικό όνειρο» στο βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό του Ντέιβιντ Μάμετ Οικόπεδα με θέα, όπως έκαναν και στην σχετική κινηματογραφική ταινία οι Αλ Πατσίνο, Άλεξ Μπάλντουιν, Τζακ Λέμον, Εντ Χάρις και Κέβιν Σπέισι.
Θέατρο Άνεσις, από τις 5 Οκτωβρίου

"Οικόπεδα με θέα" σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Άνεσις © Πάτροκλος Σκαφίδας

Χορευτικό ραντεβού στον Πειραιά
Επτά έργα, με τα τρία να κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους και τα υπόλοιπα το αθηναϊκό τους ντεμπούτο φέρνει το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Arcfordance και μάλιστα με δωρεάν είσοδο (με προκράτηση στο https://www.ticketservices.gr/en/). Δημιουργίες που υπογράφουν οι Δάφνη Αντωνιάδου, Γιάννης Αντωνίου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Ηλίας Λαζαρίδης, Ιωάννης Μανταφούνης, Andreas Hannes, Silvia Gribaudi και που, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, Φρόσω Τρούσα, «συναντώνται στον εξαιρετικό τόπο όπου το ανήκειν σημαίνει την επιλογή ελεύθερης, ισότιμης συμπόρευσης και εστιάζουν σε εκδοχές της περίπλοκης αυτής συνθήκης».
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 29 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου

Μια εικαστική εγκατάσταση για τους εύζωνες
Από τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη στην αλλαγή φρουράς, οι συμβολικές αποστολές που εκτελούν καθημερινά οι Εύζωνες της προεδρικής φρουράς γίνονται αφετηρία για το νέο πρότζεκτ του THFRaw. Η εικαστικός Χρυσάνθη Κουμιανάκη «διυλίζει» αυτά τα σύμβολα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην πόλη, το τουριστικό προϊόν, την εθνική ταυτότητα και με την έννοια του μνημείου συνθέτοντας μια γλυπτική εγκατάσταση - περφόρμανς μέσα και έξω από το κτίριο του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, 29 Σεπτεμβρίου-25 Νοεμβρίου

Χρυσάνθη Κουμιανάκη, "They keep chewing walls" © Tom Callemin

Η θεατρική σεζόν ξεκινά…
Και ήρθε η ώρα να κλείσουμε λογαριασμούς που αφήσαμε ανοιχτούς απότην προηγούμενη. Πρωτομηνιά του Οκτώβρη επιστρέφουν η Νανά Παπαδάκη στον Φούρνο ως Νίκη, απόψε στο πάρτι και ο Γιώργης Τσουρής στα 170 τετραγωνικά στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. Στις 2/10 Οι μάγισσες του Σάλεμ ανεβάζουν αυλαία, στο Βρετάνια πλέον και με ανανεωμένη διανομή (Σακελλαρίου, Λουιζίδου, Αεράκης, Επιθυμιάδη), και στις 3/10 Η νύχτα της κουκουβάγιας, το σπουδαίο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου, από τους Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινα Αναστάσογλου στο Bios. Από τις 5/10, πάντως, περιμένουμε ξανά Το σώσε στο Παλλάς με κοσμαγάπητη διανομή (Μαρκουλάκης, Καρύδη, Παπασπηλιόπουλος, Γουλιώτη, Χρυσοστόμου, Παπαληγούρα), τον Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού του Ντάριο Φοστο Γκλόρια, στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα με τον Πάνο Βλάχο που έσπασε ταμεία πέρσι, αλλά και το Να ακούς το χιόνι να πέφτει στο Studio Μαυρομιχάλη, τη θεατρική διασκευή επτά διηγημάτων του Ρέιμοντ Κάρβερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού.

Το Αιγαίο και οι μύθοι του στη σκηνή
Πέντε ηθοποιοί ανεβαίνουν στην πλατφόρμα-βάρκα και σαλπάρουν. Ο θαλασσόλυκος Μένιος κανονίζει την πορεία, η διαβασμένη Αφρούλα κρατά το ημερολόγιο, ο ενθουσιώδης Λέλος ψάχνει το πέλαγος με τα κιάλια, ο καλλίφωνος Τσίφτης προσέχει να είναι όλοι καλά και η Κομπρέσα, ο σίφουνας, υπνοβατεί και θέλει να εξερευνήσει τον βυθό. Είναι Οι 5 του Αιγαίου και, στην παιδική παράσταση της ομάδας Patari Project, ανοίγονται στην αγαπημένη μας θάλασσα, στους μύθους και τις ιστορίες της.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 2 Οκτωβρίου

«Καληνύχτα και όνειρα γλυκά» από την Uman
Γεννήθηκε στη Σομαλία, μεγάλωσε στην Κένυα και από το 2004 ζει στις ΗΠΑ. Με αυτό κατά νου, κοιτάζοντας τη ζωγραφική της αυτοδίδακτης Uman δεν θα σου προκαλούσαν, ίσως, έκπληξη οι πληθωρικές και φαινομενικά ελεύθερες χειρονομίες της στον καμβά. Επηρεασμένες από την αραβική καλλιγραφία, που διδάχθηκε ως παιδί, φέρουν εντός τους αυτοβιογραφικές μορφές, λαϊκά στοιχεία, φυλαχτά και εικόνες από ζώα, που μετατρέπονται γρήγορα σε αφηρημένα σχήματα και ζωντανά χρώματα. Παράλληλα, όμως, η πρακτική της επηρεάζεται από τις εποχιακές αλλαγές του αγροτικού τοπίου βόρεια της Νέας Υόρκης όπου εργάζεται πλέον και τις ψυχολογικές καταστάσεις που επιφέρουν αυτές.
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, 29 Σεπτεμβρίου - 26 Νοεμβρίου

Η Uman στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου. Το έργο "Midnight in Albany"